100 (?) de cercetători și iubitori ai istoriei Aradului au fost distinși cu diplome de excelență cu ocazia Centenarului | Foto





Evenimentul care a deschis ciclul de manifestări din Anul Centenar al Marii Uniri a avut loc marți seară, în sala Ovidiu Maitec din cadrul Complexului Muzeal Arad. O sută de arădeni preocupaţi de istoria locală au fost distinși cu câte o diplomă și un calendar special, printre care se numără istorici, cercetători științifici, profesori, muzeografi, arhiviști, bibliotecari, scriitori și chiar ingineri sau jurnaliști.
Cei care au înmânat diplomele de excelenţă pentru contribuţiile acestora în promovarea istoriei Aradului au fost Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, și Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”. Printre cei premiați se numără dr. Viorel Achim, Rodica Elena Colta, Dan Demșea, dr. Peter Hugel, Anton Ilica, prof. dr. Antoniu Martin, Ioan Matiuț, Horia Medeleanu, Peter Puskel, Florica Ranta-Cândea, Sorin Sabău, Doru Sava, Emil Șimăndan, Horia Truță, prof. Ioan Tuleu și Ujj Janos, enumerați aici în ordine alfabetică.
Tot în ordine alfabetică a fost alcătuită și lista, astfel încât primul premiat a fost Andrei Ando (cu titulatura lector universitar doctor), iar al doilea prof. univ. dr. Aurel Ardelean, în numele Fundației Universitare „Vasile Goldiș”. Acesta din urmă nu a putut fi prezent, diploma sa fiind preluată de președintele senatului UVVG, Aristide Sorin Bașchir. Singura persoană dintre cei premiați care a preluat atât diploma, cât și microfonul (fără să fie invitată să ia cuvântul), a fost președintele Casei Româno-Chineze, prof. univ. dr. Lizica Mihuț, care a avut un discurs scurt și la obiect, subtil și sarcastic: „De obicei am o problemă cu atitudinea și cu mentalitatea, dar acum mi-a trecut”.
Cele cinci domenii în care s-au regăsit „cei o sută” sunt: cercetarea istoriei Aradului, cultură, antropologie socială şi cercetări monografice arădene, domenii auxiliare ale istoriei arădene, cercetarea istoriei economice şi a dezvoltării urbanistice a Aradului, cercetarea şi promovarea artei, turismului şi mediului din municipiul şi judeţul Arad.
În cadrul evenimentului (organizat de Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județen Arad, Centrul Municipal de Cultură, Centrul Cultural Județean și Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol”) s-a vernisat în sala Ovidiu Maitec și o expoziție de tablouri cu cele mai importante personalități din istoria Aradului.
Menționăm că unii dintre cei prezenți în sală și-au exprimat (în grupuri restrânse) nemulțumirea față de lista cu cei 100, fiind de părere – fără să nominalizeze pe cineva – că mulți nu ar avea ce căuta acolo.
Nu vom comenta acum acest aspect, în schimb, vă invităm să parcurgeți lista completă de mai jos și vă încurajăm să găsiți un „Jolly Joker”… asta pentru că numărul celor premiați a fost, de fapt, 101…
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.