sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Zeci de milioane de lei se vor evapora din nou prin aburii CET-ului. Acum, timișorenii zic că ne trebuie trei cazane noi

    de Raluca Medeleanu | 5 octombrie 2020, 3:04 PM | Administraţie | Topic special

    0

    Dat fiind faptul că cele două cazane ale CET Hidrocarburi nu funcționează în parametrii optimi și nici nu îndeplinesc condițiile de mediu impuse de UE, Primăria municipiului Arad încearcă să remedieze problemele, apelând la o firmă din Timișoara care recomandă schimbarea cazanelor existente cu altele mai performante. Dacă proiectul de hotărâre va trece de vot, investiția ar urma să se ridice la 34 milioane lei (aproape 7 milioane de euro )și să fie finalizată în 2 ani. Alți bani, altă „distracție” așadar, cu dedicație către CET.

    „Instalațiile sunt vechi, cu un număr mare de ore de funcționare, au randamente scăzute și costuri de producere a Gigacaloriei mari”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi supus la vot în ședința CLM din 9 octombrie.

    Mai mult, măsura este importantă mai ales pentru că începând cu luna aprilie 2021, cele două cazane de apă fierbinte ale SC CET Hidrocarburi SA Arad nu vor mai putea funcționa, întrucât își pierd Autorizația integrată de mediu.

    CET – această gaură neagră care dezintegrează bugetului Aradului și care, în ciuda eforturilor, trebuie mereu salvat de la pierzanie

    Este deja un soi de tradiție ca în fiecare an să găsim pe ordinea de zi a ședințelor CLM diferite proiecte prin care Primăria pompează bani în CET, în ciuda faptului că pare deja o corabie naufragiată de pe care tot mai mulți oameni sar în „barca de salvare” a centralelor de apartament. Amintim doar în treacăt că în 2017 s-a finalizat cazanul 2, despre care directorul CET afirma că lucrează „la un randament cu 10% mai mare”, apoi în 2018 compania a intrat în insolvență, anunțând că avea să urmeze un „plan de reorganizare”.

    Amintim și proiectul prin care Petrol DD din Slovenia a întocmit o strategie de îmbunătățire a sistemului de termoficare din municipiul Arad, în vara anului 2019, unde se recomanda inclusiv instalarea a două cazane noi cu gaz, iar a altora pe bază de biomasă și, totodată, reconstrucția punctelor termice. Documentul arăta că în decurs de 10 ani (2006-2016) consumul a scăzut cu 46%, din pricina numărului tot mai mare de arădeni care se debranșau de la CET, în favoarea centralelor proprii de gaz. Mai mult, situația era în declin tot mai mare și când vorbim de pierderile înregistrate, pentru perioada respectivă, valoarea medie a pierderilor fiind de 32%. Studiul realizat de sloveni punea un accent deosebit, ca soluție, pe promovarea surselor regenerabile de energie și a cogenerării.

    pierderi cet 2006 2016

    Între timp, consilierii au votat de-a lungul a multor ședințe CLM alocarea a milioane și milioane de lei pentru acoperirea pierderilor înregistrate de companie și, totodată, pentru acoperirea diferenţei de preţ şi tarif la energia termică livrată populaţiei, iar oamenii au continuat să se debranșeze.

    În 2019, Primăria a alocat nu mai puțin de 30 milioane de lei pentru reabilitarea rețelei de transport a energiei termice (în jur de 9% din lungimea totală), vizând mai mult cartierul Aradul Nou, unde punctul termic devine centrală termică de cartier, fiind prea departe de centrala principală. Tot în 2019, au fost investiți 500.000 de euro în modernizarea turbinei de energie electrică şi termică a CET.

    Apoi în februarie 2020, consilierii au aprobat documentația tehnică (DALI) pentru modernizarea a încă 7 puncte termice din oraș, investiția ridicându-se la 16 milioane de lei.

    Tot în februarie 2020, consilierii au mai votat încă un proiect ce prevedea taman încă o strategie, de alimentare cu energie termică, de data aceasta întinsă pe o perioadă de 10 ani. Dacă cea din 2019 a fost uitată destul de repede într-un sertar, iată că aceasta nouă a avut un răsunet ceva mai mare, întrucât în ea regăsim și propunerea realizării investiției celor trei cazane noi, subiectul cu care am început acest articol.

    Revenind laDALIÎnlocuire cazane pe gaz la SC CET Hidrocarburi SA Arad”, care va fi supusă votului vinerea aceasta,

    obiectivele urmărite sunt să se evite oprirea forțată a funcționării celor două cazane deja existente a CET Hidrocarburi, să se evite oprirea furnizării încălzirii în locuințe, să crească eficiența energetică și, implicit, să se reducă din costuri și, nu în ultimul rând, să se protejeze mediul și sănătatea populației.

    Pentru a atinge aceste țeluri, din totalul de 34.121.995,56 lei (cu TVA) ar urma să fie achiziționate astfel trei cazane de apă fierbinte cu funcționare pe gaze naturale (CAF – 35 MW), respectiv trei containere pentru stația de comandă și stația electrică. În urma investiției, Mecatron SRL a calculat că CET ar da un randament de 95%, estimând că s-ar produce o economie de combustibil de 2.926 mii Nmc pe an.

    Despre Mecatron SRL,

    proiectantul documentației DALI, știm că este din Timișoara, cu sediul pe Calea Aradului, activând din 1992. Ca proiecte din bani publici, menționăm că a câștigat licitația de schimbare a centralei termice a Muzeului din Lugoj și două licitații cu Termoficare Oradea SA. La Oradea a realizat studiile de fezabilitate pentru dezafectarea unor puncte termice și realizarea unor mini puncte termice în mai multe zone din Oradea, respectiv pentru echilibrarea hidraulică a rețelei secundare a 23 puncte termice din oraș.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.