marþi, 17 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Arta o amendăm, prostia și lipsa de viziune pe când?

    de Mihai Todoca | 25 iulie 2023, 11:55 AM | Recomandările editorilor | Strada

    6

    Ne „amendăm” (a se citi învățăm) copiii de mici să-și dezvolte capacitățile creative. Le cumpărăm tot felul de seturi de construit, lego, cărți de desenat, unde pot să dea frâul liber imaginației. În parcuri îi vedem cum desenează cu creta pe jos, foaia nu le mai ajunge, vor ceva mai mare, vor ceva inedit. Și este normal să simtă așa. Copiii ajung apoi adolescenți, o vârstă a teribilismului, o vârstă la care se mai greșește, o vârstă la care dorința de a ieși din tipar, de a colora „peste linii” este din ce în ce mai stringentă. Însă nu pot scăpa de o amendă.

    Foaia de acasă sau asfaltul din parc nu este de-ajuns, așa că pereții orașelor le devin „pânza”. Din nefericire, ceea ce vedem tot mai mult pe străzi sunt câteva tag-uri aruncate aiurea și tentative de graffiti. Însă sunt câțiva, în Arad, care se pricep. Tineri care dacă ar primi o șansă, ar confirma. Ne amintim de Zeus, un tânăr care curăța locuri pline de gunoaie, iar ca semnătură lăsa un mural executat foarte bine. Răsplata pentru ele a fost de cele mai multe ori o amendă și confiscarea tuburilor de vopsea.

    Citește și : Aradul altfel. Zeus – tânărul artist „vandal”, spaima gunoaielor și „ucigașul” zidurilor fără chip – se destăinuie

    20161111 1517281

    Așa arăta un mural în 2016, în Vlaicu, la Șega. Înainte de muralul executat pe perete trona o piramidă de gunoaie. Din nefericire, acum peretele a primit o amendă: este alb, iar gunoaiele își fac din când în când apariția.

    Dacă li s-ar oferi tinerilor ocazia să se exprime pe zidurile gri ale podurilor (avem destule), fără să le fie frică că vor primi amendă, fără să arunce un tag și atât, poate le-am cultiva și mai mult simțul frumosului, poate am ajunge exact la rezultatul pe care ni-l dorim: să avem cetățeni responsabili, să nu arunce gunoaie pe jos, să participe la viața socială și civică a orașului.

    Gestul polițiștilor locali de a amenda tinerii care au executat un mural pe podul de la Grădiște (sper să se trezească administrația locală și să le permită tinerilor să-și termine lucrarea) este… normal. Ei au venit la o solicitare. Și-au făcut treaba și au plecat. Dar excesul de zel este dincolo de faptă. Suma pe care tinerii o au de plătit este exorbitantă (3000 de lei) și nu justifică modul în care agenții au ales să-și facă datoria. Un avertisment poate era mai „dulce”, poate era un catalizator a dezvoltării unei relații de încredere cu reprezentanții unei pseudo autorități, însă eu au preferat să le dea o amendă. E o amendă împotriva frumosului, o amendă împotriva aprecierii.

    Însă nu ne mai miră nimic. La Arad, nici lucrările artiștilor consacrați nu au avut viață lungă. Tot în 2016, doi străini, Dale Grimshaw și Mr. Cenz ne-au încântat privirile cu lucrările executate pe pereții de la Astra. Nu au fost făcute într-o noapte, tremurând cu tubul de vopsea în mână că va veni o patrulă de polițiști locali cu o amendă gata scrisă. Nu, au fost făcute în cadrul unui eveniment cultural organizat de Asociația Citizenit. Nu au rezistat nici măcar acelea. Trei ani mai târziu au dispărut. Pe cine deranja… nici azi nu am aflat. Decât un răspuns sec legat de „politica firmei”.

    Revenim asupra subiectului. În atâția și atâția ani de când apar anumite graffiti-uri executate frumos, unde se vede clar o mână de artist, nimeni, dar chiar nimeni din administrația locală nu s-a gândit să le ofere o „pânză”? Una care să fie admirată de toți arădenii? Nu mai pune nimeni preț pe aceste lucruri?

    Măcar ca o lovitură de imagine, adminsitrația locală ar putea să invite artiștii responsabili de muralul de podul de la Grădiște să-și termine lucrarea. Dar de unde viziune când se privește doar prin „vizorul amenzii”?

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Greierele lui Pinnochio

      Fara a acuza pe nimeni si fara a lua apararea nimanui, dar, din cate imi amintesc acele posturi enel din statiile de tramvai au fost facute tot de niste tineri. La fel fatada acelui bloc de langa mal sau peretii aceia la cladirile de pe mal. Se poate concluziona ca nimeni nu descurajeaza astfel de actiuni. Doar ca acestea au fost facute cu stiinta primariei. Sa fim cinstiti, ce-ar fi ca fiecare sa se apuce unde vrea, cum il taie capul? E o parere…

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Si sunt multe alte exemple asemeni celor expuse de dvs, dar eu sunt de parere ca administrația ar trebui sa invete din aceste exemple. nu toti tinerii au acces la o anumita organizatie care sa ceara avize /permise etc, care oricum dureaza luni de zile pana la o eventuala aprobare. Sunt destule locuri in Arad pe care administratia ar putea sa le puna la dispozitie. Pentru aceasta insa, cum am mai spus, e nevoie si de interes

        +6 voturi
        +1
        -1
    2. Greierele lui Pinnochio

      Din cate stiu (dar nu bag mana in foc!) nu e nevoie de cine stie ce acte, ci e suficienta informarea. Poate gresesc (dar cine nu e supus greselii?), dar mie mi s-a parut ca tot ceea ce s-a facut la acest capitol (nu mai revin la exemplele date) arata ca ar exista interes. Problema e sa nu se faca haotic astfel de lucruri. Nu de alta, dar se vad prin oras suficiente grafitti-uri care n-au nimic de-a face cu arta, ci doar cu vulgaritatea (treceti pasarele spre strand si va veti convinge). Cum am spus, parerea mea…
      P.S. Din cata am aflat recent, acordul e necesar la obiective care nu apartin primariei, dar s-au obtinut tot prin intermedierea acesteia.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Va dau dreptate, dar imi permit o corectie. Ceea ce se afla pe pasarela nu e graffiti, nu are nici o legatura cu fenomenul. Tag-uri sunt peste tot, fara sa se stie care este de fapt rolul tag-ului. Tag-ul pe un perete este al unui graffiti artist care ,,revendica” spatiul respectiv. Astfel , alt artist ,,nu se baga” peste el. De regula, aceste tag-uri sunt in locuri care nu apartin de diferite cladiri istorice, cum e cazul la noi din nefericire. De aceea insist, cultura graffiti exista la noi, si daca am cultiva-o ar iesi lucruri faine. Insa trebuie o implicare din doua parti diferite. Una o avem, cea civila. Mai trebuie administrația sa-si ciuleasca urechile

        +6 voturi
        +1
        -1
    3. Amenzi, amenzi, amenzi ar trebui sa primeasca administratia orasului zilnic si de mai multe ori! Pentru buruieni, pentru fatade, pentru cabluri atarnand pe fatade proaspat renovate, pentru neintretinerea spatiilor pe care le au in grija, pentru caldaramele peticite, pentru stationarea in masini cu motoarele pornite, pentru risipirea banului public, pentru mizeria din cimitire…etc. (mult prea multe pentru a putea fi chiar si enumerate)…
      S-au descentralizat institutiile pentru sinecuri iar cetateanul traieste intr-un hatis din care zilnic trebuie sa invete sa “se descurce”! Cei care au “puterea” nu au cultura orasului! Sunt in conflict cu cetatenii si cetatenii cu ei!
      Daca este vorba despre imaginea de la inceputul articolului cred ca acei artisti ar fi trebuit premiati, nu amendati! Oameni care au plecat din Arad si se intorc in vizita dupa mai multi ani sunt uimiti de cat de mult s-a degradat orasul…
      Oare cand va fi desteptarea mult intonata?! Din somnul ratiunii…

      +9 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.