duminicã, 10 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  InclusivArădenii, Spitalul Județean și testele COVID – o „iubire” mută și un „divorț” provocat

  Imagine cu rol ilustrativ (foto: Excursiionline Globetrotter)

  Cea mai mare problemă cu care se confruntă românii care vor să plece în concediu în străinătate, în momentul actual, este cea legată de testele pentru coronavirus. Aproape toți cei care decid să plece într-o vacanță au nevoie de un test negativ pe care să-l prezinte autorităților din țara respectivă și, în medie, testul nu trebuie făcut cu mai mult de 72 de ore înainte.

  La Arad, în urmă cu puțin timp existau mai multe centre care făceau testările respective, contra cost, pentru fiecare dintre cei care doreau să afle dacă (sau li se impunea să facă) sunt în regulă sau nu. Costurile unui test erau anunțate ca fiind de la 215 lei la Spitalul Județean Arad și ajungeau până la 300 lei în clinicile private.

  Ei bine, știind toate acestea, ne-am spus că trebuie obligatoriu să plecăm în vacanță, punându-ne în locul miilor de români care așteaptă să vadă litoralul grecesc sau ale altor țări din Europa. Recunosc, ni s-a pus un nod în gât când am văzut că trebuie să am testul la purtător, dar asta nu era o problemă mare, știam că putem suporta câteva secunde până scăpam de bețișorul care urma să decidă dacă mai plecăm sau nu în vacanță. Și așa am început să facem bagajele și să dăm telefoane.

  Am sunat la DSP și ne-au trimis la Spitalul Județean Arad, moment în care au apărut semnele de întrebare. Cei de la DSP ne-au spus că la ei nu se fac teste la cerere. Nicio problemă mi-am spus, sun la „Județean”, fac testul rapid (n.m. în capul meu) și plec. Asta era una dintre glume… De la „Județean” am primit un număr de telefon ca să mă programez la… tot la „Județean”, dar probabil în altă parte a clădirii. Sun o dată, mai sun o dată, sun iar și după câteva zeci de minute sun iar, și iar, și iar și începe să-mi dispară speranța din ochi. Nimeni nu mă bagă în seamă? Cum ajung să am bețișorul care îmi spune dacă am sau nu COVID-19 și să pot pleca? Deci, nu mai plec că nu am testul mai ieftin făcut de „Județean” sau merg la clinică privată pe bani mai mulți?…  

  Direcția de Sănătate Publică Arad nu face testări decât pentru…

  Revenind la începutul „excursiei” mele telefonice fără nici un rezultat palpabil, vă spun că primul lucru care m-a surprins a fost după ce am sunat la DSP Arad. Chiar voiam să mă văd plecată și credeam că o să rezolv rapid, mai ales că Direcția de Sănătate Publică Arad a fost singura locație în care știam că se face testul,adică se fac teste la greu. Pot spune ca dacă am sunat în timp ce eram ușor în ceață, acum sunt „șocată și speriată” că nu o să mai văd marea din Grecia anul acesta. Răspunsul celor de la Direcția de Sănătate Publică Arad a fost, cum spuneam mai sus, că la ei nu se fac testări pentru cei ce pleacă în vacanță. Cum adică nu se fac testări în singurul centru validat (cel puțin așa apare oficial AICI) de Ministerul Sănătății ? Ei bine, cum adică? Adică. Răspunsul persoanei care s-a ocupat de apelul meu a fost acela că ei fac testele solicitate din ambulatoriu și atât „deocamdată”. Păi tot deocamdată eu trebuie să rezolv problema și, după cum am și fost sfătuită, am sunat la Spitalul Clinic Județean Arad.

  Alte telefoane, alte incertitudini

  După cum spuneam, am sunat în continuare la Spitalul Județean Arad, nu de alta, dar simțeam cum îmi fuge vacanța de sub picioare. Aici, cel puțin teoretic, cică se pot testa și cei care au de gând să plece în vacanță, așa ca mine, însă calea până la cineva care să îmi facă o programare a fost extrem de lungă. Atât de lungă încât încă n-am ajuns la capăt. Telefoanele au început la ora 10.30. Două numere de telefon sunt puse la dispoziția cetățenilor, deci aveam două variante, le-am încercat pe ambele și am dat lovitura când mi s-a răspuns la unul dintre ele. Discuția de aici a fost scurtă, dar eram deja obișnuită, deci am încercat să primesc cât de repede un răspuns care să mă ajute. „O să îți dau un număr de telefon ca să îți faci programare”, mi s-a spus la telefon. Alt număr, altă distracție. Au început telefoanele și acolo, păcat că nu mi-a răspuns nimeni. Am crezut că am înțeles greșit numărul, apoi m-am convins că nu. Am mai încercat, tot nimic, așa că m-am dat bătută pe la ora 14.30. 

  Clinicile private fac testări

  Nici emoții nu am mai avut după „discuțiile vide” cu Spitalul Județean. Știam că trebuie să exclud două variante din trei și să trec la privat, chiar dacă o să mă doară buzunarul. Mai multe clinici private din Arad fac testări contra cost pentru coronavirus. Programările se fac telefonic, dar există și posibilitatea de a-ți face programarea și online. Costul unui test este de aproape 300 lei, iar timpul de așteptare pentru aflarea rezultatului este de trei zile, semn că aș mai avea o șansă să plec în vacanță. Programul lor de lucru este de luni până vineri, de la ora 08.00 la ora 13.00 și, la cerere, se poate solicita eliberarea rezultatului și în limba engleză. 

  Oare de ce „Județeanul” nu răspunde nici la al 20-lea apel, iar clinicile private răspund „înainte” ca noi să sunăm?… 

  Acum, trebuie să recunosc că am glumit că vreau să plec în Grecia. Am făcut-o doar pentru a mă pune în locul turiștilor arădeni care vor să plece și am realizat rapid că șansele lor de reușită sunt cu semnul întrebării, dacă vor să-și facă testul Covid la Stat. Sau poate este vorba despre noroc, sau poate e vorba despre o defecțiune a telefonului, sau poate… repetăm întrebarea: oare de ce „Județeanul” nu răspunde nici la al 20-lea apel, iar clinicile private răspund „înainte” ca noi să sunăm?… 

  Nu putem să nu ne gândim că imposibilitatea de a ne programa pentru testare nu are în spate ceva mai adânc. Din ultimele declarații, cele date în luna mai, reprezentanții Spitalului Județean Arad spuneau că un test se ridică la valoarea de 215 lei, cu aproximativ 100 de lei mai ieftin ca la privat: „Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad va începe să facă, de săptămâna viitoare, teste pentru COVID-19 contra cost, la cerere, la preţul de 215 lei. Recoltarea probelor se va efectua între orele 8.00 – 12.00, iar rezultatele vor fi eliberate în interval de 24 de ore. Programările se pot face telefonic, prin centrala spitalului, la telefon 0357/40.72.00 sau 0257/ 22.00.00, interior 175”Totuși, de ce este atât de greu să faci programarea aceea și cât de complicat poate să fie ca din „ț” apeluri, cineva să răspundă la unul dintre ele?

  Și cu acestea zise, glumind din nou, fiindcă aveam buget de test Covid care se încadra doar la plata la Stat, o să mergem la Ghioroc. Deocamdată acolo nu trebuie test. Dar, cine știe?…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „Oare de ce „Județeanul” nu răspunde nici la al 20-lea apel, iar clinicile private răspund „înainte” ca noi să sunăm?…”
   .
   Că fiindcă … știm Noi de ce! Cârdășie, corupție, minciuni, samd … că doar trăim în Țara Țeparilor … și pe domeniile PDL din Arad, unde în curând o să respirăm la comandă și o să ne încaseze taxe că avem acces la aer. Niște JIGODII!!! Asta sunt!
   .
   Pun pariu că „autoritățile” nu știau nimic. Și ca de obicei o să ne lase cu gura căscată, explicându-ne ca proști (ei INCOPETENȚII), că vezi doamne „lipsă de personal”… „că concedii” … că o defecțiune tehnică, că … pe dracu și lacu!

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.