Ghiță, ne mai dai o prosteală? Azi e ziua clubului UTA, iar Falcă își face campanie pe un gazon unde s-a scris istorie (FOTO)





Știri Arad. Este 18 aprilie, o zi de o importanță istorică pentru Arad. Este ziua în care un mare arădean, Baronul Francisc von Neumann, a înființat unul dintre cele mai glorioase cluburi de fotbal din România, UTA Arad (n.r. pe atunci ITA).
Au trecut 71 de ani de atunci, șapte decenii în care UTA a adunat șase titluri de campioană națională, a câștigat de două ori Cupa României și a eliminat celebra Feyenoord Rotterdam, campioana Europei și a lumii în 1970!
Astăzi, un primar – Gheorghe Falcă – în al cărui mandat de 12 ani sportul arădean a cunoscut cel mai mare regres din istorie, a fost pe gazonul pe care a făcut istorie Petschovski, Bonyhadi, Coco Dumitrescu, Domide, Broșovski, Gornea, Lereter, Coraș, Duckadam, Ungur, Mitu și alte mari nume ale fotbalului românesc.
„Bătrâna Doamnă a fost înființată de baronul Francisc von Neuman, patronul Întreprinderii Textile Arad, la data de 18 aprilie 1945. Culorile clubului (alb – roșu) au fost alese asemenea echipei de fotbal Arsenal Londra, baronul Neuman fiind un mare admirator al acestei echipe”, se arată pe pagina de wikipedia a clubului arădean.
Au fost 12 ani în care au dispărut stadioane ca Vagonul, Strungul, Telecom. De asemenea, nu mai este nici arena Blănarul din Aradul nou, acolo unde unii se pare că s-au îmbogățit din banii alocați pentru autostrada care trece chiar peste locul pe care era terenul de fotbal. A dispărut și vechiul stadion UTA, cel făcut pe modelul vechiului Highbury, iar construcția la noua arenă stagnează. Și stagnează…
Au fost 12 ani în care au dispărut cele mai vechi cluburi arădene, Gloria și Banatul Sânicolaul Mic, 12 ani în care s-au construit arene, terenuri de fotbal, pe care copiii noștri nu au acces. Au dispărut aproape toate cluburile din Arad în această perioadă: CPL, Indagrara, IAMBA, ICRTI, Blănarul, Tricoul Roșu, Victoria Ceasuri, CFR Arad, ACU Arad, Telecom. Recunoaștem, nu toate din vina primarului Falcă.
Au fost 12 ani în care a dispărut însuși UTA, clubul lăsat de izbeliște pe mâna unor oameni precum Adrian Marțian, club care a murit cu ajutor substanțial din partea celor de la Primărie și mai ales a actualului primar, Gheorghe Falcă.
Da, a apărut un alt proiect, UTA Bătrâna Doamnă, un proiect de succes până acum, echipa reușind două promovări în două sezoane consecutive, iar acum luptă cu șanse destul de mari pentru o nouă promovare în Liga 1. Doar că această nouă UTA se vede nevoită să își dispute meciurile de pe teren propriu pe mlăștinoasa arenă Motorul din Aradul Nou. Nu putem uita nici faptul că în vară, această nouă UTA risca să nu primească licența care îi dădea dreptul să evolueze în Liga 2, pentru că sub îndrumarea lui Gheorghe Falcă stadionul Motorul era în paragină cu doar șapte zile înainte de startul campionatului!
CE A FĂCUT FALCĂ DE ZIUA CLUBULUI UTA?
Exact ce știe mai bine să facă: campanie electorală! Nu am fost alături de el pe gazonul pe care au scris istorie atâtea glorii ale clubului UTA în cei 71 de ani de existență. Nu puteam asista la o asemenea – am putea să îi spunem – blasfemie. Astfel că am copiat unele poze de pe site-ul actualitati-arad.ro.
„Sperăm ca în anul 2017, toamna, să reuşim să avem o competiţie, fără să facem o recepţie a stadionului, ceea ce se va putea întâmpla dacă Federaţia Română de Fotbal va face o recepţie parţială. Dacă nu, conform contractului, în anul 2018, stadionul va fi finalizat, recepţionat şi vom putea avea competiţii sportive şi evenimente cultural-artistice de dimensiuni mari“, a declarat Gheorghe Falcă de pe iarba vechii arene.
Să mai credem? Am scris acum aproape un an de zile că termenul de finalizare al stadionului a fost schimbat din pix. Deși în mod normal, după calculele matematice, adică 36 de luni de la demolarea vechii arene, noul stadion trebuia finalizat în luna mai, fie iunie sau iulie 2017, pe panou se arată că termenul de finalizare este 21 mai 2018. CITIȚI DETALII DACĂ DAȚI CLICK AICI.
„Din punct de vedere al graficului de realizare a lucrărilor, constructorul este în avans. Muncitorii au lucrat cu mult spor, se poate observa deja stadiul de executare a tribunelor. Până acum s-au executat structurile la peluza de nord, peluza de sud şi tribuna oficială. În această perioadă se lucrează între zona dintre peluză şi tribuna oficială, iar într-un timp destul de scurt va fi închis întregul inel al stadionului“, a explicat Falcă.
Acum, sincer, ce faci Ghiță? Ne mai dai o prosteală? Și trebuie să o mai și credem?
„Este una dintre investiţiile foarte mari ale municipalităţii Arad. E o investiţie prin care se va realiza un stadion de categoria I la nivel naţional şi categoria a II-a la nivel UEFA. Toate construcţiile anexe vor ieşi din peisaj. În spate, unde a funcţionat popicăria, va fi parcare pentru sportivi. Vom încerca să mutăm şi turnul pentru filmări din faţa stadionului, pentru că imaginea acestui stadion va schimba total zona. Clădirea în care a funcţionat grădiniţa este privată. Noi am vrut să o cumpărăm, pentru a extinde zona de parcare a stadionului“, a mai spus primarul Aradului.
Da… Mare realizare! În 1945, în condițiile de atunci, cu materialele de construcție ale acelei epoci și într-un oraș care nu depășea 80.000 de locuitori, Baronul Francisc von Neumann a construit o arenă modernă în care încăpeau 17.000 de spectatori. Astăzi, sub îndrumarea inginerului Gheorghe Falcă, într-un oraș cu peste 160.000 de locuitori, Aradului va avea o arenă de 12.500 de locuri.
PS: Să vă mai spunem? Deocamdată ne oprim aici…
Comentariile portalului
Aradul a mai pierdut o mare valoare. Părintele Sorin Seviciu a fost un om deosebit, înzestrat cu un inegalabil famec datorat modului în care știa să-și pună î (...)
Am pomenit undeva că Șeful de Galerie și Mitomanul Mistic au legătură cu evoluția cursului euro-dolar-leu ? Vor avea după 18 mai. Și tare îmi e că deprecierea va fi (...)
E dreptul oricui să organizeze manifestații. Dar ura și intoleranța sunt ,,calitățile" susținătorilor fanatizați ai cuplului comic Gică Șef de galerie- Georgescu Piticul Pinocchio. Î (...)