duminicã, 10 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Vreți să vă programați pentru test Covid la Spitalul Județean Arad? Ori vă luați gândul, ori sunați și sunteți programați în… august

  Reprezentanții Spitalului Clinic Județean Arad ne-au anunțat vineri că, începând de astăzi, 20 iulie, pentru testarea covid făcută contra cost se va putea suna la un nou număr de telefon (pe lângă cele deja existente la care nu răspundea nimeni, lucru verificat și probat de Special Arad): „De luni, 20 iulie programările se vor efectua și la numărul 0733/44.16.86 în intervalul orar 08.00-14.00. Astfel, cei care doresc să se programeze pot fie să sune, fie să trimită un mesaj, tip sms, în care să specifice numele și data la care doresc să se programeze, iar mai apoi – în cazul trimiterii mesajelor text – vor fi contactați de către un registrator medical care le va comunica data și ora programării”.

  Așadar, știind prin ce am trecut cu o săptămână în urmă când, cum spuneam, nu am primit „răspuns” la nici un apel efectuat în scopul unei programări pentru testul covid, astăzi, după ce s-a dat drumul noului număr de telefon am sunat ca să vedem cum stau lucrurile.  Trebuie să recunoaștem că am intrat foarte repede în legătură cu cei de la spital, însă am avut parte, din nou, de o mare surpriză. Ca și cum nu ar fi fost suficient ce s-a întâmplat săptămâna trecută, încercarea noastră de a ne face un test covid cât de cât rapid, pe banii noștri, a eșuat din nou.

  Citește și: Arădenii, Spitalul Județean și testele COVID – o „iubire” mută și un „divorț” provocat

  De această dată am încercat să ne programăm „cât mai repede” și am fost anunțați că nu mai sunt locuri disponibile până în august. Da, ați citit bine! Cei care vor să se programeze acum o vor putea face de această dată destul de ușor, dar vor fi nevoiți să-și anuleze vacanța și să-și pună hainele înapoi în dulap pentru că nu mai pleacă niciunde, cel puțin nu luna aceasta. Așa a ajuns să ni se confirme încă o dată că la Arad avem multe lipsuri care se ascund în spatele cuvintelor frumos împachetate. Degeaba se fac, teoretic, mii de teste și numărul acestora crește de la o zi la alta, dacă acestea nu se fac de fapt. Cine le face? Când se fac testele și câți s-au înghesuit să își facă acest test pe bani dacă s-au ocupat deja toate locurile din toate zilele? Dacă cererea este atât de mare, de ce nu se încearcă prelungirea orelor de testare?

  Pentru conformitate, iată mai jos, în comunicat, cum se lăudau vineri cei de la SCJUA, promițându-ne că rezultatul testului va fi gata în 24 de ore. În ce lună?… 

  COMUNICAT: „Peste 200 de testări pentru Covid-19 se efectuează zilnic în Laboratorul de Biologie Moleculară! 11.000 de testări RT-PCR pentru COVID-19, dintre care 1.000 la cerere, s-au realizat în Laboratorului de Biologie Moleculară din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad!
  Testările la cerere sunt solicitate de către persoane care nu prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS CoV-2, însă călătoresc în afara țării sau doresc să se testeze pentru verificarea personală.
  La nivelul Laboratorului de Biologie Moleculară, funcțional din prima parte a lunii aprilie 2020, personalul medical lucrează, în două schimburi și efectuează zilnic peste 200 de teste. «Colegii noștri din cadrul Laboratorului de Biologie Moleculară depun eforturi considerabile, zi de zi, pentru a procesa probele primite deoarece, la nivelul spitalului testăm, în primul rând, toți pacienții care se prezintă în Unitatea Primire Urgențe și care necesită internare, testăm personalul medical la întoarcerea din concediu, dar în același timp în cadrul Ambulatoriului Integrat se efectuează testarea la cerere pentru persoanele care nu se încadrează în definiția de caz, nu prezintă simptome însă au nevoie de testare RT-PCR în scopuri personale. Mai mult decât atât avem și contracte cu clinici private care solicită testare pentru pacienții lor», a precizat ec. Florina Ionescu, manager interimar SCJU Arad. Examinările la cerere se realizează contra-cost, tariful fiind stabilit la 215 lei pentru o testare. Rezultatul este eliberat în termen de 24 de ore, în Limba Română, iar de pe data de 22 iulie se vor elibera și în Limba Engleză.
  Până astăzi (n.r. vineri, 17 iulie), programările pentru testarea la cerere se efectuau telefonic prin centrala spitalului: 0357/40.72.00 sau 0257/ 22.00.00, interior 175. De luni, 20 iulie programările se vor efectua și la numărul 0733/44.16.86 în intervalul orar 08.00-14.00. Astfel, cei care doresc să se programeze pot fie să sune, fie să trimită un mesaj, tip sms, în care să specifice numele și data la care doresc să se programeze, iar mai apoi – în cazul trimiterii mesajelor text – vor fi contactați de către un registrator medical care le va comunica data și ora programării.
  Recoltarea probelor se efectuează între orele 08.00 – 12.00, în ambulatoriul spitalului (strada Andrenyi Karoly), iar rezultatele sunt eliberate în interval de 24 de ore.
  Laboratorul de Biologie Moleculară a primit avizul de funcționare de la Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică Arad în prima jumătate a lunii aprilie, odată cu punerea în funcțiune a celor două aparate RT-PCR, cumpărate de către Consiliul Județean Arad și Ministerul Sănătății.
  Pe data de 14 iulie 2020 laboratorul a fost inclus în Programul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile Prioritare. Includerea în programul național presupune finanțarea de către Ministerul Sănătății a unui anumit număr de teste”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.