Zilele Aradului au început… daaaar nu prea | Foto

  de [email protected] | 16 august 2021, 9:26 PM | Pamflet | Strada | Topic special

  1

  A fost, în schimb, ziua operelor de artă occidentale și - mai ales - accidentale

  Știm, a fost cald, chiar foarte cald azi… iar Ziua Aradului e, oficial, abia pe 21 August, deci nu-i chiar așa grabă. Dar știm bine și faptul că ziua orașului e de fapt pe mai multe zile, chiar două săptămâni, iar în 2021, oficial, acestea au început chiar astăzi, pe 16 august. Sunt mai greu de găsit, atâta tot. Nu zilele, ci evenimentele anunțate.

  Încercați să vă imaginați o chestie de-a dreptul ilară: vine un turist, mă rog, se rătăcește pe aici din pură întâmplare, chiar astăzi. Am chiar un exemplu… e drept, nu e chiar turist, e o arădeancă stabilită în străinătate și revenită acasă, chiar astăzi. Deci, turistul care, mă rog, să presupunem că-i turist, ia centrul orașului la pas și vede marele afiș agățat pe clădirea Primăriei, care anunță ditamai Zilele Aradului, „16 – 29 august”. Programul se găsește pe net, pe facebook, asta nu e o problemă. Caută, deci, acele evenimente în oraș. Primul pe afiș este Târgul Estival din Parcul Eminescu. Ah… contează și ora, care însă nu mai e afișată, deci turistul semi-turist sau chiar orice arădean ar presupune că-i toată ziua. Însă în jurul orei 15, la mijlocul zilei, oamenii abia au început să construiască încă tarabele în Parcul Eminescu. Revenim mai târziu, așadar, cam pe la ora 18: oamenii încă construiesc tarabele, amplasează niște mese, scaune, etc. Unde este domnul Iohannis, pardon, Bibarț să construiască tarabele așa cum am văzut că se lăuda pe Facebook??!!

  Singurul eveniment care într-adevăr a început (între timp s-a și terminat) și chiar a avut o oră afișată pe afiș (ora 18) a fost vernisajul expoziției de sculptură monumentală a artistului Dumitru Șerban, la Galeria Delta. A fost prezent și domnu’ Bibi, pardon, Bibarț (de-asta a lipsit din parc, deci, deși e mare nevoie de o mână de ajutor calificat!). Expoziția domnului Șerban nu e la prima prezentare, de altfel… știți șandramaua aia din fața galeriei, care e acolo de ani de zile și nimeni nu știe, mai precis, ce e? Aia e o sculptură din lemn a domnului Șerban, o mostră, dacă vreți, iar în cadrul expoziției a propus o mulțime de astfel de opere de artă monumentală, care ar putea înfrumuseța o droaie de străzi, intersecții și piețe din Arad, ca arădenii și turiștii despre care presupunem că-s turiști să vină și să se întrebe ce-s alea și ce-s cu alea. Serios vorbind acum: ar fi un pas înainte în cultura orașului, pentru aspectul urbei (care e cum e), rămâne de văzut, în schimb, dacă primarul îi va și oferi această șansă mult visată sculptorului Dumitru Șerban, de a realiza chiar în realitate proiectul său numit „7 sculpturi pentru orașul meu”, pe care-l tot propune – cum spuneam – de n ani deja.

  Dar ca să revenim – după atâta cultură occidentală și accidentală – la Aradul nostru cel de toate Zilele Aradului… ora 19 a venit, iar pe afișul nostru scrie așa: „Arad – oraș liber regesc, Platoul din fața Primăriei”. Unde, pe la ora 18, omuleții începuseră deja să monteze un ecran. La ora 19 s-a și băgat deja în priză acel ecran, pe care rulează momentan niște spoturi despre Zilele Aradului și câteva repere istorice, ca să știm de ce sărbătorim orașul. Se pune întrebarea „Ce evenimente vor mai fi aici azi?”, iar un tehnician de acolo e bucuros să te ilumineze: „azi, doar atât cât vezi”.

  Parcul Eminescu e doar la o aruncătură de băț, să vedem ce-au mai reușit să amplaseze acolo în lipsa primarului! Au mai avansat, drept e, majoritatea (cam trei sferturi) dintre tarabe însă tot nu sunt încă deschise, iar celălalt sfert nefiind nici acum în picioare.

  Și cam atât a fost prima zi din Zilele Aradului 2021.

  Va mai fi – pardon, dacă ne uităm la ceas, a și început! – o proiecție de film pentru copii în Parcul Eminescu, la ora 21. Conform afișului.

  P.S.: mai e și acest cadou de la Doreii de la Digi, „de la arădeni pentru arădeni”, în centrul orașului, vreo cel puțin cinci astfel de opere de artă:

  P.P.S.: …iar opera astalaltă de artă cu „I inimă Arad”, care ar fi o idee drăguță, chiar dacă-i neoriginală… arată ca naiba.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.