luni, 6 mai, 2024

Special Arad Logo

    3 reconstituiri și nicio demisie pentru omorul comis în sediul Poliției locale Arad

    de Valer Mărginean | 13 octombrie 2023, 10:36 AM | Recomandările editorilor | Viața, așa cum e

    10

    Adrian Toma și Călin Bibarț (foto: facebook)

    Audierile celor trei polițiști locali (și a unor martori) implicați, cu sau fără vinovăție în sens penal, în omorul lui Mircea-Vișan Muzsunye, zis Vișinel, după o bătaie cruntă în sediul Direcției Generale Poliția Locală (DGPL) Arad, s-au încheiat. Urmărirea penală însă nu s-a încheiat în acest dosar care a cutremurat comunitatea arădeană, mai puțin pe cei ce ar trebui să fie liderii acesteia care nu au considerat normal să aibă o părere și s-o transmită cetățenilor care i-au ales.

    S-a scris și vorbit atât de mult despre acest caz încât aproape că nu ar mai fi nimic de spus. Faptele sunt, în mare, cunoscute: urmare a unei sesizări telefonice, trei polițiști locali au ridicat din zona Gării CFR un cetățean care, sub efectul unor substanțe inhalate dintr-o pungă, făcea „scandal” și deranja cetățenii din zonă. Ridicarea asta înseamnă imobilizare și încătușare prin folosirea forței, apoi transportarea victimei la sediul DGPL.

    Omorul și ciudățeniile cercetării lui

    Se mai știe că faptele au fost comise în 14 iulie (moartea lui Vișinel s-a produs în noaptea de 14 spre 15, după ora 24), iar până în 3 octombrie doar presa a spus câte ceva despre caz. Două luni și jumătate a părut că instituțiile statului nu par interesate de caz. Totuși, în această perioadă au lucrat și poliția, și parchetul. Cum au lucrat, este o altă poveste.

    Citiți aici: Polițist local din Arad reținut pentru tortură în cazul decesului tânărului de 32 de ani

    După două luni și jumătate, în care încadrarea juridică a fost halucinantă (ucidere din culpă!!!), modificată, odată cu sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, în alta, aproape la fel de uluitoare (loviri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă!), a fost nevoie de intervenția unui procuror cu experiență, dar și de cunoștințele juridice solide ale procurorului Pavel Palcu (44 de ani în Parchet!) pentru a așeza faptele la locul lor: tortură. Pentru că, de fapt, asta a făcut Liber Florin, l-a torturat pe Vișinel, timp de două ore, timp în care l-a lovit cu tonfa.

    Vișinel raport medico legal

    Ruptură de cord în urma bătăii primite de la un polițist local! Inuman

    În ziua în care a primit dosarul  cu omorul lui Vișinel (greșit ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, unde a stat din iulie, până în octombrie!), procurorul Palcu a emis Ordonanța pentru schimbarea încadrării juridice a faptei și continuarea urmăririi penale, iar în 5 octombrie a făcut referatul cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului Liber Florin. Inculpat, deci și rechizitoriul era întocmit în două zile de la sesizare.

    Oricum, cele 12 pagini ale Ordonanței de schimbare a încadrării juridice merită studiate de studenții de la Drept, dar și de mulți dintre procurorii mai tineri în meserie. Deocamdată atât.

    Tot la ciudățenii din primele două luni ale acestui dosar putem pune și faptul că, probabil în premieră, primul polițist sesizat de UPU a dispus efectuarea necropsiei – deși, nu era un secret că, procedural, doar procurorul putea emite o asemenea dispoziție într-un astfel de caz.

    Apropo de sesizare: până acum (când, sigur, este deja târziu), nici DGPL, nici Primăria nu au sesizat organele de cercetare penală despre ceea ce s-a întâmplat în sediul DGPL, deși conducătorii celor două instituții știau foarte bine ce s-a întâmplat. Nedenunțarea este infracțiune, parcă.

    Să nu se mire nimeni, așadar, de reacția presei și a arădenilor care au considerat că s-a încercat mușamalizarea cazului. Nu știm dacă s-a încercat sau nu, dar ciudățeniile prezentate (și nu sunt singurele) ne îndreptățesc să credem că au fost ceva încercări.

    Întrebări fără răspunsuri, deocamdată

    Înainte de toate, să spunem că, din informațiile noastre, neconfirmate de declarații (deocamdată), bătaia aplicată lui Vișinel a început chiar după încătușare, în zona gării. De altfel, cu acea ocazie a și fost mușcat bătăușul Liber, mușcătură invocată de directorul general Toma ca motiv al concediului medical în care a fost Liber (o fi fost o mușcătură ca de tigru dacă a avut nevoie de mai bine de două luni de concediu medical, dar, cine știe?, poate va fi verificat și acest „medical”). Dar, dacă nu s-a confirmat această informație, să rămână așa (că Vișinel a fost bătut doar în incinta și în sediul DGPL).

    Problema concediului medical al lui Florin Liber rămâne și va fi a directorului Toma. Pentru că trebuia, împreună cu Serviciul Resurse Umane din Primărie, să verifice veridicitatea concediului. Cu atât mai mult cu cât, mușcătura – gravă, nu-i așa?, de vreme ce a necesitat peste două luni de îngrijiri medicale! – s-a produs în timpul și în legătură cu serviciul. Prin urmare, dacă a fost accident, a fost unul de muncă și trebuia sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă. De ce nu s-a îndeplinit această cerință? Probabil vom afla de la domnul Toma sau, poate, de la Serviciul Resurse Umane, cel care l-a susținut fervent pe directorul general DGPL în tot ce a vrut să facă.

    Revenind la caz, ne întrebăm de ce l-au dus polițiștii locali pe Vișinel la sediu? Acesta era o mai veche cunoștință a polițiștilor locali, fiind de mai multe ori amendat (oare pentru ce fapte?). Prin urmare, nu se punea problema identificări lui, datele sale de identificare fiind cunoscute agenților. Și-atunci, de ce l-au dus la sediu?

    Întrebarea nu este lipsită de sens întrucât, pe de o parte, Legea 155/2010 a poliției locale prevede la art. 6, lit. d) că în domeniul ordinii și liniștii publice polițiștii locali „acţionează pentru identificarea cerşetorilor, a copiilor lipsiţi de supravegherea şi ocrotirea părinţilor sau a reprezentanţilor legali, a persoanelor fără adăpost şi procedează la încredinţarea acestora serviciului public de asistenţă socială în vederea soluţionării problemelor acestora, în condiţiile legii” (s.n.).

    Așadar, Vișinel trebuia încredințat respectivului serviciu, nu dus la sediu. Sau are domnnul director altă explicație?

    Pe de altă parte, presupunând că era violent, la art. 20 din aceeași lege, al. (1), lit. h) se arată că polițiștii locali au dreptul „să conducă la sediul poliţiei locale sau al unităţilor/structurilor teritoriale ale Poliţiei Române pe cei care prin acţiunile lor periclitează integritatea corporală, sănătatea sau viaţa persoanelor, ordinea publică ori alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii”(s.n.). Doar că identitatea lui Vișinel era stabilită demult, deci agenții nu aveau niciun motiv să-l ducă la sediu. Soluția ar fi fost cea arătată mai sus: încredințarea lui serviciului de asistență socială.

    Citiți și vedeți aici: VIDEO. Vișinel, lovit ca un animal, cu bocancii în cap, de polițistul local, în fața sediului DGPL Arad

    Doar că, dată fiind nervozitatea lui Liber – evidentă chiar și pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere din incinta DGPL – ne face să credem că singurul scop al „conducerii la sediu” a fost aplicarea unei corecții lui Vișinel. Ceea ce au și făcut.

    Desigur, domnul Toma va trebui să răspundă la mult mai multe întrebări. Până atunci însă, urmează, marți, 17 octombrie, trei reconstituiri. Și asta, pentru că declarațiile celor trei eroi, în frunte cu Liber, acest „bat-man cu tonfa”, nu coincid. Prin urmare, în prezența martorilor asistenți, se va face câte o reconstituire pentru „viziunea” fiecărui „erou”.  Evident, reconstituirile vor fi efectuate sub directa coordonare a procurorului de caz, Pavel Palcu.

    Omorul și cele 3 reconstituiri

    Apoi, nu va trece mult timp până vor fi făcute alte audieri, într-un alt dosar, disjuns din cel ce privește judecarea lui Florin Liber. Ceea ce înseamnă că, dacă nu va demisiona până atunci, va fi audiat însuși directorul general Toma. Sigur că nu va demisiona. A spus-o răspicat, în Primărie, când i s-a sugerat să-și depună demisia. Pentru că dumnealui consideră că doar cei care au comis faptele sunt vinovați și trebuie să răspundă.

    Greu bolovan atârnă de candidatura primarului Bibarț și a PNL Arad, tocmai acum, cu câteva luni înainte de alegeri. Pe de altă parte însă, își merită soarta și unul și celălalt. Bibarț pentru că este incapabil să ia măsuri pe măsura importanței funcției pe care o deține. Iar PNL pentru că a fost, iarăși, prea arogant ca să aibă vreo reacție la acest caz. La fel cum au fost și celelalte partide din Arad, doar că numai PNL a girat și angajarea lui Toma la DGPL.

    Ce ți-e și viața asta: să fii atât de puternic încât să pui la colț o primărie și o grămadă de firme, să ai „informații asiguratorii” din vremea când erai mare șef în SRI și să te împiedici de-un „boschetar”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Am citit atîta despre cazul ăsta și mă întreb dacă e copiat după cazul de aici al lui George Floyd sau Trayvon Martin? De fapt, din cît am înțeles, nici biata victimă de la Arad nu era chiar ușă de biserică, așa cam cum e prezentat. E drept, a murit un om și cel care l-a omorît trebuie să plătească. Dar lăsați justiția să-și facă datoria, să dea sentința, că altfel va crede lumea că nu cu cazul aveți treabă cît aveți o răfuială cu alții. Am citit zilele trecute că ați organizat și un parastas simbolic. Mai rămîne să-i faceți și o statuie bietului, ca la Floyd și să dați drumul unei mișcări BLM la Arad. Apoi să și pupați picioare ca să fie totul made in USA. Că mie așa îmi pare că imitați tot ce se întîmplă aiurea pe aici în loc să luați ce e bun.

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. Legat de efectuarea autopsiei medico-legale nu exista nici o ciudatenie. Efectuarea ei chiar se dispune de catre organul de politie judiciara.
      Procurorul o dispune de indata cand decesul survine cand victima era in custodia politiei, in penitenciar, cand exista suspiciuni de tortura, dar atentie… la speta noastra victima a decedat ulterior la spital si initial se pusese problema de o eventuala supradoza.

      0 voturi
      +1
      -1
      • @Cristian – procurorul, NU POLIȚIA JUDICIARĂ, dispune efectuarea autopsiei ȘI în cazul în care decesul s-a produs „în timpul internării nevoluntare” (art. 185, ak 2, cpp).
        Adică, exact cazul în discuție, pentru că omul a murit în spital, unde nu s-a internat de bună voie.
        Deci CHIAR NU era de competența poliției să dispună efectuarea autopsiei.

        0 voturi
        +1
        -1
    3. Domnule Valer Marginean nu vreau sa intru in polemici cu dumnevoastra, dar vreau sa va arat ca nu aveti dreptate.
      Internarea nevoluntara se refera la unitate de medicina psihiatrica, conform Legii 487/2002, nu la o internare intr-o unitate de medicina de urgenta. E total alta speta.
      In cazul de fata, in faza incipienta, cand incadrarea juridica a fost de „ucidere din culpa”, dispunerea autopsiei s-a facut in mod corect de catre politia judiciara. Punct.
      Daca fapta ar fi fost incadrata de la inceput ca si torturarea victimei urmata de decesul ei, dispunerea autopsiei s-ar fi facut de catre procurorul criminalist. Punct.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • @ Cristian – probabil sunteți obișnuit să dați ordine, urmate de „executarea” sau, cum spuneți aici, „punct”. V-aș fi recunoscător dacă v-ați exercita acest obicei profesional cu altcineva, nu cu mine. Și în altă parte, nu aici.
        Dacă doriți să dezvoltăm un dialog, chiar în contradictoriu, inclusiv pe teme juridice (de exemplu, de când este poliția judiciară organ de urmărire penală), cu plăcere. Dar numai când vă veți renunța să-mi mai „dați ordine”.

        +1 voturi
        +1
        -1
    4. Eu v-as atrage in schimb atentia asupra unui alt detaliu legat de autopsia in cauza. Din ce am citit in articolele dumneavostra si ale colegilor de la alta publicatie, raportul medico-legal initial ar fi descris leziunile prezente pe corp ca fiind minore si ca necesitau doar cateva zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, iar cand Politia a solicitat completarea acestuia a reiesit de fapt ca leziunile respective erau foarte grave si i-au provocat decesul victimei.

      +1 voturi
      +1
      -1
    5. Domnule Mărginean, iată, se pare că am avut măcar în parte dreptate! Cazul devine unul copiat aproape la indigo cu cazul George Floyd. Aștept cu interes să citesc unde veți ridica statuia lui Vișinel și orarul pentru pupatul picioarelor. Știu, nu jurnalul dvs e „capul răutăților”, ci doar un fel de „hai să mușcăm și noi că e rost de sînge”, dar e atît de străvezie toată mascarada asta încît trebuie să fii naiv, ca să nu zic prost, să nu-ți dai seama ca de fapt pe toți îi doare în cot de Vișinel și că „ținta” e cu totul alta. Ca și în cazul lui Floyd, un caz tragic este folosit în scopuri murdare politice. Am trăit și trăiesc pe pielea mea consecințele Floyd, așa că sigur nu mă înșel, oricît aș părea de încrezut!
      Cum am spus, moarte unui om, fie el și Vișinel, trebuie să ducă la pedepsirea vinovaților clar! Dar, fără supărare, felul în care unii se folosesc de acest caz este absolut din categoria ziarelor de cancan, ceea ce nu face onoare nimănui. Sună a Critic-Click sau Special-Cancan

      +1 voturi
      +1
      -1
      • @ Victor G – sincer, îmi este greu să înțeleg ce vedeți sau apreciați greși în ceea ce am scris eu și colegii mei. Și, mai ales, ce anume, din ceea ce am scris noi, vi se pare că ar semăna cu acel caz Floyd care a declanșat mișcara BLM. Poate ne veți spyne cândva, măcar ca să ne putem apăra sau, dacă va fi cazul, să ne îndreptăm recunoscându-ne greșeala.
        V-am mai spus că eu n-am văzut asemănări între cele două cazuri dacă, desigur, excludem excesul unui om în uniformă care s dus la moartea unui om.
        Dacă vreți, cumva, să sugerați că cele două victime (Floyd și Vișinel) nu erau cetățeni model chiar mă ezamăgiți. Ersu oameni și niciun om nu trebuie „judecat” în stradă sau într-un birou al Poliției, fie ea și locală. Și nici într-un caz, de oameni aparținând unor instituții cu alte compeyențe decât judecarea oamenilor.
        Pe de altă parte, faptul că persoane din conducerea Aradului și a Poliției locale au încercat să ascundă mizeria sub preș, că niciunul nu-și asumă nicio responsabilitate, deși tocmai pentru că au mari responsabilități sunt plătiți mai bine decât alți cetățeni, constituie principalul motiv al insistenței cu care am continuat să țin cazul în atenția publicului.
        Dacă asta vi se pare anormal, iar mă dezamăgiți. Ce-ați vrea să facă presa, când cei cu funcții și responsabilități greșesc și se fofilează? Să-i ajutăm să myșamalizeze cazul și astfel, să-i îmcurajăm să mai facă? N-o vom face.
        Aștept în continuare precizările dvs.

        +1 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    7 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.