Ziarul de satiră „The Onion” apără dreptul la parodie la Curtea Supremă, dar tot cu glume în program

  de Special Arad | 4 octombrie 2022, 10:12 AM | Internaţional | LOL

  0

  copertă de ziar în 1995 (foto: NPR)

  The Onion este un site american similar cu site-ul românesc Times New Roman, cu informații amuzante dar absolut inventate, doar că este mult mai vechi, fondat în 1988 (cu ediție tipărită până în anul 2013). Recent, publicația a luat rolul satirei în societate atât de mult în „serios”, cu ghilimelele de rigoare, încât a depus un dosar la Curtea Supremă în sprijinul unui bărbat care a fost arestat și urmărit penal pentru că a făcut mișto de poliție pe rețelele de socializare, creând o pagină falsă.

  Dosarul depus nu este, în schimb, redactat întocmai pe un ton serios. Dincolo de faptul că oamenii legii sunt numiți „pămpălăi latini”, ziarul pretinde că are un număr global de cititori de 4,3 trilioane, fiind „cea mai puternică și mai influentă organizație din istoria omenirii”, sursa a „350.000 de locuri de muncă la birourile sale și în lagărele de muncă manuală” și că „deține și operează majoritatea căilor maritime transoceanice ale lumii, se află la vârful națiunii în chestiunile legate de defrișarea pădurii și exploatarea fâșiilor și efectuează cu mândrie teste pe milioane de animale zilnic”.

  Anthony Novak, bărbatul pe care ziarul The Onion îl susține în instanță, a fost arestat în 2016 pentru crearea unei pagini de Facebook, care imita pagina Poliției și conținea informații amuzante, dar revoltătoare – se pare – pentru oamenii legii. După ce a fost achitat de acuzațiile penale, bărbatul a dat în judecată poliția pentru încălcarea drepturilor sale constituționale, însă o Curte Federală de Apel a decis că ofițerii au „imunitate calificată” și a respins procesul.

  Problema se pune acum în instanță dacă oamenii chiar au crezut că postările pe pagina creată de Novak au fost reale. Ziarul The Onion susține că Novak nu are nicio obligație să posteze o declarație de declinare a răspunderii. „Pur și simplu, pentru ca parodia să funcționeze, trebuie să imite în mod plauzibil originalul”, se arată în dosarul depus de ziar, remarcând propria tendință de a imita „tonul sec al unei știri de la agenția Associated Press”, relatează tocmai Associated Press.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.