joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Vlad Popșa, tânărul care a pus Aradul pe harta cafelei de specialitate! De la viața de corporatist la… espressoman

  de Lucian Dănilă | 16 februarie 2023, 8:06 AM | Povești despre oameni | Știri Arad

  3

  Pe Vlad Popșa l-am găsit acasă la el, la Șofronea, localitatea aflată la doar 7 kilometri de Arad, casa părintească la care s-a întors după ce și-a făcut o carieră de corporatist la Cluj Napoca.

  Dacă parafrazăm o reclamă pe care o tot vedeam la televizor în urmă cu mai bine de două decenii, Vlad este chiar băiatul de 30 de ani, deștept, frumos și cu… cea mai bună cafea din zonă.

  Aflat în Cluj, Vlad a cunoscut un barista pasionat de cafea. Au fost primele sale contacte cu această lume, primele informații despre o industrie care se dezvoltă tot mai mult de la an la an. „Acum, acel barista a ajuns la un nivel foarte mare pe la București”, ne spune Vlad despre cel care l-a făcut cu adevărat interesat de o astfel de afacere. Astfel, în pandemie, în cel mai dificil an pentru industria horeca, Vlad a decis împreună cu soția sa Cassandra să lase Clujul și să se întoarcă la Arad unde să pună pe roate această afacere cu cafea, Rosters Coffee.

  Am deschis prăjitoria probabil în cel mai provocator an al industriei horeca, dar ne bucuram că a fost așa. Credem cu tărie că ce nu te omoară, te face mai puternic, spune Vlad.

  Ce este o cafea de specialitate?

  Cafea de specialitate – acest termen descrie boabele de cafea cu cea mai buna aroma, produse in microclimate speciale. Potrivit Asociației Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca „specialitate”. Aceasta cafea are un standard bine definit si necesita tratament special pentru a oferi consumatorului cea mai buna experiență. Trebuie să treacă prin anumite evaluări, are un standard în spatele cuvintelor și are nevoie de un tratament excepțional de la plantare la servire, pentru ca este „cea mai buna dintre cele mai bune”.

  Vlad ne-a servit cu trei tipuri de cafele și ne-a pus în mare încurcătură atunci când am încercat să alegem care ne-a plăcut mai mult. Toate au fost și niciuna dintre ele nu semăna nici ca servire și nici ca aromă cu obișnuitele cafele pe care le servim la terasele sau localurile din oraș. De curiozitate chiar l-am întrebat cum se simte atunci când își părăsește bârlogul și merge să bea o cafea în oraș. „Nu mă duc”, a fost el scurt și sincer. Și chiar îl înțelegem, dar cel mai bine l-am înțeles după ce ne-a arătat tot procesul de preparare și de prăjire a cafelei.

  vlad 4

  Pentru că în lumea espressomanilor Vlad chiar asta este, un prăjitor, singurul din Arad, singurul care desfășoară o astfel de afacere. Noi am fost printre excepții, pentru că de obicei nu se merge la o cafea la Vlad, ci tocmai inversul, vine cafeaua la tine.

  Iar recenziile sunt foarte bune și nu ne putem abține să nu prezentăm una dintre ele aici tocmai pentru a arăta promptitudinea și seriozitatea lui Vlad și a soției sale Cassandra: „Rosters Coffee traieste in secolul vitezei. De la comanda pina la livrare au trecut numai doua ore”, a scris Gabi pe site-ul espressoman.ro.

  După cursuri, testări, profilări, am reușit să ne creăm un anumit stil de prăjire potrivit oamenilor care fac tranziția de la cafeaua obișnuită la cea de specialitate dar și a iubitorilor de cafele dulci, echilibrate, cremoase. În general abordăm o prăjire medium, pe care o adaptam de la cafea la cafea. Vom încerca cu toată seriozitatea să ne asumăm rolul de educare a consumatorilor din Arad, și de ce nu, sa creștem comunitatea faină de espressomani”, i-a răspuns Vlad Popșa clientului său.

  vlad 3

  Vlad Popșa încearcă să își educe clienții

  De la începuturile afacerii, Vlad și soția sa încearcă să educe consumatorii pentru a alege să bea o cafea – să-i spunem – adevărată. Iar după ce a pus Aradul pe harta orașelor cu propria prăjitorie de cafea, clientela tinerilor soți Popșa se extinde pe mai multe județe, Cluj, Mureș, Bistrița, Timiș, Caraș, Bihor și evident Arad, deși ultimul nu este lider într-o astfel de ierarhie.

  Vlad nu doar că prăjește și vinde cafea, el își ajută clienții să achiziționeze toată aparatura, espressourile și tot ce ține de acestea pentru a ajunge să bea o cafea bună.

  Cafeaua prăjită de Vlad și Cassandra este foarte bine clasificată conform Specialty Coffee Association, organismul american care evaluează cafeaua. Aceasta provine din zone foarte renumite în această lume a espressomanilor, Columbia, Etiopia, Guatemala sau Brazilia.

  Pentru amatori sau pentru curioși recomandăm cafeaua lui Vlad Popșa și vă spunem să salvați o adresă: Șofronea, nr. 574. Asta după ce sunați la numărul de telefon:  +40752695947. Sau direct pe site-ul Rosters Coffee

  vlad 5

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.