duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ghiță, ne mai dai o prosteală? Azi e ziua clubului UTA, iar Falcă își face  campanie pe un gazon unde s-a scris istorie (FOTO)

  de Lucian Dănilă | 18 aprilie 2016, 4:31 PM | Sport | Topic special

  8

  Știri Arad. Este 18 aprilie, o zi de o importanță istorică pentru Arad. Este ziua în care un mare arădean, Baronul Francisc von Neumann, a înființat unul dintre cele mai glorioase cluburi de fotbal din România, UTA Arad (n.r. pe atunci ITA).

  Au trecut 71 de ani de atunci, șapte decenii în care UTA a adunat șase titluri de campioană națională, a câștigat de două ori Cupa României și a eliminat celebra Feyenoord Rotterdam, campioana Europei și a lumii în 1970!

  Astăzi, un primar – Gheorghe Falcă – în al cărui mandat de 12 ani sportul arădean a cunoscut cel mai mare regres din istorie, a fost pe gazonul pe care a făcut istorie Petschovski, Bonyhadi, Coco Dumitrescu, Domide, Broșovski, Gornea, Lereter, Coraș, Duckadam, Ungur, Mitu și alte mari nume ale fotbalului românesc.

  „Bătrâna Doamnă a fost înființată de baronul Francisc von Neuman, patronul Întreprinderii Textile Arad, la data de 18 aprilie 1945. Culorile clubului (alb – roșu) au fost alese asemenea echipei de fotbal Arsenal Londra, baronul Neuman fiind un mare admirator al acestei echipe”, se arată pe pagina de wikipedia a clubului arădean.

  Au fost 12 ani în care au dispărut stadioane ca Vagonul, Strungul, Telecom. De asemenea, nu mai este nici arena Blănarul din Aradul nou, acolo unde unii se pare că s-au îmbogățit din banii alocați pentru autostrada care trece chiar peste locul pe care era terenul de fotbal. A dispărut și vechiul stadion UTA, cel făcut pe modelul vechiului Highbury, iar construcția la noua arenă stagnează. Și stagnează…

  Au fost 12 ani în care au dispărut cele mai vechi cluburi arădene, Gloria și Banatul Sânicolaul Mic, 12 ani în care s-au construit arene, terenuri de fotbal, pe care copiii noștri nu au acces. Au dispărut aproape toate cluburile din Arad în această perioadă: CPL, Indagrara, IAMBA, ICRTI, Blănarul, Tricoul Roșu, Victoria Ceasuri, CFR Arad, ACU Arad, Telecom. Recunoaștem, nu toate din vina primarului Falcă.

  Au fost 12 ani în care a dispărut însuși UTA, clubul lăsat de izbeliște pe mâna unor oameni precum Adrian Marțian, club care a murit cu ajutor substanțial din partea celor de la Primărie și mai ales a actualului primar, Gheorghe Falcă.

  Da, a apărut un alt proiect, UTA Bătrâna Doamnă, un proiect de succes până acum, echipa reușind două promovări în două sezoane consecutive, iar acum luptă cu șanse destul de mari pentru o nouă promovare în Liga 1. Doar că această nouă UTA se vede nevoită să își dispute meciurile de pe teren propriu pe mlăștinoasa arenă Motorul din Aradul Nou. Nu putem uita nici faptul că în vară, această nouă UTA risca să nu primească licența care îi dădea dreptul să evolueze în Liga 2, pentru că sub îndrumarea lui Gheorghe Falcă stadionul Motorul era în paragină cu doar șapte zile înainte de startul campionatului!

  stadion falca 3

  CE A FĂCUT FALCĂ DE ZIUA CLUBULUI UTA?

  Exact ce știe mai bine să facă: campanie electorală! Nu am fost alături de el pe gazonul pe care au scris istorie atâtea glorii ale clubului UTA în cei 71 de ani de existență. Nu puteam asista la o asemenea – am putea să îi spunem – blasfemie. Astfel că am copiat unele poze de pe site-ul actualitati-arad.ro.

  „Sperăm ca în anul 2017, toamna, să reuşim să avem o competiţie, fără să facem o recepţie a stadionului, ceea ce se va putea întâmpla dacă Federaţia Română de Fotbal va face o recepţie parţială. Dacă nu, conform contractului, în anul 2018, stadionul va fi finalizat, recepţionat şi vom putea avea competiţii sportive şi evenimente cultural-artistice de dimensiuni mari“, a declarat Gheorghe Falcă de pe iarba vechii arene.

  Să mai credem? Am scris acum aproape un an de zile că termenul de finalizare al stadionului a fost schimbat din pix. Deși în mod normal, după calculele matematice, adică 36 de luni de la demolarea vechii arene, noul stadion trebuia finalizat în luna mai, fie iunie sau iulie 2017, pe panou se arată că termenul de finalizare este 21 mai 2018. CITIȚI DETALII DACĂ DAȚI CLICK AICI.

  stadion 4

  „Din punct de vedere al graficului de realizare a lucrărilor, constructorul este în avans. Muncitorii au lucrat cu mult spor, se poate observa deja stadiul de executare a tribunelor. Până acum s-au executat structurile la peluza de nord, peluza de sud şi tribuna oficială. În această perioadă se lucrează între zona dintre peluză şi tribuna oficială, iar într-un timp destul de scurt va fi închis întregul inel al stadionului“, a explicat Falcă.

  Acum, sincer, ce faci Ghiță? Ne mai dai o prosteală? Și trebuie să o mai și credem?

  „Este una dintre investiţiile foarte mari ale municipalităţii Arad. E o investiţie prin care se va realiza un stadion de categoria I la nivel naţional şi categoria a II-a la nivel UEFA. Toate construcţiile anexe vor ieşi din peisaj. În spate, unde a funcţionat popicăria, va fi parcare pentru sportivi. Vom încerca să mutăm şi turnul pentru filmări din faţa stadionului, pentru că imaginea acestui stadion va schimba total zona. Clădirea în care a funcţionat grădiniţa este privată. Noi am vrut să o cumpărăm, pentru a extinde zona de parcare a stadionului“, a mai spus primarul Aradului.

  Da… Mare realizare! În 1945, în condițiile de atunci, cu materialele de construcție ale acelei epoci și într-un oraș care nu depășea 80.000 de locuitori, Baronul Francisc von Neumann a construit o arenă modernă în care încăpeau 17.000 de spectatori. Astăzi, sub îndrumarea inginerului Gheorghe Falcă, într-un oraș cu peste 160.000 de locuitori, Aradului va avea o arenă de 12.500 de locuri.

  PS: Să vă mai spunem? Deocamdată ne oprim aici…

  stadion 2

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sper sa nu mai iasa de data asta primar si sa il bage o data in puscarie ca la dosarul elecon procurorii au luat spaga serioasa pentru a nu il incrimina cu nimic.
   In disar mai mult ii laudau realizarile in loc sa il invinovateasca cu ceva. Ar trebui redeschis acel disar de catre dna daca nu va mai fi primar desi cred ca dna-ul asta e asa de fatada.

   +7 voturi
   +1
   -1
  2. Nu VA suparati sunt doar un simplu cititor dde Presa, sunt si foarte tanar injur de 26 de Ani, insa nu MI separe ca in orasul nostru aveti ziaristi adevarati, daca tu nu sti socoti cate luni sunt din 2015 Pana in 2018…imi pare rau ca faceti o anticampanie voita. Multumesc pentru Nepublicarea comentului.

   --5 voturi
   +1
   -1
    • Draga Lucian,
     Uite niste calcule mai adecvate.
     Sa zicem ca in intervalul 21.052015 – 18.04.2016 , adica vreo 330 de zile calendaristice s-au lucrat cu rivna 250 de zile – adica fara duminici, zile cu ger etc..
     D-l Maxinan spunea ca va lucra si cu 100 de oameni.
     Boon. In 250 de zile s+au turnat 4445 mc. beton, adica 17,78 mc/zi adica o betoniera. S-au utiliza in toate lucrarile 504735 kg. (bine ca n-au scris mg.) de fier beton, adica 2,0 tone/zi, de (mili)metri liniari de piloti nu mai calculez ca nu stie nimeni ce sunt aia.
     Daca vrei sa faci un triumf dintr-un fis spui ca vamesii : s-au capturat 20000 de tigari, adica 1000 de pachete, adica 100 de cartuse adica 2 baxuri adica nimic.Dar tu ai raportat bizonului o mare captura. Asa si cu numaratul gramelor de fier si centrimetrilor cubi de beton.
     De fapt acolo n-au lucrat niciodata 100 de oameni si s-au turnat 1-2-3 betoniere pe zi. Mai bine duceau 10 oameni cu betoniere mici sa dea la lopata sa vada lumea miscare cu talent.
     Cit despre stadion alta este realitatea. Un stadion de dotari UEFA cu standard minimal de confort si anexe costa 1000,00 EUR/loc.. Vezi stadioanele din Cluj sau Ploiesti. Stadionul din Arad a fost licitat si cistigat cu aprox. grosso-moddo 600,00 EUR/loc. Adica este muuult SUBLICITAT si acolo este buba. S-au trezit Primaria si Tehnodomus ca au licitat la rupere si acum nu stiu cum sa traga de timp si sa umfle devizul ca le e frica. Daca Falca pleaca la Parlament la toamna se spal pe miini si paseaza cartoful fierbinte urmasilor lui si urmasilor urmasilor lui. Amin

     +3 voturi
     +1
     -1
   • bai mai lasati campaniile si anticampaniile ca murim de foame cu falca penalul de gat!!!parca au iesit aia de la colectiv in strada ca sa nu avem astfel de politicieni ca si falca hoti mincinosi corupti comunisti unde sunt aia care ieseau in strada sau iar a fost vorba de manipulare !!!???parca era o lege ca nu ai voie sa demolezi o arena de fotbal daca nu faci alta in loc …..pai unde sunt institutiile statului care ar trebui sa constate ca sub semnatura coruptului falca au disparut 6 stadioane si nu s a facut niciunul………….mai e ceva banii care ii da primaria arad sunt ai nostrii ai tuturor ce merit are falca daca ne foloseste foarte prost banii!!!????nu exista justitie in romania daca exista asa ceva falca nu mai era primar de mult la cate fapte penale are!!!

    +3 voturi
    +1
    -1
  3. Falcă este Falcă!
   Un Mincinos!

   Nu ce spune ci cum o spune este caraghios. Totul este bazat pe aceeași teorie de comunicare ca în cazul „Pixelului albastru”. Adică toți vedem ce vedem, … o realitate pe care dacă vrem să o descriem într-un cuvânt poate fi doar JALNICĂ! Vine el si descrie același lucru de parcă ar vorbi de ceva ce noi avem un filtru operat în ochi si nu-l putem vedea. Deci? Ori sântem noi orbi ori el Minte?

   Eu zic că el Minte. Voi ce ziceți?

   +5 voturi
   +1
   -1
  4. Acest om este o jignire adusă acestui oraș.
   când eram copil si visam, cu fata lipita de gard strigând „Cali-gol”, ca va veni ziua in care o sa știu suficient de bine cu mingea sa calc si eu pe acest gazon care era magic arunci … Si uite cum un anti-talent … Ghiță lasă-ne !!! Ghiță esti o mizerie !!! Asta strigam după ce am mai crescut si Cali nu a mai fost …. ;))

   +6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.