duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  VIDEO. Cum a fost întâmpinat anul 2024 pe întregul mapamond

  de - | 1 ianuarie 2024, 10:23 AM | Internaţional

  0

  AUSTRALIA – Sydney a salutat anul 2024 cu un strălucitor foc de artificii cu efecte pirotehnice argintii şi aurii pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a faimoasei sale Opere.

  DANEMARCA – Regina Margrethe a II-a a Danemarcei a folosit duminică discursul său tradiţional de Anul Nou pentru a anunţa că va abdica la 14 ianuarie, după 52 de ani de domnie, şi că va fi urmată pe tron de fiul său cel mare, prinţul moştenitor Frederik.

  RUSIA – Preşedintele rus Vladimir Putin, care va candida pentru un nou mandat în martie, a făcut doar referiri trecătoare în discursul său de Anul Nou la războiul său din Ucraina, salutându-şi soldaţii ca pe nişte eroi, dar subliniind mai ales unitatea şi determinarea comună.

  CHINA – Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a declarat duminică, într-un discurs televizat pentru a marca Anul Nou, că ţara va consolida şi va spori tendinţa pozitivă a redresării sale economice în 2024 şi va susţine dezvoltarea economică pe termen lung prin reforme mai profunde. El a repetat că reunificarea cu Taiwanul este inevitabilă.

  TAIWAN – Preşedinta Tsai Ing-wen a declarat că menţinerea păcii şi a stabilităţii în strâmtoarea Taiwan este responsabilitatea ambelor părţi.

  COREEA DE NORD – Coreea de Nord a promis să lanseze trei noi sateliţi de spionaj, să construiască drone militare şi să-şi sporească arsenalul nuclear în 2024, în timp ce liderul Kim Jong Un a declarat că politica SUA face ca războiul să devină inevitabil, a relatat duminică presa de stat.

  VATICAN – La rugăciunile sale de duminică, Papa Francisc a spus: „Le doresc tuturor un sfârşit de an paşnic şi vă rog să nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine”.

  FRANŢA – Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că 2024 va fi „anul mândriei franceze”, marcat de Jocurile Olimpice de vară 2024 găzduite de Paris şi de redeschiderea catedralei Notre-Dame după un incendiu devastator.

  GERMANIA – Cancelarul Olaf Scholz a declarat în discursul său tradiţional de sfârşit de an că 2023 a adus „atât de multă suferinţă şi vărsare de sânge”, dar a promis: „Noi, în Germania, vom trece peste asta”. Duminică, poliţia a reţinut alţi trei suspecţi în cazul unui presupus complot islamist pentru a ataca faimoasa catedrală din Köln, în noaptea de Anul Nou. Presupuşii atacatori plănuiau să folosească o maşină pentru a ataca catedrala gotică veche de 800 de ani, a declarat poliţia din Köln.

  MAREA BRITANIE – Londra a întâmpinat Anul Nou în sunetele clopotului Big Ben din turnul Westminster, cu focuri de artificii şi cu titluri de ştiri care au prezentat încoronarea regelui Charles.

  STATELE UNITE – La New York, zeci de mii de petrecăreţi s-au adunat în Times Square din Manhattan pentru a aştepta ca mingea luminoasă să cadă la miezul nopţii, după spectacole cu muzicieni precum Megan Thee Stallion şi LL Cool J.

  sursa: Știri pe surse

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.