joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Viața culturală a fost „sugrumată” de Coronavirus. Cum #rezistă artiștii arădeni?

    de Tomck@t | 24 martie 2020, 6:26 PM | Coronavirus | Cultură | Recomandările editorilor | Reportaj

    3

    Am stat de vorbă cu Fly (B-Ton), Zoli Lovas, Andrei Elek, DJ Sebuh, Lucia Bibarț, Adrian Sandu, Bogdan Tzigan și reVoltaire

    Virusul COVID-19 ne-a întors pe dos și e pe cale să ne paralizeze de-a dreptul viața cu care ne-am obișnuit. Ne-a forțat la autoizolare, ne-a închis granițele țării, pe unii dintre noi ne-a băgat în șomaj tehnic, ne-a pus lacăt pe localurile pe care le frecventam și ne-a „măcelărit”, efectiv, toate posibilitățile de petrecere a timpului liber în afara domiciliului. Viața culturală a fost, firește, printre primele victime. La fel ca în toată țara sau în aproape toată lumea, la Arad s-au închis pentru public teatrele (Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Teatrul de Marionete și Aradi Kamaraszínház), Filarmonica, cinematografele, Complexul Muzeal și, evident, s-au anulat și toate expozițiile programate pentru viitorul apropiat.

    Ce fac, așadar, artiștii, în această perioadă de restriște?

    Perioada aceasta afectează poate cel mai mult kinema ikon. 2020 ar trebui să fie un an glorios pentru gruparea de artă experimentală, deoarece marchează 50 de ani de existență. Proiectul aniversar este acum, evident, pus pe stand by. „Încerc să mă apuc de «ki50», dar îmi pare un pic ridicol să discut despre mari proiecte culturale”, spune Călin Man (alias reVoltaire), coordonatorul kinema ikon. Evident, au fost anulate toate evenimentele programate în această perioadă. Săptămâna trecută ar fi trebuit să aibă loc o proiecție la Cinema Arta, în cadrul seriei lunare „Ne Vedem Joi”, precum și o expoziție colectivă la Muzeul de Artă.

    2020 este, în momentul de față, un an destul de nefast și pentru trupa arădeană B-TON, care pregătește un nou album și care se pregătise, în aceste zile, chiar să lanseze un nou videoclip, la noua piesă numită „Aluminiu”. Videoclipul este gata doar pe jumătate, iar trupa ia acum în considerare să îl lase așa. „Practic, putem opta pentru o variantă mai simplă și probabil că asta vom face, pentru că siguranța e înainte de toate. Să continuăm ar însemna riscuri pe care nu și le poate asuma nimeni”, spune solistul formației, Fly.

    Filmările au început înainte să intre în vigoare recomandările oficiale privind restricțiile de deplasare din timpul zilei, în grupuri mai mari de trei persoane, însă nu Starea de Urgență a pus capac continuării filmărilor, ci îngrijorarea membrilor trupei pentru sănătatea lor și a celor dragi. „Nici nu e nevoie să ajungem la restricții oficiale pe timpul zilei”, ne-a spus Flaviu Ștuhuleț a.k.a. Fly, adăugând că până nu demult nu a fost nici el, nici colegii săi din trupă, prea îngrijorați de situația cauzată de COVID-19, însă și-a schimbat părerea drastic în urmă cu o zi, după ce a discutat cu câțiva prieteni doctori din Germania și Marea Britanie, care i-au mărturisit că situația e scăpată de sub control. „Eram foarte flexat, sincer să spun, până aseară. Nu m-am stresat, deoarece noi oricum suntem într-o zonă mai puțin expusă pericolului, dar deja începe și la noi bolânzeala”, ne-a spus Fly.

    90514481 683223152448027 8532996506909671424 n

    Zoltan Lovas este mai liniștit, în schimb. Ca toți ceilalți, și el stă acasă în această perioadă, pentru siguranța lui și a tuturor, și în tot acest timp încearcă să-și încarce timpul liber cu lucruri pozitive.

    „Încerc să-mi țin vibe-ul sus și fac ceea ce-mi place: gătesc, că asta e marea mea pasiune, citesc foarte multă poezie, caut texte, atât pentru mine, cât și pentru elevii mei de la școală. Ce pot să recomand tuturor? Neapărat să stăm în casă și… fără știri toată ziua-bună ziua! Dimineața, o jumătate de oră e suficient să ne uităm la televizor, în rest trebuie să ne preocupe gândurile pozitive! Să avem grijă de mintea și sufletul nostru în perioada aceasta, este cel mai important, după părerea mea. De asta citesc eu acum multă poezie. M-am lăsat de bancuri în ultimul timp, că nu e cazul acum, în sensul că multă lume suferă, astfel că am început să postez pe Facebook multă poezie în loc de bancuri”, spune îndrăgitul actor arădean, cel care a apucat, chiar înainte ca toate spectacolele teatrului să fie suspendate pe toată durata lunii martie, să mai joace pe scenă încă o dată cel mai longeviv spectacol arădean, al său one man show numit „Apropo, ați chemat pompierii?”, care a ajuns la 20 de ani de la premieră.

    „Teatru la un click distanță” – gratuit și… nu chiar LIVE

    De altfel, luând exemplul altor teatre din țară, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad oferă publicului, în următoarea perioadă, spectacole gratuite, online, pe pagina oficială de Facebook.

    Primul astfel de spectacol a fost comedia „Flori, fete, filme sau băieți”, vineri (20 martie), și a fost urmat duminica trecută de un spectacol al Trupei Marionete, „Secrete din grădina mea”. Directorul teatrului, Bogdan Costea, a anunțat că vor urma câte două astfel de spectacole online pe săptămână și acestea vor fi montări care au ieșit de ceva vreme din repertoriul curent al teatrului.

    Trebuie spus că aceste spectacole nu sunt transmise întocmai LIVE, sunt de fapt înregistrări mai vechi, filmate la premieră. Dar acest lucru nu schimbă „bucuria” actorilor de a fi „alături” de spectatori, cel puțin atât cât se poate și așa cum se poate în aceste vremuri ciudate.

    „Teatru la un click distanță – este o nebunie atât de frumoasă! Îmi doresc nespus ca numărul spectatorilor online să depășească cu mult capacitatea sălilor de teatru și, de asemenea, doresc ca aplauzele dumneavoastră să ajungă până la noi acasă”, a transmis actrița Cecilia Lucanu-Donat printr-o postare video pe Facebook, înainte de începerea spectacolului online.

    Nu toată lumea e fericită însă pentru asemenea „improvizații” forțate de Starea de Urgență națională.

    „Un spectacol filmat n-are nicio legătură cu experiența de a fi în sala de spectacol!”, spune Andrei Elek, unul dintre actorii din distribuția spectacolului transmis pe Facebook vinerea trecută.

    Pentru unii nu e vorba doar de hobby, „gluma” chiar se îngroașă…

    Într-una din zilele trecute ați putut citi pe Special Arad despre Alin Negoescu (a.k.a. DJ N’Alin), despre cum poate funcționa muzica pe post de „pansament anti-virus” și despre cum, pentru un DJ, pandemia nu poate să stea în calea acestui hobby.

    Colegul său, DJ Sebuh, are și el motive – parțial – să aibă un „vibe” pozitiv.

    sebuh dreaming

    Ultimul său mix, „Dreaming”, a intrat ieri direct pe locul 1 în Top 100 World Music pe Mixcloud. De asemenea, „Bon Ton Musique vol. 22” se află în continuare pe locul 1 în Topurile 100 la categoriile Funk, Deep House, House și Tech House.

    Desigur, este încă un motiv de bucurie pe plan profesional, dar pe termen lung problema devine serioasă, în mod special pentru un DJ cum e Sebuh, care își câștigă existența exclusiv din evenimentele care implică muzică.

    „Noi, cei implicați în partea de entertaiment, am fost printre primii afectați de pandemia COVID-19… atât pe partea de petreceri în puburi, cluburi, cât și pe partea de evenimente private (nunți, botezuri, evenimente corporate), în momentul de față fiind interzise total aceste evenimente. Ne afectează pe toți din acest domeniu de servicii pentru că nu putem munci în această perioadă, drept urmare nici nu avem venituri. Singura speranță ar fi ca această pandemie să treacă cât mai repede pentru a putea reveni la normal. Din păcate, nimeni nu poate să spună în clipa aceasta când se va întâmpla acest lucru”, a declarat pentru Special Arad Sebastian Cojocaru, cunoscut arădenilor sub pseudonimul DJ Sebuh.

    #stămacasă. CSF, NCSF

    Cei mai liniștiți în această perioadă bizară sunt pictorii, care oricum lucrau de acasă.

    „Lucrez, încerc să fac abstracție, pe cât posibil, de ce se întâmplă afară, ca să pot lucra, și pregătesc o expoziție nouă. În rest, nu pot zice că mi s-a schimbat mare lucru în viață, că oricum stăteam în mare parte din timp în atelier”, ne-a spus pictorul arădean Bogdan Tzigan.

    „Necunoscutul sperie, mai ales când este asociat cu moartea. Dar există speranță. Ca artist, mă simt provocat de fenomen prin varietatea stărilor emoționale care îmi influențează atât munca, cât și viața de zi cu zi”, spune pictorul Adrian Sandu.

    „În sfârşit, artiştii arădeni au timp să se ocupe şi de copii, familie şi gospodărie. Eu… de exemplu, pe lângă Netflix, Spotify și alte vicii casnice, traduc un text”, spune actorul Andrei Elek.

    Întrebat fiind „ce mai face kinema ikon în nebunia asta pandemică?”, coordonatorul tutelei, Călin Man, ne-a răspuns inițial cu un print screen:

    90524692 246290429839424 850354531916054528 n

    „Mi-am adus aminte de lucrarea pe care am făcut-o în 1999, The Golden Virus & Other Web Site Stories, aflată acum în colecția pariziană, la Centre Pompidou… carantinată” (vezi aici sau pe site-ul artistului, revoltaire.net).

    „Apropos, situația de acum îmi aduce aminte de armată, când în timpul instrucției se dădea comanda «gaze» și toți trebuiau să își pună masca de gaze. Excepție făceau ochelariștii. Deci eu eram scutit de exercițiul ăsta și mă distram că într-o situație reală, desigur, gazele toxice m-ar fi evitat din pricina ochelarilor. Așa e și acum: trebuie să stăm izolați… dar începând de mâine. Se știe că și virusul își începea activitatea de mâine”, ne-a mai spus Călin Man (reVoltaire).

    „E o etapă. Cred că fiecare trebuie acum să se autoanalizeze, să se apropie și să se împrietenească cu el însuși”, spune actorul Zoli Lovas, adăugând că „nu e nici prima și nici ultima, s-au mai întâmplat asemenea pandemii pe vremuri, ciuma, holera etc. Eu cred că e o chestie ciclică. Nu cred că ar fi o manevră intenționată, că s-ar fi fabricat în laborator și asemenea chestiuni. Dat fiind faptul că noi, oamenii, am început să intrăm agresiv în habitatul animalelor, astfel că ele nu mai au locul lor natural, e normal că transmiterea asta să aibă loc și virusul să aibă tot felul de mutații. În rest, mă obsedează de câteva zile un gând: îți dai seama că… marile opere de artă, Mona Lisa lui da Vinci sau David al lui Michelangelo și nu numai, toate stau acum neprivite? Se mai odihnesc și ele acum. E un gând înnebunitor pentru mine, faptul că ele stau zilele astea singure. Au scăpat acum de turiști, dar ele oricum nu puteau să iasă…”.

    „Cel mai bun învățător. Ne obligă să luăm viața în serios!”

    Precum celelale instituții de cultură, Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” este și ea închisă publicului în această perioadă. „Se lucrează la foc mic, editarea cărților, revistelor, reorganizarea secțiilor, dar foarte intens în schimb pe website, cu recomandări de servicii și lecturi online pentru public” (vezi aici), ne-a spus scriitoarea Lucia Bibarț, PR-ul bibliotecii.

    Am rugat-o și pe ea să ne verse în cuvinte cum simte că o afectează – sau ne afectează pe toți – acest Coronavirus. Iată ce ne-a trimis:

    „Nenorocitul acesta de virus, cu toată grozăvia lui, se dovedește a fi unul dintre cei mai buni învățători! De ce? Pentru că ne educă, într-un fel în care mulți dintre noi n-am apucat sau n-am primit să fim educați. Ne obligă să luăm viața în serios! Ne aduce aminte că nu suntem deloc infailibili oricâte titluri am avea, că ne poate omorî, fără deosebire, într-un mod foarte democratic. Ne-a arătat că nu suntem defel mai siguri dacă avem bani mai mulți (când medicamentele, măștile s-au epuizat!) și că până la urmă contactarea lui este o joacă când ne expunem. Ne-a învățat înfrânarea, reținerea de la plăcerea convivialității, a asocierii și a socializării, adesea false, foarte zgomotoase, adesea făcute în compania telefonului și nu a amicului din fața noastră. Ne-a învățat răbdarea, de-a ne opri din morăritul nostru steril, din agitația continuă, pentru a cugeta, în sfârșit. Care la ce, doar să zăbovim cu noi un pic, oricât ne-ar fi de neobișnuit. Ne-a învățat să ne testăm stăpânirea fricilor, a panicilor! Ne-a indus teama pentru ai noștri și pentru noi. Ne-a învățat să ne organizăm la serviciu, pe stradă și să acționăm fără să-l lezăm pe vecinul de rând de la un metru. Ne-a învățat cât de prețioase ar fi acum produsele românești pe care nu le mai producem, preferând importurile. Ne-a împins înspre unitate politică, socială, familială, când, cel puțin pentru primele două, nu avem exercițiu și vocație. Ne-a disciplinat, cât de cât, deși încă se aud claxoanele mașinilor pe străzile aproape goale! Toate astea i le datorăm acestui virus! Sper ca după stîrpirea lui să nu ne lovească amnezia. Ce se va întâmpla dacă ne permitem amnezia, totuși? Își va trimite urmașii să ne pună la punct!”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Faptul ca spuneți ca viata culturala e sugrumata în Arad în aceasta perioada presupune faptul ca aceasta a existat înainte.
      Lol. În Arad exista doar pensionari care se uita la rtv/a3, cefe late care o ard pe centru, niște tineri pierduți care nu știu unde sa își petreacă timpul liber, clasa de mijloc e obosita după ce vine din schimbul 3 de la Leoni.
      Nicio diferența pe strada acum în carantina fata de acum 2 luni.

      +2 voturi
      +1
      -1
    2. La noi e perioada subventiilor de cercetare in domeniul artelor actuale si mediatice. Universitatile au augumentat sumele alocate in domeniu. OK, ne vom ocupa de #biohackingart si de #upgradehumanity, daca tot e „la moda” in perioada pandemiei – o mișcare care susține că ființele umane pot și ar trebui să utilizeze nanotehnologia pentru a evolua specia noastră (chiar si un un genom elastic), dipl. eng. F.Liber

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.