vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Zâmbetul ascuns al copiilor… Ar trebui copiii între 5 și 7 ani să poarte mască?

    de Andrada Bobiș | 7 noiembrie 2020, 10:58 AM | Educaţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

    1

    Începând de luni, 9 noiembrie, toată România va intra în carantină parțială, ca să zicem așa. Tot de luni, toți elevii vor învăța în sistem online (deși, nu toți au semnal bun în zonele în care locuiesc n.mea).

    Românii (subliniez: „pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani”) nu vor mai ieși din casele lor, fără a purta masca de protecție, care va fi obligatorie în toată țara. Zâmbetul lor inocent vă dispărea după acele măști. Dar oare chiar este o măsură bună?

    Acum, eu stau și mă întreb: este normal ca un copil care abia a împlinit 5 ani să fie obligat să poarte o mască de protecție în timp ce se plimbă de mână cu părinții? Cu siguranță el este scos afară, pentru a face o plimbare „în aer liber”. Ori, în această situație, aerul pe care-l inspiră copiii, nu mai este atât de „liber”. Dar ce mai este liber în ziua de azi?

    Masca de protecție nu va face altceva, decât să-i îngreuneze respirația care, la copiii de 5 ani poate fi totuși destul de „greoaie” sub măștile medicale.

    Era să uit: sunt măști de protecție medicale pentru copii sau cele textile. Se spune că măștile textile nu sunt altceva decât doar niște măști „fashion”. Cu alte cuvinte spus, ele nu-i protejează cu absolut nimic pe copilași.

    Așadar, vă întreb, ce folos are să poarte mască de protecție, un copil de numai 5 ani? Nu mai spun că, pentru ei, aceste măști sunt doar o joacă. Copiii le vor folosi „în fel și chip”. Sunt totuși micuți. Altfel spus, copiii le dau jos, le ating de alte obiecte, iar le pun pe față, le scapă pe jos și le folosesc inadecvat. Cu siguranță măștile folosite de copiii care au doar 5 ani vor fi manipulate greșit. Mai bine ar fi să ne concentrăm asupra igienii mâinilor. Măștile folosite greșit vor face mai mult rău, decât bine. Da, copilașii care vizitează bunicii, bolnavi, pot avea o mască pe față, cât timp interacționează cu ei. Atât.

    Din motivele enumerate mai sus, cred eu, cel mai bine ar fi fost ca aceste măști să fie purtate obligatoriu începând de la vârsta de 8-10 ani.

    Am stat de vorbă și cu o tânără mămică a unei fetițe de 5 ani și mi-a spus cu o dezamăgire profundă în ochi : „Nu știu ce să mă mai fac. Anto’ nu vrea s-o poarte (masca medicală n.red.) Plânge și nici nu vrea s-o vadă. Sunt tare necăjită. Nu sunt deloc de-acord cu măștile”, a declarat arădeanca Asavei Liliana.

    Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă „purtarea măștilor în cazul copiilor de 12 ani și peste, în aceleași condiții ca și adulții”. Este recomandarea lor și zic eu, o recomandare absolut normală.

    Acum, vă întreb pe voi, dragi cititori, mai ales, voi, părinții care au copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani : Ce părere aveți vizavi de această măsură, luată la nivel național? Credeți că este bine sau le face mai mult rău?

    Sursa foto: digi24

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Am o verisoara de 6 ani care nu suporta deloc masca.De abia ce respiră cu ea, si este foarte greu pentru ea să reziste cu masca aia groasă o perioadă lungă de timp pe față.Sunt de parere că este o prostie ca cei mici sa poarte mască si sustin ca mastiile sa nu fie obligatorii pentru copiii intre 0 si 10 ani.

      +8 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.