vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  În jur de 20 de asociații de proprietari aflate în zona istorică a Aradului au răspuns favorabil pentru reabilitarea fațadei clădirilor

  de Raluca Medeleanu | 18 iunie 2018, 4:37 PM | Administraţie

  0

  În urma apariției suprataxării la impozit pentru proprietarii de clădiri neîngrijite, primarul Gheorghe Falcă a anunțat că mai multe asociații de proprietari au răspuns favorabil în ultimele patru luni pentru a lua atitudine și a-și reabilita fațada imobilelor, majoritatea aflându-se deja la faza de a primi autorizațiile necesare.

  Menționăm că în iulie 2017 consilierii locali au votat o hotărâre care impune o suprataxare de până la 400% pentru proprietarii care nu au grijă de proprietățile lor. Potrivit raportului de evaluare întocmit de municipalitate la finalul anului 2017, s-a identificat un număr îngijorător de 677 clădiri din Arad care prezintă, într-un fel sau altul, semne de deteriorare. Reprezentanții Primăriei au organizat apoi o serie de întâlniri cu proprietarii acestor clădiri prin care i-a informat cu privire la opțiunile de reabilitare disponibile.

  În acest an, Primăria Arad a emis notificări unui număr de 57 de asociații de proprietari care au clădirile într-o stare avansată de degradare și care sunt situate în zona protejată a Aradului.

  Potrivit datelor municipalității, din cele 57 de imobile cărora le-au fost emise notificări, 21 asociații de proprietari din zona istorică/ zona protejată a orașului au trecut la fapte, primind deja unele autorizație de construcție și certificat de urbanism, altete deocamdată doar certificat de urbanism, în vederea începerii lucrărilor. În schimb, 26 asociații de proprietari încă au rămas impasibile. Din totalul celor notificate, 19 sunt declarate monument istoric, având nevoie de aprobări speciale pentru reabilitare. Dintre acestea, se pare că doar 4 au reușit să ducă la bun sfârșit reabilitarea, deși primarul nu a specificat despre care imobile ar fi vorba.

  Câteva exemple de clădiri despre care primarul a spus că se pregătesc pentru „schimbarea la față”: Bulevardul Revoluției nr.23 (clădirea de pe colțul Bulevardului cu Iuliu Maniu), nr. 29, nr. 33, nr. 68 , (două finalizate în 2016, iar una în 2017), nr. 78 (clădirea unde se află McDonald’s, care are unul dintre turnuri reabilitat în regim de urgență și a cărui acoperiș e planificat să fie reabilitat), Bulevardul Decebal nr.7, nr.28 (ambele finalizate anul trecut), Bulevardul Vasile Milea nr. 19 (despre care primarul a spus că se află deja în curs de renovare, astfel am concluzionat că e vorba de o confuzie, probabil se referea la clădirea de lângă, de pe colț cu Blajului) și unele clădiri nenominalizate de pe străzile Eminescu, Cloșca, Cicio Pop și Piața Catedralei.

  Primarul a afirmat că este de bun augur totuși că un număr atât de mare de proprietari au înțeles importanța reabilitării, într-o perioadă atât de scurtă de la emiterea notificărilor, astfel considerând că această măsură de suprataxare la impozit este soluția cea mai la îndemână.

  Citește și:

  •Ultima strigare pentru salvarea clădirilor părăginite! Primăria începe seria de întâlniri cu proprietarii
  •O analiză comparativă între măsurile de protecție pentru clădirile istorice din Arad și alte orașe

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.