V-am făcut o listă cu locuri periculoase din centrul Aradului, ca să știți pe cine să pomeniți în caz că vă rupeți gâtul… | Galerie foto

  de Raluca Medeleanu | 19 decembrie 2018, 4:17 PM | Reportaj | Topic special

  1

  Iarna e o perioadă destul de dificilă pentru persoanele care au probleme de deplasare, dar de multe ori chiar și pentru persoanele aflate în plină forță fizică. Cele mai multe cazuri de entorse, luxații, fracturi de picioare, mâini etc. se înregistrează, evident, iarna, iar secția de Ortopedie e plină de oameni aflați în reale dureri.

  Într-o situație similară era cât pe ce să ajungem și noi astăzi, aflați în trecere pe Bulevard, când am alunecat pe o porțiune aidoma unui patinoar. Astfel, ne-am spus să profităm de ocazie și să trecem în revistă întregul aspect al trotuarelor de pe ambele părți ale Bulevardului Revoluției. De ce doar acolo? Motivul e simplu, zona respectivă e considerată centrul orașului, iar centrul e considerat cartea de vizită a unui oraș și e cea mai circulată zonă.

  Trebuie să precizăm încă de la capul locului că am observat o îmbunătățire considerabilă față de anii trecuți, lucru care ne-a fost confirmat și de către reprezentanții Primăriei Arad care ne-au spus că, per ansambul, sunt mulțumiți de hărnicia persoanelor fizice și a agenților economici în această perioadă. Ne-au declarat că au emis un total de 12 procese verbale pentru cei care nu au curățat zăpada. Conform Hotărârii de Consiliu Local Municipal din 2006, cei care nu curăță zăpada din fața proprietății sunt pasibili de amendă între 1001 și 1500 lei. Sancțiuni primesc și cei care nu curăță zăpada sau țurțurii de pe acoperișuri.

  Am inclus în lista de mai jos situațiile în care nu s-a curățat deloc zăpada/gheața din fața imobilului, sau cazurile în care s-a lăsat atât de puțin loc de trecere, încât pare destul de clar un lucru făcut de mântuială. Mai ales că Bulevardul Revoluției este un loc extrem de circulat: elevi care vin de la școală, oameni care ies de la serviciu, oameni mai învârstă care își fac cumpărături, plătesc facturi… Ca să nu mai vorbim despre importanța pe care o are un trotuar curățat corespunzător pentru deplasarea în siguranță a unei persoane nevăzătoare!

  Iată, așadar, locurile pe care le considerăm necorespunzătoare și pe a căror proprietari îi tragem de urechi. Precizăm că nu am redactat articolul cu reavoință, ci pentru a trage un semnal de alarmă. În cazul în care ne-a scăpat vreun loc, nu am dorit să discriminăm. Vă invităm pe această cale să ne ajutați să completăm lista respectivă, printr-un comentariu, la finalul articolului.

  Începem cu locul în care era să ne rupem noi un picior, trotuarul din fața Bisericii Roșii, despre care am scris și anul trecut. 

  Apoi ne-am îndreptat atenția spre clădirea Palatului Copiilor. Deși trotuarul este curățat, pe clădire este prinsă o bandă de atenționare, cu un bilet: „Atenție, cad țurțuri”

  Plimbarea noastră a continuat până la sediul fostei Prefecturi, unde am avut loc să trecem în siguranță doar lipindu-ne de pereți.

  O porțiune bună de drum, totul a fost curățat ca la carte. Apoi am ajuns la capătul Pieței Avram Iancu, unde am dat de un petic buclucaș de gheață, chiar în cele două colțuri către str. Gh. Lazăr.

  Am continuat deplasarea, pe trotuarul care e paralel cu Statuia Eroilor, unde am dat de alte două petice de gheață, însă de data aceasta în dreptul a două spații date spre închiriat.

  Drumul pe partea cealaltă de trotuar (cu Biserica Catolică) a fost destul de bun, până am ajuns laGaleria de artă Alfa și vestitele spații părăginite (fosta librărie Ioan Slavici, fosta cofetărie Casata etc.).

  Următorul exemplu e din fața Palatului Băncii Naționale (clădire goală la ora actuală).

  Imediat după acest loc, am observat o porțiune îngrădită cu gardurile Poliției Locale, ca măsură de protecția împotriva țurțurilor gigantici de pe acoperiș. Accesul în magazinele și în curtea imobilului cu nr. 66 este complet blocată, dacă e să te iei după această delimitare.

  Ne-am continuat drumul, în condiții bune, până ce am dat de o nouă porțiune de gheață alunecoasă, în dreptul sediului Telekom. Ce-i drept, exista o potecă de aproximativ un metru pe unde lumea putea să treacă, înghesuită, dar în siguranță.

  Ne-am continuat drumul până la intersecția de la Podgoria, apoi am revenit, pe partea cealaltă, până la punctul de pornire (Biserica Roșie), bucuroși să observăm că în afară de exemplele de mai sus, nu am mai observat nicio porțiune necurățată.

  Pe această cale dorim să felicităm arădenii harnici și să atragem din nou atenția celor care nu au curățat corespunzător, rugându-i să se conformeze, căci nu o fac doar de gura lumii, ci acțiunea este mai mult decât necesară pentru siguranța oamenilor.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.