duminicã, 1 octombrie, 2023

Special Arad Logo

  Bursa muzicală Jazzar a fost oferită pentru Zaera George & Friends

  de Special Arad | 29 mai 2023, 9:24 PM | Cultură | Știri Arad

  0

  Organizatorii Festivalului JAZZAR, care s-a desfășurat în perioada 26-28 mai la Arad, ne-au trimis gândurile „la cald” despre cea de-a doua ediție, cât și detalii despre bursa muzicală pe care au oferit-o trupei Zaera George & Friends, fondată de arădeanca Sara Gheorghe, actualmente studentă la Conservatorul de la Viena, care a și cântat în ultima zi a festivalului pe scena din Parcul „Zsölt Török” (fostul Parc al Copiilor).

  „A doua ediție a fost o confirmare a proiectului JAZZAR și chiar dacă ultima zi a fost ploioasă iubitorii de jazz din Arad și nu numai au gustat din plin de oferta muzicală generoasă pe care a oferit-o festivalul pe parcursul celor 3 zile.

  Prima zi a festivalului a oferit publicului o experiența auditivă și vizuală de neuitat datorită locului de desfășurare din Sinagoga Neologă cat și a artiștilor care au prestat actul artistic.

  jazzar 2023 sinagoga 2

  Sinagoga neologă este un spațiu sacru deosebit unde simți efectiv istoria orașului nostru. Într-o astfel de locație se pretează a fi interpretat genul clasic de jazz sau experimental care să inspire și tot odată să creeze un aer mistic pentru cel care ascultă și privește. Ne dorim ca în edițiile viitoare să îndrăznim și mai mult în Sinagoga Neologă și să oferim publicului experiențe muzicale cât mai diverse din domeniul jazzului.

  A doua zi a festivalului a oferit publicului posibilitatea, după o lungă perioadă de timp, să pășească în interiorul Cetății Aradului și să experimenteze o paletă muzicală cât mai largă din punct de vedere stilistic, de la jazz clasic la fusion și contemporan etc. Ambientul creeat de imaginea bisericii Franciscane împreună cu formațiile care au prestat pe scena din cetate au oferit publicului prezent o atmosferă vibrantă. Fire show-ul de final având ca temă jazz-ul a încheiat seara cu o experiență de neuitat.

  IMG 7179

  Ultima zi de festival a fost și ea una specială datorită locației unde s-a desfășurat. Atmosfera creată de formațiile care au urcat pe scena amplasată în Parcul Zsölt Török având alături clădirea Vechiului Cazinou, a creeat publicului o stare de bine și de echilibru. Ploaia măruntă care a acoperit parcul până în jurul orei 20:00 nu a făcut decât să potențeze această stare. Publicul rămas în parc a trăit din plic această expriență alături de muzica de calitate.

  Ultima seară a oferit și tinerilor muzicieni talentați posiblitatea de a urca pe scena festivalului JAZZAR.

  Anul acesta proiectul muzical Zaera George & Friends a beneficiat de Bursa Muzicală JAZZAR în valoare de 4 500 lei. Proiectul muzical este compus din tineri muzicieni din România, Mexic, Columbia și Austria. 4 din cei 5 membri ai formației studiază la Universitatea de Arte și Muzică din Viena (MDW). Numele celor care au beneficiat anul acesta de Bursa Muzicală JAZZAR sunt: Sara Gheroghe – vibrafon, conga, darabuka; Sergiu Nădăban – tobe; Juan Felipe Pulido – clape; Moises Cerros – trompetă și Valentin Ak – bass.

  Zaera George Friends

  Bursa a fost înmânată pe scena festivalului de subsemnatul (Boiț Aurelian Roland, președintele asociației Europenul). Am amintit publicului prezent că inițiatoarea proiectului, Sara Gheorghe, este unul din talentele de excepție pe care Aradul le are și care au fost premiate de asociația noastră în cadrul Balului Comunității Arădene.

  Sara studiază percuție clasică la Universitatea de Arte și Muzică din Viena (MDW). De la 14 ani concertează cu Filarmonica de Stat Arad ca solistă sau membru al orchestrei. Tot atunci a devenit membră a Orchestrei de tineret a României și a Orchestrei de tineret a Moldovei. A concertat în mari orașe din Europa, printre care Praga, Viena, Budapesta, București, Chișinău, Berlin etc. concertează atât în ţară cât şi străinătate.

  sara gheorghe premiata jazzar

  Consecvenți principiilor noastre de a premia excelența în rândul tinerei generații am inițiat și Bursa Muzicală în cadrul festivalul JAZZAR. Am reamintit publicului că Bursa Muzicală a fost colectată din contribuțiile bănești ale participanților la festival și pentru gestul lor de mărinimie au beneficiat de o invitație de acces în Cetatea Aradului și Sinagoga Neologă. Cetatea Aradului fiind o Unitate Militară, accesul publicului a fost permis doar cetățenilor români în baza unei Invitați de acces și Carte de Identitate. Tinerii până în vârsta de 14 ani au beneficiat de acces liber însoțit de un părinte.

  Suntem fericiți că arădenii au înțeles importanța gestului contribuind astfel la susținerea tinerei generații. Un gest de normalitate într-o societate care vrea să susțină cultura și performanța. Finanțarea evenimentelor organizate de asociația Europeanul, față de alte evenimente similare din țară care sunt finanțate 100% din banii administrațiilor publice locale sau județene, sunt finanțate preponderent din surse proprii sau atrase de la persoane juridice sau fizice din Arad.

  De altfel, Aradul are un istoric filantropic bogat în astfel de inițiative încă din perioada interbelică. Ne dorim să cultivăm această calitate în rândul cât mai multor concetățeni și să demonstrăm că atunci când Comunitatea Arădeană se unește într-un scop nobil, succesul este garantat!

  Ma bucur ca după mulți ani, am reușit să organizăm un eveniment în Cetate Aradului. Suntem prima asociație care a reușit să organizeze un eveniment cultural filantropic major în Cetate și care sperăm să devină tradiție în Arad.

  Pe această cale aș dori să aduc mulțumiri Comandantului Unității Militare 01249 Arad, locotenent-colonelului Cristian Țecu pentru toată deschiderea și susținerea.

  Sentimentul pe care l-am avut după încheirea celei de a doua ediții a festivalui JAZZAR a fost acela de mulțumire că am reușit să creem o emulație în Arad pentru muzica Jazz și ca în edițiile viitoare să atragem cât mai mult public din străinătate și astfel să punem Aradul pe harta festivalurilor mari din Europa.

  Mulțumesc publicului care ne-a onorat cu prezența, partenerilor și sponsorilor fără de care Festivalul JAZZAR nu ar putea avea loc”, a transmis Aurelian Boiț, unul dintre organizatorii principali ai evenimentului.

   

  Citește și: 

  •  Jazzul a răsunat din nou în sinagogă (Video) • Special Arad

  •  S-a lăsat cu flăcări în Cetatea Aradului la Festivalul Jazzar | Foto • Video • Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.