Cel mai celebru arhitect al Aradului, Ludovic Szantay, va fi omagiat printr-un bust în fața Palatului Cultural





Consilierii locali municipali vor supune votului, în această săptămână, un proiect de hotărâre ce prevede realizarea și amplasarea unui bust dedicat marelui arhitect Ludovic Szantay, cel căruia arădenii îi datorează cele mai frumoase clădiri din zona istorică a orașului.
„Prin amplasarea acestei statui se doreşte cinstirea şi omagierea unei personalităţi arădene şi totodată punerea în valoare şi creşterea atractivităţii clădirii Palatului Cultural, care adăposteşte sediile Filarmonicii de Stat din municipiul Arad şi a Muzeului Judeţean Arad. Din acest motiv, s-a propus şi aprobat, finanţarea întocmirii unei documentaţii faza SF -„Realizare şi amplasare monument de for public Statuia arh. Ludovic Szantay”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
„Szantay a realizat peste 20 de clădiri semnificative atât în Arad, cât și în alte localități din regiune, șase case de locuit cu două etaje, 18 case de locuit cu un etaj și opt edificii cu un singur nivel (parter). De asemenea, în prima jumătate a secolului XX, Szantay a realizat 41 de clădiri cu unul sau două etaje în Arad, iar în regiune 14 clădiri”, se stipulează în blogaradean.ro.
Fotografia cu Ludovic Szantay de la predarea Bisericii Roșii administrației locale, care va servi ca model pentru statuie:
Câteva dintre clădirile proiectate de Ludovic Szantay:
Palatul Kohn
construit în anul 1905
(sursa foto: Google Street View)
Biserica Roşie
construită între 1904-1906
Palatul Cultural
Lucrările la Palatul Cultural au fost terminate în octombrie 1913
Palatul Bohuș
A fost construit la începulul secolului al XX-lea
(sursa foto: Google Street View)
Palatul Szantay
construit între anii 1905 – 1911. Aici a și locuit arhitectul
O moștenire frumoasă adusă Aradului – un final tragic
Chiar dacă a dăruit comunității arădene o mulțime de clădiri de o frumusețe distinctivă, în urma instaurării regimului comunist, timp de aproape 15 ani, Ludovic Szántay a îndurat lipsuri financiare greu de imaginat şi umilinţe repetate din partea autorităţilor locale.
În perioada comunismului, după o viaţă întreagă dedicată proiectării clădirilor pentru înfrumusețarea Aradului, arhitectul ajunge într-un final să moară de frig în propria sa casă. Istoria ne spune că el a fost găsit decedat în mansarda frumosului său palat, în data de 8 martie 1961. Se mai știe că, spre finalul vieții sale, autorul celor mai reprezentative opere de arhitectură din Arad a fost nevoit să-și ardă propriile proiecte și schițe pentru a se putea încălzi pe durata iernii.
surse: blogaradean.ro, aradcityguide.ro, wikipedia.ro
Comentariile portalului
Daca antrenorul echipei(nu spun care) ar avea curajul sa revina in Arad,ar trebui intampinat cu oua clocite si cu rosii rascoapte(greu de gasit acum,de altfel ca (...)
Rețeta cristică. Din păcate farmaciile nu mai onorează cam demult așa ceva.
În ce cupă europeană va juca FCC Arad ?