duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Vaccinați-vă, că ș-așa nu aveți cu ce!

  de - | 19 ianuarie 2021, 11:27 AM | Contributors | Recomandările editorilor

  8

  Pandemia este cel mai elocvent test pentru înțelepții noștri conducători. De la autista noastră politică externă, până la tratamentul arogant la care este supusă populația indiferent de cine se află la putere. Dar niciodată ca acum nu s-a asemănat comportamentul decizionalilor de azi atât de mult cu cel de dinainte de 1989. Este efectul unei puteri lipsită de o opoziție adevărată.

  Modul cum este tratată situația sanitară de acum este rezultatul vechilor noastre minusuri la care se adaugă stângăciile de mai pretutindeni.

  Un subiect obsesiv al declarațiilor îl constituie îndemnurile populației să se vaccineze și sublinierea că multă lume nu înțelege că vaccinul este singura armă de luptă contra infectărilor în masă. „De ce nu vreți să vă vaccinați?” se repetă pe toate tonalitățile posibile. Numai că lumea chiar vrea să se vaccineze, doar că nu avem nici vorbă cantități suficiente nici măcar pentru cei ce insistă. Ni s-a spus că prin Uniunea Europeană ni se livrează vaccin proporțional cu numărul populației. Doar că potrivit OMS „numai zece țări administrează în prezent aproximativ 95% dintre vaccinurile împotriva covid-19. Potrivit unei hărți întocmite de Our world in data, vaccinarea în Europa este eterogenă. Potrivit acestui site de analiză a datelor, cele zece țări în care se concentrează 95% din vaccinare sunt Statele Unite, China, Regatul Unit, Israelul, Emiratele Arabe Unite (EAU), Italia, Rusia, Germania, Spania și Canada”. (Adevărul.ro, 17. 01. 21.)

  Puținul pe care-l primește România este mizerabil gestionat, după tipicul nostru. Înscrierile s-au făcut prin hei-rup pe o platformă care când funcționa, când nu funcționa, prin medicii de familie (doar prin cei care erau dispuși să se implice), nu s-a ținut cont de cele trei etape (1. pentru personalul medical, 2. pentru cei peste 65 de ani, cu accent pe cei cu boli cronice asociate, 3. restul populației.), nu se știe – sau nu se dorește a se cunoaște – cine a fost vaccinat și cine nu. (Prezumția că în acea înghesuială de înscrieri au intrat și persoane neîndreptățite este admisibilă, atât timp cât înscrierea nu a ținut nici vorbă cont de cele trei etape anunțate. În Marea Britanie (după Brexit!) s-a depășit vaccinarea unui milion de doze pe săptămână, ritm considerat nesatisfăcător, întrucât populația nu va putea fi satisfăcută în totalitate decât în foarte multe luni. La noi, în lipsa vaccinurilor, tratamentul este prin amenzi și prin spectacolul televaccinării mai marilor țării. Adică, la fel ca pe vremuri, ne bucurăm de șansa vieții prin reprezentanți. Știu că ar fi o utopie să pretinzi ca lista cu persoanele care au ajuns la vaccin să fie pusă la transparență (Numele, prenumele, vârsta, profesia, comorbidități). Ar fi prea multe surprize.

  Mai lipsește ca persoanele care nu izbutesc să penetreze la vaccin să fie amendate drastic. „Vaccinați-vă!” ni se tot strigă. „Vaccinați-vă pentru că e singura șansă! Chiar dacă pentru voi, bătrânii, bolnavii nu avem vaccinuri disponibile până cine știe când!”

  În timp ce politicienii nu mai termină să-și împartă ciolanul, în timp ce mai marii țării declară că vaccinarea merge strună, centrele se închid unul după altul. Ba aflăm că se mai și aruncă o parte din doze. Dar cui îi pasă? Vedetele divorțează, dar își găsesc alte suflete pereche, barosanii se mută în noi palate. Viața va merge înainte chiar dacă bătrânii (pardon, „seniorii”) vor fi practic eutanasiați. (Nu toți, doar cei ce nu vor mai supraviețui până le va veni și lor rândul la vaccin: peste două luni, peste doi ani sau niciodată.) Și astfel se va rezolva și problema deficitului de fonduri pentru pensii.

  Dezastrul cinicei campanii de vaccinare face parte din dezastrul general al manageriatului nostru. Doar că de data asta este vorba nu de calitatea vieții, ci chiar de viețile oamenilor.

  Gheorghe Schwartz

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sunteti rau intentionat .Amestecati lucruri adevarate cu neadevaruri ca sa ajungeti la concluzia dorita.Sunt lucruri pe care campania de vaccinare le face bine si unele pe care nu le face asa cum am vrea multi dintre noi. Dar de aici sa ajungi sa spui ca de fapt comportamentul celor responsabili cu vaccinarea este ca si inainte de 1989 este dupa parerea mea o exagerare.

   --4 voturi
   +1
   -1
  2. Domnule Schwartz, sunt convins ca puteti face diferenta dintre numarul centrelor programate sa se deschida si numarul centrelor deschise.Asta nu inseamna ca „centrele se inchid unele dupa altele”! Aici este exagerarea intentionata pe care o faceti.
   Nu,nici eu nu sunt multumit cu organizarea vaccinarii. Dar de aici pana la concluzia ca batranii sunt „eutanasiati” si ca organizatorii vaccinarii se comporta ca inainte de 1989 este o cale lunga,in opinia mea.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.