sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  30 decembrie 1947, proclamarea Republicii și abdicarea forțată a Regelui Mihai

  de - | 30 decembrie 2018, 3:55 PM | Altădată

  2

  Astăzi se împinesc 71 de ani de când Regele Mihai a fost şantajat să semneze actul de abdicare. La 30 decembrie 1947, criticii suveranului i-au reproşat că nu şi-a asumat moartea, în loc să semneze trecerea României de la monarhie la statutul de republică bolşevizată. Dar obiectul şantajului nu a fost viaţa Regelui şi a mamei sale.

  Viaţa Regelui Mihai a fost oricum în pericol şi după semnarea actului de abdicare. Însă premierul procomunist Petru Groza şi şeful Partidului Comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej, viitorul dictator, îl ameninţaseră pe rege că dacă nu abdică, 1.000 de tineri dintre cei arestaţi la o manifestație pro-regală vor fi ucişi. Comuniştii l-au şantajat pe rege cu uciderea altora.

  Astfel, în România, dictatura comunistă a început formal prin abdicarea forţată a Regelui Mihai la 30 decembrie 1947 și proclamarea Republicii. Numai că regimul democratic era deja distrus de cei trei ani de ocupaţie sovietică.

  În octombrie 1944, România era deja ocupată de Armata Roșie, care intrase în București în ziua de 30 august. După jumătate de an, în ziua de 6 martie 1945, la București se instala primul guvern comunist, condus de Petru Groza.

  Citește continuarea pe Digi24

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. @ George, ești un bou spălat pe creier de bolșevici , probabil in viziunea ta de fiu comunist regele a plecat din țară cu vagoane de aur! Din păcate 50 de ani de comunism a schimbat mentalitati si a deformat oameni, totuși , ar trebui sa gândim si singuri ca nu suntem plante! Pentru voi si Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, si altii ca ei, au fost tot niște ..aberații. Popor de ignoranți si de oportuniști! Mi-e scârbă de asemenea specimene! Regele Mihai a iubit poporul asta de fățărnici, dar recunoștința e floare rară. Romania a intrat in sfera URSS, zarurile erau aruncate de Stalin si Churchill pe un șervețel… Rusia avea putere militara sa cucerească toată Europa, nu le păsa englezilor si americanilor de Romania. Ursul bolșevic trebuia mulțumit si Romania era o momeala buna.
   In timpul grevei regale au fost victime si au fost arestați peste o mie de oameni, regele a fost șantajat si un act de abdicare semnat sub amenințare nu e o abdicare. Lasă ca tie, domnule George, ți-a fost mai bine in regimul comunist, ți-a fost bine si cu Iliescu si iti e bine si acum cu Dragnea.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.