marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Update 2Victor Pițurcă, reținut de DNA ca urmare a implicării în achiziții în perioada pandemiei. A fost eliberat a doua zi și plasat sub control judiciar

  de Special Arad | 30 ianuarie 2023, 1:57 PM | Sport | Topic special

  0

  (foto: gsp.ro)

  Fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, și directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu, au fost reținuți de procurorii anticorupție din Capitală. Surse judiciare au spus că reținerile s-au făcut într-un dosar care are legătură cu achizițiile de măști făcute în perioada pandemiei de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

  Atunci, 98% dintre banii aferenți unui contract încheiat de MApN cu firma Helios Dentserv, care a presupus distribuirea a 100.000 de măști FFP3 în unitățile sanitare ale Ministerului, au revenit firmei PAV Green Energy, al cărei unic asociat este Alexandru Victorio Piţurcă (38 de ani), fost fotbalist și fiul antrenorului Victor Pițurcă.

  „Pițurcă ar fi fost reținut duminică seară. E în sediul DNA. E audiat din nou de anchetatori, iar azi va fi dus în fața Instanței. E posibil ca anchetatorii să ceară arestarea preventivă. Judecătorii vor stabili dacă trebuie să rămână în spatele gratiilor. Pițurcă ar fi ajutat la transportarea măștilor din China către MApN. Procurorii spun că măștile ar fi neconforme, iar familia Pițurcă a câștigat zeci de mii de euro”, a anunțat Digi24.

  UPDATE: „Pițurcă ar fi cumpărat infleunță”

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

  ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
  – abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  – trafic de influență în formă continuată,
  – fals intelectual;

  Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

  În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

  1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
  Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

  2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
  În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
  În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

  Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

  În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

  Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

  Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

  UPDATE

  După audierile de la DNA, Victor Pițurcă a fost pus în libertate marţi, fiind plasat sub control judiciar. Tot marți, este audiat la DNA Alexandru Pițurcă, fiul fostului selecționer al naționalei de fotbal a României, scrie HotNews.

  În cazul șefului Romarm, Gabriel Țuțu, ordonanța de reținere expiră în jurul orei 13.30, procurorii urmând să decidă dacă va fi dus în instanță cu propunere de arestare preventivă sau dacă va fi plasat sub control judiciar.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.