ExclusivBombă la UTA! Amânare din pix: renovarea stadionului Francisc Neumann va fi finalizată doar în luna mai 2018 (FOTO)

  de Lucian Dănilă | 25 September 2015, 12:10 PM | Recomandările editorilor | Sport

  17

  În decembrie 2013, deci acum aproape doi ani, primarul Gheorghe Falcă chema toată mass-media din Arad la Sala Ferdinand din Palatul Administrativ pentru a anunța, cu fast, că s-a finalizat licitația pentru renovarea stadionului UTA. Astfel, s-a semnat contractul cu Tehnodomus, firma condusă de George Maxinan.

  „Este o promisiune care am făcut-o arădenilor și o îndeplinim: vom avea un stadion la cele mai ridicate standarde. Municipalitatea a demonstrat că inveștește în infrastructura sportivă”, spunea atunci Falcă.

  „Contractul de execuție a lucrărilor a fost încheiat cu firma SC TEHNODOMUS SA Arad, care a câștigat licitația  cu o ofertă în valoare de 32 733 275, 15 lei  (TVA inclus). Lucrările vor dura 36 de luni”, se spunea tot în decembrie 2013.

  Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, venea cu o completare în luna iunie a anului trecut, 2014: „Modernizarea arenei, Stadionului Municipal Francisc Neumann, arena UTA, a început in luna iunie, atunci a fost predat amplasamentul catre constructor, constructorul are la dispozitie 36 de luni pentru a finaliza lucrarea”, conform digi24.ro. Deci, declarația Corinei fiind oficială, termenul de finalizare al lucrărilor la stadion trebuia să fie iunie 2017.

  Ce spunea George Maxinan, administratorul Tehnodomus, în iunie anul trecut?

  „După demontarea scaunelor, gardului, tabelei de marcaj şi celorlalte obiecte aflate pe inventar, vom trece efectiv la demolare. Vom începe cu peluzele, urmând ca până la finalul anului, atât cât vremea ne va permite, să terminăm lucrările de infrastructură. Cu siguranţă, la anul trecem şi la structură, la turnat betoane, construcţii metalice şi compartimentări. În fine, vor urma finisajele şi dotările arenei. Vor fi perioade în care vor lucra şi 100 de angajaţi, sau chiar peste acest număr, e un proiect major al oraşului. Cu siguranţă, termenul din contract (n.a. 36 de luni) va fi respectat, dar intenţionăm să terminăm mai repede. Practic, totul va fi ridicat de la 0, mai puţin instalaţia de nocturnă, de care nu ne atingem. Nici gazonul nu e treaba noastră”, a spus Maxinan pentru Sport Arad.

  Această declarație a apărut atunci când au început lucrările de demolare, în iunie anul trecut, prezentate în fotografia de mai jos.

  IMG_9596

  Cum stau de fapt lucrurile? Vom avea stadion doar în 2018!

  Probabil vă întrebați de ce lucrează foarte puțin oameni în prezent la stadionul Francisc Neumann -UTA. În afara stadionului este un panou pe care scrie că lucrările de demolare trebuie finalizate în luna februarie 2015. Aici, Tehnodomus este în grafic, acestea fiind finalizate încă de anul trecut. Astfel,amânarea s-a făcut din pix…

  Dar surpriza apare dacă intrați în incinta stadionului. Lângă barăcile în care stau muncitorii este pus un panou în care apare surpriza:

  – termenul de execuție al lucrărilor – 36 de luni

  – Data începerii lucrărilor – 21.05.2015

  – Data finalizării lucrării – 21.05.2018

  Acum înțelegeți de ce se lucrează în ritmul pe care îl observăm de fiecare dată când trecem prin zona stadionului? Pentru că Tehnodomus este în grafic… Constructorii mai au un termen de 31 de luni începând de astăzi!

  Am sunat la Tehnodomus, iar de acolo ni s-a transmis că nu ni se pot oferi informații despre acest proiect. L-am sunat pe domnul George Maxinan, dar nu ne-a răspuns. Am fost anunțați de secretarele dânsului că „nu vă va răspunde dacă nu cunoaște numărul de telefon…”

  Astfel, așteptăm un răspuns al dânsului fie telefonic, fie prin e-mail.

  tehnodomus

  Cum ar putea motiva Primăria?

  Nu am vorbit cu cei de la Primărie. Ei ne-au spus ce au avut de spus la timpul potrivit, în iunie 2014. Lucrurile nu sunt deloc așa cum ni le-au prezentat primarul Falcă sau purtătoarea de cuvânt a edilului, Corina Drăghici. Noi doar putem anticipa un viitor răspuns care ar putea suna în felul următor (n.r. noi doar anticipăm ;)): „lucrările de construcție au început în luna mai anul curent, astfel că termenul de finalizare este de 36 de luni de la startul acelor lucrări. Până în luna mai s-a finalizat doar procesul de demolare…”. Ar mai putea să motiveze această amânare cu un an al termenului de finalizare prin tot felul de motive puerile:

  – au apărut probleme neprevăzute

  – stâlpii de nocturnă au fost amplasați în X

  – terenul este mlăștinos și ne-am gândit să facem băi de nămol dar în cele din urmă a fost abandonat proiectul

  – a plouat în septembrie și cei de la starea vremii ne-au tras țeapă că nu ne-au anunțat

  – a nins în noiembrie iar noi nu eram obișnuiți cu așa ceva în ultimii ani

  – i-a fost rău inginerului de șantier și a fost câteva săptămâni în concediu medical

  – doi munictori au copiii la o școală din județ astfel că au întârziat din cauza traficului aglomerat

  – a născut soția unui muncitor și fără el nu puteam amplasa schela

  – a amplasat Poliția Rutieră radare în zonă, astfel că viteza lucrărilor a fost redusă etc…

  Nu prea ține? De ce? Pentru că înainte de demararea lucrărilor, s-au făcut studii de fezabilitate – punctul forte al primarului – astfel că se știa din start despre ce e vorba….

  Serios? Nici măcar noi nu am fost foarte serioși când am enumerat eventualele motive, cele de mai sus… Cine v-ar mai crede? Cum este posibil ca un stadion de 12.500 de locuri să fie finalizat în 4 ani, din iunie 2014, până în mai 2018?… (pardon, 3 ani și 11 luni, scuze…)

  falca maxinan 

  Ce prevede proiectul?

  Tehnodomus a câştigat licitaţia publică de lucrări cu o ofertă în valoare de 32 733 275, 15 lei  (TVA inclus). Lucrările de construcţii vor dura 36 de luni şi după finalizare arena ultramodernă va avea 12 584 de locuri. Tribuna oficială şi tribuna I vor strange 2.798 locuri, tribuna a II-a – 3.982 locuri, peluza nord: 2.902 locuri (suprafaţă utilă 215,4 mp.), iar peluza sud: 2.902 locuri (suprafaţa utilă 510,49 mp). Conform documentaţiei proiectului, tribunele vor fi acoperite integral, vor exista 15 puncte de acces în stadion, iar sub peluza Sud va exista un mini-hotel, destinat cazării pe termen scurt a echipei oaspete şi a personalului auxiliar. În zona stadionului va fi amenajată o parcare cu 300 de locuri pentru autoturisme şi 20 pentru autocare.

  Contractul de execuție a lucrărilor a fost încheiat cu firma SC TEHNODOMUS SA Arad, care a câștigat licitația  cu o ofertă în valoare de 32 733 275, 15 lei  (TVA inclus). Lucrările vor dura 36 de luni.

  Ce cerem noi?

  Dorim ca Primăria Arad să dea publicității contractul semnat cu SC Tehnodomus, cu toți termenii de rigoare, plus anexe în cazul în care acestea există. De asemenea, dorim să aflăm ce penalizări i se aplică firmei constructoare pentru fiecare zi de întârziere a finalizării lucrării.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Neumann a facut cu sacu` si lopata, dar nu a avut de demolat un vechi stadion, nu a lucrat cu bani publici, adica a avut banu` de la inceput tot, aici banuiesc ca este esalonat.
    Neumann a facut un stadion mult mai simplu din punct de vedere tehnic, iar in plus, sa fim seriosi, suntem in Romania unde niciun termen nu se respecta. Daca constructia fara demolare dureaza 36 de luni, iar la 36 de luni se joaca un meci de deschidere, sa fim sinceri, nici nu e asa de rau 😉

    --2 voturi
    +1
    -1
  1. Ar trebui , daca permite timpul ,sa verifici hotararile CLMA. De obicei documentatia pt licitatie si procedura de achizitie se aproba prin hotarare.Acolo ar trebui sa fie anexa si caietul de sarcini si grafic de executie etc. Asa ii prinzi cu minciuna.In pLus, orice depasire a termenului de executie trebuie sa fie notificat, foarte bine motivat si aprobat chiar si de finantator ( banuiesc ca e proiect din ceva fonduri). Pentru a li se face deconturile pe faze de executie ei trebuie sa aiba aprobate toate modificarile chiar si la grafic de executie.De exemplu: daca din motive de conditii meteo nefavorabile pt executarea unei anumite categorii de lucrari aceasta nu poate fi facuta, se solicita de catre executant o amanare motivata. Beneficiarul si finantatorul daca sunt entitati distincte isi exprima acordul si se se modifica graficul de executie. Chiar nu se poate face asta din pix…adica legal, onest si de bunsimt nu se poate Si nu e cazul lui Ghita Falca sa fi venit din gene la purtator cu aceste trasaturi de caracter…

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. Nu este prima data cand se minte cu nonsalanta/nerusnare, intrebarea ar trebui sa fie … exista vreun proiect demarat de Primaria Arad care sa fi fost terminat la timpul promis initial ? De calitatea si de pretul lucrarilor ce sa mai spunem ? …. Nu stiu scuza Primariei dar Tehnodomus are o scuza/explicatie …. muncitorii care ar trebui sa fie pe santier dupa ce au terminat de construit pasajul s-au apucat de asfaltat cateva strazi, dupa ce vor termina de asfaltat si reasfaltat strazile pe care au aparut deja gropi vor incepe munca si la stadion, asta daca nu castiga un alt contract cu Primaria, contract care va fi anuntat cu trambite de „trompete” si la care trebui sa se lase impresia ca se lucreaza …. cum de altfel au facut si cand au inceput demolarea vechiului stadion

   +6 voturi
   +1
   -1
  3. … renovat?Numai asa ca sa traim din amintirile ”Batranei Doamne”?Total neinspirata investitia.Pentru o echipa terminata si o mana de cateva zeci – sute maxim de suporteri?E o chestie ca si gara CFR, scari rulante si pasaje din sticla pentru boschetari si navetisti.Nu-i bine asa.

   --5 voturi
   +1
   -1
  4. Cred ca nemultumirea este intemeiata.Ca orice investitie pe bani publici,proiectul si caietul de sarcini,pot fi vazute si analizate la Beneficiar(Primaria Arad). Constructorul si proiectantul nu va vor da lamuriri, pentru ca nu intra in atributiile lor.Deci trebuie intrebata Primaria Arad,pentru ca orice modificare a proiectului initial,aici intrand si termenele de executie pe faze de lucrari,receptia preliminara si receptia finala,precum si graficul de esalonare a lucrarilor,este semnat si asumat de beneficiar,proiectant si constructor.Mai mult decat atat,depasirea termenelor de executie a lucrarilor,se lasa cu penalizari.Pe care le plateste constructorul,daca este vina lui,beneficiarul,daca nu a pus la dispozitia constructorului amplasamentul sau sumele necesare platilor intermediare,sau proiectantul,daca nu stabileste la timp,eventualele modificari ale proiectului,precum si solutiile tehnice,daca acestea nu sunt comunicate si insusite la termene de constructor sau beneficiar.Niciodata,vremea rea,frigul,inghetul, ploile, zapada,nu pot fi considerate impedimente in realizarea unei investitii.Doar forta majora,asa cum este definita de lege,poate fi determinanta in amanarea lucrarilor. Dar in situatia data,nu este cazul.

   +2 voturi
   +1
   -1
   • S-au acceptat pe AXA1 modifcari ale graficului de executie din cauza vremii nefavorabile o perioada indelungata.Depinde cu ce materiale se lucreaza si daca acestea se pot ” manipula” la anumite temperaturi. Bine, poti sa le folosesti aiurea si sa nu tii cont de factorii externi. Termini lucrarea repede si pare minunata. In timp scurt vor aparea si deficientele/viciile.Bine, am mai vazut si proiect tehnic pt lucrari de drumuri si grafic de executie prevazut in perioada 01.10-01.03 cand numai perioada de lucrare capitala la drum nu e.Si nu era o simpla carpeala ci toata infrastructura chiar si subterana…

    0 voturi
    +1
    -1
    • Atunci cand semnezi un contract ferm,cu obligatii si termene precise,iar in baza acestui contract iti insusesti un grafic de esalonarea lucrarilor,dupa o LICITATIE,nu mai ai nici o scuza:sti cu ce materiale lucrezi,care sunt lunile cu temperaturi propice lucrarilor de constructii-montaj,care sunt cerintele proiectantului si ale beneficiarului,in esenta sti tot.Si sa sti ca graficul de esalonarea lucrarilor,se intocmeste tocmai tinand cont de eventualele probleme ce pot aparea:vreme nefavorabila,aprovizionare defectuasa,aparitia unor sit-uri arheologice care necesita conservare,lipsa de personal calificat,etc.Si te rog sa ma crezi ca in contract este stipulata la antepenultimul articol,FORTA MAJORA,adica in principal dezastre naturale ce nu pot fi anticipate,intrare in insolventa sau in faliment,etc.Sa vii ulterior cu pretexte,mi se pare o nerusinare.Dar nu cred ca este(numai)vina constructorului: in contractul semnat si in anexe sunt niste clauze.Sigur ca daca n-ai indeplinit una dintre ele si se ajunge la litigii,ceilalti se vor folosi de orice portita.

     +3 voturi
     +1
     -1
     • Dar nu te contraziceam. Normal este cum spui. Toate contractele au clauza cu privire la Forta majora, teoretic clauzele sunt ferme, se iau in calcul dinainte toate aspectele care ar putea interveni etc. Dar de cele mai multe ori nu se face asa. Altfel cum ar putea ” deturna” banii? Esti constient ca daca s-ar proceda cum spui (spunem) nu s-ar inghesui multi constructori la licitatii si nici autoritatile sa faca lucrari. Cunosc si diriginti de santier care s-au trezit cu plangeri penale pt ca n-au vrut sa joace dupa reguli murdare. Daca esti cel pe care-l banui, s-ar putea sa stii si tu.

      +1 voturi
      +1
      -1
   • Nemultumirea poate fi intemeiata, insa partial doar. Imi este absolut greu sa cred ca cineva chiar isi imagina ca asta va fi prima l;ucrare cu respectarea termenului de executie. Pana la urma cred ca 3 ani pentru ridicarea unui stadion nu este un termen exagerat totusi.

    --1 voturi
    +1
    -1
  5. de ce se face un stadion asa de mic 12500 de locuri, cand initial s-a spus ca va fi de 17500 locuri.Dl Falca nu gandeste?
   ce motiveaza si care sunt comentariile lui si a doamnei Draghici din primaria Aradului?
   faceti domnilor un stadion cum trebuie la un oras ca Aradul.
   la un meci de divizia A, sau Liga I, ITI VIN 20000 DE OAMENI.aTI VAZUT LA bAIA mARE CU STEAUA, A FOST CERERE DE 30000 DE BILETE.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.