duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Vacanțele amână licitația pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi Arad

    de Adriana Barbu | 8 august 2023, 2:54 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    2

    Pare aproape iarna, acum că s-a răcit puțin vremea de afară, dar nu chiar atât de aproape încât vacanțele (și actele complicate) să nu amâne licitația pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi Arad. O licitație pentru care se pun la bătaie sume importante de bani, toate pentru modernizarea instalațiilor producătorul și furnizorului de agent termic din municipiu: 402 milioane de lei, fără TVA.

    Potrivit celor comunicate de Primăria Arad celor de la AGERPRES și confirmate pentru Special Arad, licitația pentru retehnologizarea CET a fost prelungită cu o lună, atât din cauza concediilor, cât și ca urmare a solicitărilor unor companii interesate să depună oferte, dar care au precizat că au nevoie de un termen mai lung de depunere, din cauza documentației laborioase.

    Noul termen de depunere este 11 septembrie.

    Concediile amână retehnologizarea CET

    „Da, licitaţia a fost amânată pentru că ofertanţii au solicitat prelungirea termenului de depunere a dosarului din pricina documentaţiei care este complexă. Fiind şi perioada concediilor, firmele au probleme în elaborarea ofertelor şi contractarea partenerilor externi”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău.

    Potrivit Agerpres, pe SEAP, termenul iniţial de deschidere a ofertelor era 11 august 2023, iar ofertele trebuiau să vizeze atât proiectarea, cât şi execuţia lucrărilor în cadrul proiectului „Sursă de producere energie termică şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă la CET Hidrocarburi SA”, finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

    Suma totală era calculată la 402.172.105 lei, fără TVA, din care serviciile de proiectare urmau să se realizeze în contul a până la 9.523.800 lei fără TVA. 30 de luni are la dispoziţie firma câştigătoare să execute contractul, criteriul de atribuire fiind „cel mai bun raport calitate – preţ”, se mai arată în materialul de pe Agerpres.

    Piedici încă de la începutul proiectului de retehnologizare

    Încă de la începutul verii se punea problema dacă Primăria Arad va reuşi să se încadreze în termenul stabilit pentru a nu pierde banii pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi, bani pe care municipalitatea i-a câştigat la începutul anului, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Deși proiectul este tot la început de drum, au apărut deja cel puţin două piedici din cauza cărora se acumulează deja întârzieri, aşa că situaţia se impune a fi ţinută sub control în cadrul contractului prin care municipiul Arad va primi circa 278 milioane lei (56 milioane euro) fonduri europene nerambursabile pentru realizarea instalației de cogenerare.

    Finanțarea acoperă doar puțin peste jumătate din suma necesară investiției, aşa că Primăria Arad s-a asigurat că va avea și diferența de bani (255 milioane de lei /51 milioane de euro), printr-un împrumut bancar.

    În momentul de faţă, aşa cum aţi putut citi şi în materialul de pe Special Arad – „Va reuși Primăria să se încadreze în termen pentru a nu pierde banii pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi?” – CET Hidrocarburi preia energie în proporție de 30% de la CET Arad, dependența de centrala de la ieşirea din oraş fiind cauzată de anumite condiții de mediu (neîndeplinirea unor indicatori de mediu) care limitează funcționarea CET Hidrocarburi la un anumit număr de ore. După retehnologizare, CET Hidrocarburi ar urma să funcționeze independent de centrala mare.

    retehnologizarea CET Hidrocarburi

    Investiția ar urma să aducă și beneficii economice, atât în bugetul CET Hidrocarburi, cât și în buzunarul arădenilor, fiind preconizată o scădere a prețului gigacaloriei.

    Dar dacă, inițial, licitația nu a putut fi pornită din pricina unui control de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, „Ex-Ante”, acum concediile și documentația stufoasă amână aceeași licitație.

    Mai sunt mulţi paşi până la modernizarea CET

    După ce firmele aflate în competiție vor ajunge în cele din urmă să depune ofertele, va urma o nouă etapă de evaluare, apoi o altă evaluare la momentul în care se va desemna firma câștigătoare. Pentru fiecare etapă de evaluare trebuie să se obține câte un aviz. Iar acestea toate vin să se suprapună peste o condiție de neamânat: instalația de cogenerare de la CET Hidrocarburi trebuie pusă în funcțiune până în 2026!

    Până atunci, trebuie duse la bun sfârșit: licitația, desemnarea unei firme câștigătoare, asamblarea instalaţiei, recepția lucrărilor.

    În caz contrar, Primăria Arad pierde banii din PNRR.

    retehnologizare CET Hidrocarburi cogenerare

    CET, cu instalații din 1964

    Primarul Aradului crede totuși că, peste trei ani, CET Hidrocarburi va avea o instalaţie de cogenerare de înaltă eficienţă, formată din trei motoare termice pe gaz natural şi o staţie electrică de transformare. Directorul CET Hidrocarburi, Victor Ciulean, precizase în trecut pentru Special Arad că tehnologia actuală este de origine sovietică, cazanele, generatoarele şi turbinele fiind din 1964, iar celelalte instalaţii din 1967.

    Acesta mai adaugă faptul că CET Hidrocarburi Arad plăteşte anual 4,5 milioane de euro pentru certificatele verzi, iar după retehnologizare, suma plătită va fi de cel mult un milion de euro.

    Citește și:

    •  Va reuși Primăria să se încadreze în termen pentru a nu pierde banii pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Un sistem integrat presupune pe lângă cogenerare și rețele schimbate și instalații pe hidrogen și panouri fotovoltaice, Oradea folosește și energia geotermala pt încălzirea unui cartier, va fi greu sa se încadreze în termenul 2026 dacă acesta nu va fi prelungit.
      Iar dacă tot modernizează CET-ul pot sa facă și un drum prin curtea CET-ului care să lege strada Neculce de Titulescu/Iuliu Maniu, dacă vor să mai descongestioneze Podgoria.

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. Mda…
      Tipic românsec:
      – de aproape 1 an se vorbește despre această retehnologizare, dar firmele ofertante „n-au avut timp să-și facă temele de casă” din timp, dacă tot erau interesate….?! 🤔
      Exact acum, în perioada concediilor, mai aveau nevoie de „încă puțin timp”…😎
      Știți cum e chestia cu „îngrășatul porcului în Ajun” ?
      .
      Așa că, vă dați seama, cam cât sunt de „serioase” aceste firme sau, eventual, că „FIRMA CARE TREBUIA” nu a spucat să fie gata ?!😉

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.