marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Vor să includă romanța românească în UNESCO

    de Raluca Medeleanu | 21 martie 2023, 1:57 PM | Cultură

    0

    Muzeul Casa Romanței / foto: Facebook

    Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei vă prezentăm un subiect de pe plan național, pentru care se luptă comunitatea culturală din Târgoviște. Se pregătește dosarul pentru a include romanța românească în Patrimoniul mondial imaterial UNESCO.

    Ca parte a acestui demers, ieri după-masă a avut loc o conferință, desfășurată atât fizic, cât și online, la Casa Romanței din Târgoviște – singurul muzeu din România – și, implicit, din lume – dedicat acestui stil muzical.

    Muzeul este coordonat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște. Pe lângă exponate, chiar și locul în sine are o valoare istorică, întrucât în 1968 aici a luat naștere Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, cel mai longeviv festival din țară, eveniment care a adus pentru Târgoviște și denumirea de „capitală a romanței”. Printre exponatele cele mai importante pe care le găzduiește muzeul amintim o partitură olografă de romanță a compozitorului Ciprian Porumbescu, ori o serie de partituri de Anton Pann și versuri de Grigore Alexandrescu.

    Conferința și turul organizate ieri, 20 martie, la Casa Romanței de la Târgoviște, au fost organizate de Andrei Vasiliu, custodele muzeului, alături de Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al festivalului „Crizantema de Aur”, cei doi fiind principalii responsabili cu depunerea dosarului la UNESCO. În organizarea evenimentului au fost implicate și Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, în parteneriat cu Radio Pro Diaspora, bucurându-se de participarea a mai multor personalități culturale din țară, care s-au alăturat demersului de promovare.

    Ildiko Șerban, despre Casa Romanței și demersurile de la Târgoviște pentru înregistrarea romanței românești în UNESCO

    De la Arad, a luat parte și scriitoarea Ildiko Șerban, cu care am luat legătura astăzi pentru a afla impresii „la cald” despre evenimentul de ieri de la Târgoviște.

    „Puține lucruri mai sunt care mă uimesc la vârsta pe care o am, dar acest muzeu m-a impresionat profund prin minuțiozitatea cu care e organizat, prin manuscrisele, costumele, partiturile originale pe care le are în custodie, aducându-mi aminte de vremurile în care rafinamentul și eleganța erau principii și virtuți pentru definirea unui caracter onorabil. Totul din muzeu îmi pare rafinat, strălucitor”, ne-a spus Ildiko Șerban, membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad, dorind să sublinieze că a fost cu adevărat impresionată de implicarea Alinei Mavrodin în demersul de înregistrare a romanței în UNESCO. „Mai rar am observat un asemenea elan și dedicare pentru o cauză, e ca o flacără care arde”.

    Întrebată fiind despre care mai este locul romanței în societatea actuală românească, scriitoarea ne-a spus următoarele:

    „În afară de doină, care face deja parte din patrimoniul UNESCO, consider că romanța românească este esența sufletului românesc și îmbină, cu cea mai mare acuratețe, dorul, doina, poezia, natura și frumusețea limbii române”, ne-a spus Ildiko Șerban.

     

    Citește și:

    •  Ia românească a intrat în Patrimoniul mondial imaterial UNESCO | Muzică-Dans-Arte | România Cultural (radioromaniacultural.ro)

    Ildiko Șerban și-a lansat cartea la Bibliotecă. Un subiect tabu: români vs. unguri – multă ură, dar și intense povești de dragoste • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.