sâmbãtã, 11 mai, 2024

Special Arad Logo

    Va reuși Primăria să se încadreze în termen pentru a nu pierde banii pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi?

    de Raluca Medeleanu | 5 iulie 2023, 11:14 AM | Administraţie | Topic special

    1

    De fiecare dată când vorbim despre proiecte cu finanțare europeană, timpul este esențial. Contractele prevăd un anumit termen limită pentru a duce la bun sfârșit investițiile, în caz contrar se pierd banii. Contra cronometru este și proiectul de retehnologizare a CET Hidrocarburi, pe care Primăria Arad l-a câștigat la începutul anului, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Deși este abia la început de drum, deja au apărut anumite piedici din cauza cărora se acumulează întârzieri.

    Contractul prin care municipiul Arad va primi circa 278 milioane lei (56 mil. euro) fonduri europene nerambursabile pentru realizarea unei instalații de cogenerare la CET Hidrocarburi a fost semnat în februarie. Această finanțare ar urma să acopere puțin peste jumătate din suma necesară investiției, în acest sens Primăria s-a asigurat că va avea și diferența de bani (255 mil. lei / 51 mil. euro), printr-un împrumut bancar. Trebuie menționat că din cei 255 milioane lei, 50 milioane reprezintă, așa cum cere legea, o rezervă pentru „diverse și neprevăzute”, astfel că nu este cert că vor fi și cheltuite.

    Beneficiile retehnologizării

    Potrivit directorului Victor Ciulean, CET-ul mic de pe Calea Iuliu Maniu (Hidrocarburi) preia acum energie în proporție de 30% de la CET-ul mare (cel în insolvență, din afara orașului), dependența fiind cauzată de anumite condiții de mediu care limitează funcționarea CET Hidrocarburi la un anumit număr de ore, însă pe viitor, odată cu această retehnologizare, va putea funcționa independent de centrala mare.  Investiția ar urma să aducă și beneficii economice, atât în bugetul CET Hidrocarburi, cât și în buzunarul arădenilor, fiind preconizată o scădere a prețului gigacaloriei.

    instalatii vechi cet hidrocarburi arad
    (Vechile aparaturi de la CET Hidrocarburi, aceleași de zeci de ani)

    Licitația nu poate fi încă pornită, din cauza unui control de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice

    Primăria a alcătuit deja documentația necesară pentru a lansa o licitație publică pentru desemnarea unei firme care să înceapă lucrările, însă după ce a publicat documentația pe SEAP, a intervenit un control „Ex-Ante”, demarat de Agenția Națională pentru Achiziții Publice. Controlul face parte din procedură, însă au trecut deja 3 săptămâni și municipalitatea nu știe cât va mai dura. Ar fi vorba de câteva luni. Firește, acest control nu pune pe „pauză” perioada prevăzută în contractul PNRR pentru finanțare – o omisiune care apare în general în proiectele cu finanțări nerambursabile, care dă mari bătăi de cap autorităților publice, care nu pot anticipa dinainte timpul care se va pierde cu controalele de acest fel care apar de-a lungul licitației, plus timpul care se poate pierde apoi și cu eventualele contestații ale firmelor concurente.

    Așadar, acest prim control amănunțit din partea Agenției poate dura chiar câteva luni, abia după aceea putând să se pornească licitația publică. După ce firmele aflate în competiție vor depune ofertele, va urma o nouă etapă de evaluare, iar în cele din urmă încă o evaluare la momentul în care se va desemna firma câștigătoare. Pentru fiecare etapă de evaluare se obține câte un aviz.

    Această problemă a fost dezbătută și la ultima ședință de Consiliu Local, într-o discuție dintre primar și consilieri, constatându-se că atunci când s-au făcut ghidurile, nu s-a ținut cont de perioada de control, nici de cea de soluționare a contestațiilor.

    Amintim că o problemă similară s-a ivit și la licitația pentru actualizarea contractului de salubrizare stradală, când s-au acumulat întârzieri chiar de un an, ajungându-se inclusiv la Curtea de Apel (detalii AICI).

    cogenerare schita
    (cum funcționează o instalație de cogenerare – o schiță simplificată)

    Instalația de cogenerare de la CET Hidrocarburi trebuie pusă în funcțiune până în 2026

    Perioada de implementare a proiectului – conform contractului – este de 3 ani, astfel că în acest timp trebuie dusă la bun sfârșit licitația, desemnarea unei firme câștigătoare, asamblarea sursei de producere a energiei termice și electrice prin cogenerare, respectiv recepția lucrărilor, toate acestea până în 2026. Dacă nu va fi respectat acest termen, Primăria Arad ar pierde cei 278 milioane lei (56 mil. euro) obținuți prin PNRR.

    Cel mai mare risc însă, care poate periclita proiectul, este ca în momentul lansării licitației să nu se înscrie nicio firmă. Vorbim de lucrări complexe, de ultimă generație, astfel că nu prea există firme care să fie specializate pe astfel de lucrări. Speranța ar fi, în schimb, să se înscrie companii străine.

    Doar 4 din 9 solicitări au fost acceptate pentru finanțare europeană a acestor feluri de investiții, la nivel național

    La nivel național, pentru astfel de investiții, de tipul celei care urmează să se facă la CET Hidrocarburi, au trimis solicitare de finanțare prin PNRR în total 9 aplicanți (municipiul Constanța, Chimcomplex SA Borzești, municipiul Arad, Parc Industrial SRL, Societatea Complex Energetic Oltenia SA, Autoro SRL / SACET Râmnicu Vâlcea, Energyprod Sunny SRL Timișoara, municipiul Timișoara și Urbana SA Bistrița).

    Dintre acestea, doar 4 au fost acceptate pentru finanțare: Constanța, Arad, Chimcomplex SA Borzești și Oltenia SA, cea din urmă reușind să obțină și cea mai mare sumă de bani (165 mil. euro nerambursabili) – din această cauză fiind și atinsă limita totală de finanțare care era pusă la dispoziție prin PNRR pentru astfel de investiții, închizându-se astfel lista.

     

    Citește și: Retehnologizarea CET Hidrocarburi va fi „prima investiție în instalații noi de după 1989” la Arad • Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Cogenerarea a fost standard in Romania, ca de aia le zice CET (Centrala Electro-Termica). Producea energie electrica si aburul folosit se utiliza pentru incalzire. De-aia erau sere langa marile centrale, ca aveau prea mult abur rezidual. Dar am ajuns sa le transformam in boilere. CET-ul mare s-a retehnologizat si falimentat, Acuma retehnologizam si CET-ul mic. Sa ne intrebam ce urmeaza dupa aia?
      P.S. Au aflat padurarii de cogenerare?

      +8 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.