vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Arta scrisului frumos va fi premiată la Colegiul Național „Vasile Goldiș” din Arad

    de Special Arad | 14 octombrie 2015, 8:30 AM | Educaţie

    0

    Colegiul National „Vasile Goldiş’’, la iniţiativa prof. dr. Anca Giura şi prof. Livia Nadiş, lansează în această săptămână un concurs de caligrafie pentru elevii săi de la 6 la 18 ani. Cei mai „caligrafi” elevi ai şcolii vor fi jurizați pe baza scrieriilor de mână exercitate asupra unor texte lirice selecţionate deja de către juriu.

    Motivaţia acestui concurs este obligaţia educativă a profesorilor de specialitate de a cultiva simţul creativ, artistic, prin mijloace neconvenționale. Ameninţată de către banalizata tastare, caligrafia nu trebuie să se piardă din bagajul calităţilor noastre intelectuale.

    Caligrafia reprezintă una dintre cele mai vechi arte şi a însoţit destinul omenirii în evoluţia sa, de la peşteră la staţiile orbitale de pe alte planete. În fond, primele cărţi ale lumii au fost caligrafiate. Poate că niciun popor nu a înţeles mai bine sensul caligrafiei precum poporul japonez, care probabil şi datorită caligrafiei a rezistat tuturor încercărilor istoriei. Cu privire la această străveche şi admirabilă artă, Rodica Frenţiu, profesor la UBB Cluj, afirma într-un interviu următoarele: ,,Caracterele chinezeşti (pictograme şi ideograme) amintesc de hieroglifele egiptene, deşi nu sunt atât de apropiate de obiectele reprezentate ca în vechea scriere egipteană. Dacă, în Egipt, se foloseau picturi abreviate pentru a reprezenta sunete, în Extremul Orient, caracterele chinezeşti înseamnă şi azi picturi stilizate ale lucrurilor sau ale conceptelor pe care le reprezintă, fără a fi însă picturi ale sunetelor.(…) E o calitate grafică pe care o exploatează generos arta caligrafiei, revitalizând funcţiile semnului eliberat de obiectul său. Prin punct, linie, suprafaţă, lumină, spaţiu, sunet, ritm, mişcare, timp, caracterul caligrafiat reuşeşte să stimuleze nu numai simţul vederii, dar şi cel tactil, al atingerii directe.’

    Pe de altă parte, scrisul de mână este un act foarte personal şi psihologic care ne conferă valoare. Ne emoţionează şi ne particularizează. Semnifică o amprentă unică a unei mâini şi deopotrivă a unui suflet. Proiectul caligrafic îşi propune selecţionarea tinerilor cu talent în acest domeniu şi reprezintă un mesaj de sensibilizare faţă de străvechea artă a scrisului personalizat. Este un semnal dat societăţii cu menirea de a ne întoarce la frumos, la răbdare, la fineţe, calităţi care ne-au umanizat. Nu în ultimul rând, „Linia caligrafică este o expresie energetică, dinamică şi senzitivă, definită, într-un anume fel, de spaţiul alb. Relaţia dintre linie şi spaţiu descrie o stare de profundă intimitate, ce poate fi asemănată raportului de tangenţă dintre materie şi aer, aşa cum este el valorificat de către sculptură. În scrierea caligrafică, semnul scris combină trăsătura pictografică cu cea fonetică: prima „vizualizează” un referent, în timp ce a doua „permite” citirea orală a unui cuvânt sau enunţ. Grafismul caracterelor caligrafiate e capabil să reveleze un sens, astfel încât forma vizuală a scrisului, după mesaj, să poată deveni medium pentru o nescrisă poezie.’’ (Rodica Frenţiu)

    12109093_1196715333678893_7780438707906823465_n 12122812_1196715253678901_6300018823323480070_n 12167781_1196716143678812_572171073_n

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.