S-au crezut „artiști”, iar pânzele au fost clădirile din Piața Avram Iancu
Mai multe clădiri din Piața Avram Iancu au fost vandalizate, în perioada Crăciunului, cel mai probabil de o gașcă de tineri care s-au crezut mari artiști, însă tot ce au reușit să facă a fost să distrugă aspectul unor imobile recent renovate pe truda financiară a proprietarilor.
Dintre clădirile pe fațada cărora au fost lăsate mâzgăleli cu spray roșu, trei au fost chiar recent renovate.
Printre acestea se află și Palatul Bohuș, una dintre cele mai emblematice clădiri istorice din oraș. Semnăturile „artiștilor” au fost făcute peste marmura de la parter, care a fost trecută printr-un proces amplu de curățare, în cadrul lucrărilor de reabilitare.
Graffiti versus vandalizare fără sens
Deși cel mai probabil făptașii se cred „cool” și mari artiști underground, ceea ce au făcut asupra acestor clădiri istorice nu este nici pe departe artă. Din contră, este evident o vandalizare rezultată din lipsă de considerație și educație.
Graffiti-ul ca formă de artă sau de manifest, în adevăratul sens al cuvântului, există și la Arad, la noi în oraș existând mai mulți tineri cu adevărat talentați care readuc la viață pereți mohorâți din zone abandonate.
Mai mult, în Arad a început în ultima perioadă să apară chiar și street art.
Arta murală, spre deosebire de graffiti, care este făcut spontan și chiar dacă e un rezultat artistic, el e în afara legii, este făcută cu consimțământul celor care dețin pereții și cu consimțământul și chiar susținerea autorităților locale. Astfel de acțiuni au fost desfășurate pe calcanele clădirilor din centru, de exemplu, pe str. V.Babeș, ori pe str. Gh. Lazăr, pe latura blocului de pe str. Praporgescu, ori chiar pe dig, pe malul Mureșului.
Pe de altă parte, mâzgăleli precum cele făcute în perioada Crăciunului în Avram Iancu nu au niciun scop, în afară de acela de a demonstra rebeliune, teribilism specific anumitei vârste, dar și sfidare (chiar dacă la nivel inconștient) față de eforturile proprietarilor de a își menține imobilele îngrijite.
Din această cauză, dacă vor fi identificați prin camerele de supraveghere montate în zonă, făptașii riscă amenzi din partea oamenilor legii.
• Citește și:
Street ARt: Aradul are, în sfârșit, artă stradală! · Special Arad
Comentariile portalului
=HOPA -- PUTORILE BUGETARE DIN MAHALA PROTESTEAZA CAND SUNT TRIMISE LA MUNCA IN PRIVAT == ZIARUL FINANCIAR ESTIMA CA IN MAHALA SUNT CCA 320 MII PUTORI CARE LUCREAZA LA BUGETARI . HALUCINANT == DEC 2024 = (...)
Așa cum CJA nu-i Senat, nici Iustin Cionca nu-i Ilie Bolojan. În timp ce preșefintele Senatului apelează la principii de eficiență economică, președintele CJA, apelează la mesaje (...)
Pe când o astfel de acțiune pentru Consiliul Județean Arad? Sau ne îmbătăm cu apă rece sau monopol edulcorat?