luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Zona roșie se extinde. Românii care vin din țările incluse în aceasta vor intra direct în carantină

  de Special Arad | 2 aprilie 2020, 3:29 PM | Naţional

  0

  Institutul Național de Sănătate Publică a extins începând de astăzi, ora 13.00, zona roșie. Aceasta cuprinde acum următoarele state: Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, SUA, Turcia. Cetățenii care se întorc din aceste state vor intra direct în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile. Persoanele care intră în țară din alte state decât cele enumerate mai sus, vor intra în izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, sub monitorizarea direcțiilor de sănătate publică și a structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și polițiilor locale din fiecare județ.

  Mai multe detalii de interes privind incidența bolii COVID-19 în România și în lume pot fi găsite pe site-ul INSP, www.cnscbt.ro .

  ***
  La nivelul Județului Arad, conform raportării Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, în centrele de carantină erau cazate, în această dimineață la ora 9.00, 202 persoane. Numărul total al persoanelor care au încheiat perioada de carantină de 14 zile este 134. În ceea ce privește persoanele autoizolate la domiciliu, acestea sunt în număr de 1260, în timp ce numărul total la zi al persoanelor pentru care s-a încheiat perioada de autoizolare la domiciliu este de 1207.

  Pe parcursul zilei de ieri și până azi dimineață, polițiștii arădeni au verificat 975 de persoane și 27 societăți comerciale cu privire la respectarea măsurilor de izolare sau a interdicțiilor de circulație instituite prin ordonanțele militare în vigoare. În urma acestor verificări, au fost aplicate 96 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor privind restricțiile de circulație, în valoare totală de 130.850 lei. Nu au fost întocmite dosare penale noi.

  În același interval de timp, jandarmii arădeni au aplicat 28 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea restricțiilor de circulație, valoarea totală a amenzilor fiind de 8.150 lei.

  Polițiștii locali arădeni, acționând cu un efectiv de 41 de cadre și 22 mijloace auto, au întocmit într-un interval de 24 de ore (perioada 1.04.2020, ora 7.00 – 2.04.2020, ora 7.00) un număr de 26 procese verbale de contravenție, în valoare totală de 11.000 lei, pentru aceleași fapte privind nerespectarea restricțiilor de circulație impuse prin ordonanțele militare.

  Precizăm că începând de astăzi cresc amenzile pentru persoanele fizice sau juridice care nu respectă restricțiile impuse. Redăm informarea Grupului de Comunicare Strategică pe această temă:

  Pe 31 martie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța de urgență prin care sunt majorate amenzile pentru nerespectarea regimului stării de asediu și regimului stării de urgență.

  Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei, față de minim 100 și maxim 5000 de lei, cât erau până acum.

  Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de mii de lei.

  Aceste sancțiuni vor putea fi aplicate începând din data de 2 aprilie 2020.

  În plus, au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează:
  – confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;
  – interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
  – suspendarea temporară a activității;
  – desființarea unor lucrări;
  – refacerea unor amenajări.

  Măsurile complementare de sancțiune vor fi aplicate în funcție de natura și gravitatea faptei.

  ***
  Reamintim tuturor cetățenilor că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni și, foarte important, necunoașterea legii nu exonerează de răspundere penală, respectiv contravențională. Recomandăm tuturor să se informeze doar din surse oficiale. De asemenea, vă reamintim că este esențial să fim responsabili, să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim. Vă rugăm să râmâneți în casă, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!

  Biroul de presă 02.04.2020

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.