Viața, așa cum e – Negocierile pentru majoritate în Consiliile locale vin cu surprize și alți viceprimari la Arad și Pecica
Visul cel nou al unor primari vechi este legat de majoritate. O majoritate pe care o visează, care le macină zilele și, probabil, nopțile. Pentru că se știe că niciun primar, oricât de abil ar fi, nu poate face aproape nimic fără un consiliu local „prieten”. Asta a lăsat în viața politică locală scrutinul „anticipatelor comasate”. Adică, alegerile din 9 iunie, care în realitate au fost doar devansate, nu anticipate, în adevăratul sens al cuvântului. Că acele alegeri devansate au fost o mare prostie a celor ce le-au decis (PSD și PNL, plus, mai mult ca sigur, eminența tăcută de la Cotroceni), este limpede.
Și asta, indiferent de motivatie (de exemplu, că „nu știu cine” avea nevoie de o prezență cât mai numeroasă la votul pentru europarlamentare ca să dea bine la UE).
A fost o prostie în principal pentru că nou aleșii (primari, președinți de Consilii județene sau consilieri locali) vor avea de așteptat din 9 iunie, până în 27 septembrie să-și poată prelua mandatul. Perioadă de mai bine de 3 luni în care cei ce-au pierdut alegerile au avut timp să facă prăpăd cu bugetele pe care le-au avut la dispoziție.
Din păcate, nici PSD, nici PNL nu au avut măcar o minte limpede care să propună emiterea unui act normativ prin care să se fi limitat puterea aleșilor perdanți de a prădiu bugetele locale. Dacă nu altfel, măcar prin reactivarea măsurilor din „ordonanța austerității” de la sfârșitul anului trecut, dacă alte idei mai bune nu aveau.
Desigur, acum vorbim degeaba. Este cam târziu chiar și pentru noile „măsuri de austeritate” promovate cu mult populism de probabil viitorul președinte, Marcel Ciolacu. Singurul câștig, dacă-l putem numi așa este acela că prostia devansării alegerilor locale, nerecunoscută și neasumată, ne arată „valoarea” acestor decidenți care deja acționează pentru obținerea unui nou vot de la noi. Dacă vom fi capabili să-i „citim”, nu le vom acorda votul. Dacă nu, ne vom lăsa iar fraieriți și-i vom vota. Deși, chiar nu merită!
Prostia devansării alegerilor locale a deschis totodată calea unor negocieri de lungă durată, bine cumpănite (sau, dacă nu bine, măcar îndelung cumpănite). Și, desigur, mai la rece decât sub efectul tensiunii din alegeri. Așa se face că în multe localități „lanțul de iubire” ce lega PSD și PNL în timpul europarlamentarelor, dar și a localelor, s-a cam rupt. Cel puțin în județul Arad.
Iar negocierea pentru noua majoritate confirmă această realitate.
Inclusiv în Arad. Așa bunăoară, dacă imediat după votul din Duminica orbului, realesul primar al municipiului era foarte sigur pe alianța cu PSD-ul prietenului Fifor, acum a fost readus de realitate cu picioarele pe pământ. PSD a avut timp să digere marele câștig din alegeri: cei 6 consilieri municipali cu care poate construi o majoritate în CLM.
PSD a avut timpul necesar și să înțeleagă ce oportunitate are de a conduce municipiul Arad după o pauză de 20 de ani. Și nu punându-se la dispoziția realesului Bibarț, ci formând o majoritate în care să fie vioara întâi.
Dacă informațiile noastre sunt corecte, această alianță este ca și formată, singura problemă încă nerezolvată fiind cea a celui de-al doilea viceprimar (Cheșa părând să fie sigur de un nou mandat, iar Lazăr Faur va ieși din joc).
Vă amintiți cum spunea realesul Bibarț, după alegeri, că el nu negociază nicio alianță pentru constituirea unei majorități în CLM? Poate acum ar negocia, doar că este cam târziu. Mare om politic! De anvergură, vizionar, excelent strateg! Adevărată locomotivă a PNL Arad – mai mocăniță, e drept, dar în jos e bună. Oricum, a reușit în doar un mandat deplin să piardă puterea liberalilor în municipiu.
Și nici măcar nu pare că înțelege ce-l așteaptă în viitorul mandat, când se pare că va avea un Consiliu local ostil, plus 2 viceprimari ca doi ghimpi în coaste.
Cam același scenariu se întrevede și la Pecica, orașul în care, până nu demult, și pesediștii erau liberali. Alegerile din 9 iunie au demonstrat că lipsa de transparență în actul administrativ, arbitrariul și aroganța, și cu atât mai puțin risipa banului public nu țin de cald multă vreme. Investițiile făcute doar pentru „bonusurile” obținute de primar și viceprimar din tot felul de proiecte (bonusuri legale, nu discutăm acum despre celelalte) și pentru recompensarea acoliților (prin includerea lor în echipele de proiecte), nu sunt soluții acceptate la nesfârșit de alegători. Și, cum se va vedea mai târziu, nici de noii aleși…
PNL a pierdut și la Pecica supremația în Consiliul local, iar noua configurație politică a acestuia poate crea insomnii și chiar frisoane executivului. De fapt, doar primarului, pentru că Miodrag Stanoiov nu mai are motive pentru vreo emoție întrucât doar o minune l-ar mai putea ține pe în funcția de viceprimar. Ca și în cazul lui Lazăr Faur.
Ce ghinion pe amândoi! Lazăr Faur se vede fără „foncție” tocmai când a plecat de sub aripa lui Falcă pentru a intra în „echipa câștigătoare” a marelui strateg Bibarț.
Mio Stanoiov numai ce reușise să ungă toate rotițele „afacerii Urbiserv”, astfel încât cei peste 400.000 de lei pe care Primăria îi virează cu sfințenie, lună de lună, în conturile Urbiserv să „meargă” acolo unde trebuie, va trebui să lase „biroul 2” altcuiva (cu foarte mare probabilitate, UDMR).
Sigur, primarul Antal pare extrem de sigur că UDMR va intra în CL Pecica sub aripa PNL, fără nicio pretenție. Cam greu de crezut, totuși, un asemenea scenariu. Posibil (în politică orice este posibil), dar improbabil.
După mulți ani UDMR Pecica are șansa de a se putea implica serios în viața orașului și pare imposibil ca niște politicieni abili și deștepți să rateze o astfel de șansă. Mai ales că au și planuri serioase pentru oraș și pentru administrație. Va fi o adevărată revoluție, dacă totul va ieși așa cum vrea UDMR Pecica.
Cum spuneam, fiind vorba de negocieri politice, nimic nu-i sigur până nu se întâmplă, deci nu putem spune că sută la sută aceste scenarii se vor întâmpla. Spunem doar că sunt cele mai realiste și posibile scenarii.
Însă, adevărata problemă a primarilor aleși în 9 iunie, în special a celor doi pomeniți mai sus, este alta: opoziția din Consiliile locale s-a întărit. Fie că-i vorba de PSD, USR sau UDMR. Mai mjult, a apărut și AUR. Prin urmare, noii consilieri vor avea un cuvânt mai puternic în Consilii și astfel vor influența actul administrativ, în detrimentul arbitrariului și abuzurilor cu care erau obișnuiți mai vechii primari.
Altfel spus, primarii nu-și vor mai putea permite să administreze banii publici fără știința și aprobarea consilierilor. Nu vor putea, bunăoară, să angajeze bani publici sau bunuri ale localității fără o hotărâre de Consiliu.
Ca să nu mai spunem că, în mandatul ce va începe după 27 septembrie, consilierii vor putea cere o serie de explicații executivului, chiar pentru decizii mai vechi, despre care există măcar suspiciunea că ar fi ilegale. Iar dacă nu le primesc sau primesc, ca până acum, răspunsuri în bătaie de joc, aceeași consulieri se vor putea adresa instituțiilor statului. Acele instituții care până acum au stat cuminți sub „bocancul” PNL.
Hotărât lucru, va fi un mandat intetesant.
Comentariile portalului
Asta ne așteaptă pe toți daca vom vota ,pnl.psd, ciuca ,ciolacu și o să ne ia pe toți dracu ( daca mai stam in colonia asta numita (...)
Si la mine s-a blocat la depunerea primului document. Asta undeva la secunda 30. Cine a fost mai lent de 30-35 de secunde nu a mai prins nimic. 1 minut si 26 de (...)
Romani exagereaza ...zice cineva!dar realitatea ca fiecare face ce il taie capul iar ala cu tirul trebuia identificat si amendat asa tot oamenii necajiti vor fi am3ndati hotii (...)