joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  Ziua Europei sărbătorită de românii din Ungaria, la Gyula

  de Special Arad | 20 mai 2016, 8:24 AM | Internaţional

  0

  Preşedintele Filialei Arad a Confederaţie Patronatul Roman, domnul Ioan Marin Crişan a participat la Gyula,  la invitaţia Consulatul General al României la Gyula, excelenţa sa domnul Florin Vasiloni la o amplă manifestare, denumită „Ziua Europei la Gyula”.

  Evenimentul s-a desfășurată la Centrul Cultural Românesc, din cadrul  Liceului „Nicolae Bălcescu” sub patronajul E.S. Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula,  şi a avut scopul de a sărbători într-un cadru comun ziua Europei și de a face cunoscute publicului principalele momente din istoria constituirii Uniunii Europene, valorile promovate de aceasta și date importante legate de parcursul european al României.  Oaspeții au putut admira, în holul liceului, expoziția fotografică intitulată „Vasile Goldiș – vizionar al Europei Unite”, aparținând lectorului universitar dr. Virgiliu Jireghie, de la UVVG.

  Manifestarea a cuprins o conferință, un spectacol artistic și o recepție.

  Peste 250 de participanți au asistat la eveniment, în special membri ai comunității istorice românești din Ungaria, dar și oaspeți din România.

  Printre participanți s-au aflat PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoțit de alți clerici din cadrul episcopiei; amb. Igor Furdik, consulul general al Slovaciei la Békéscsaba; prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul fondator și președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad; prof. univ. dr.  Coralia Cotoraci, rectorul al UVVG; prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad; prof. univ. dr. Vasile Vese și prof. univ. dr.  Adrian Liviu Ivan, de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca; Cristina Marian, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea; Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) ; Adam Sucigan (etnic român din Gyula), reprezentant al Oficiului Guvernamental Bekecsaba; Zoltán Kolysza, comandantul Poliției Municipale Gyula; Maria Gurzău Czeglédi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB); Mariana Negreu, directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU; Ștefan Oroian, membru al prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU) și promotor al Coralei Pro Musica din Gyula; Eva Iova-Șimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească” ; Delia Covaci, redactorul-șef al săptămânalului „Cronica” ; Maria Kálcsó, primar al comunei Chitighaz; Elvira Ardelean, primar la Otlaca-Pustă; Pluhár László, primarul orașului Aletea (Elek); Vas György, viceprimarul orașului Șercad (Sarkad); Ion Budai, fost director LNB; reprezentanți ai unor autoguvernări românești, directori de școli, profesori, elevi și participanți din Ungaria (Gyula, Chitighaz, Micherechi, Bătania, Aletea, Oltaca-Pustă, Leucușhaz) și România.

  Consulul general  Florin Trandafir Vasiloni a rostit cuvântul de deschidere, în care a subliniat tripla semnificație a zilei de 9 mai, și anume amintirea proclamării independenței de stat a României în anul 1877; încheierea celui de-al doilea război mondial și Ziua Europei.

  „Este o onoare pentru mine să particip la acest eveniment dedicate Europei dar şi evenimentelor care au marcat istoria României. Am adus alături de ceilalţi invitaţi un omagiu  personalităţilor marcante care au avut un cuvânt de spus în istoria nu doar a României ci şi a Europei Unit de astăzi ”, a declarat Ioan Marin Crişan, Preşedintele Filialei Arad a Confederaţie Patronatul Roman la încheierea manifestărilor.

  Manifestarea s-a încheiat cu o recepție oferită tuturor invitaților din partea Consulatului General al României la Gyula.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.