vineri, 12 iulie, 2024

Special Arad Logo

  UVVG a acordat Premiul Literar „Ioan Slavici”

  de Special Arad | 3 martie 2021, 3:46 PM | Cultură | Educaţie

  0

  Premiul merge către scriitorul Andrei Lucian Mocuţa pentru merite deosebite în domeniul prozei şi istoriei literare.

  În urmă cu 17 ani, la iniţiativa regretatului Preşedinte Aurel Ardelean, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad iniţia o provocare pentru scriitorii mai tineri, dar şi pentru cei consacraţi, prin acordarea Premiilor Literare „Mihai Eminescu” şi „Ioan Slavici”.

  De atunci şi până azi, Premiile Literare UVVG au fost acordate, iniţial unor debutanţi în ale scrisului, ulterior ridicându-se ştacheta până la cel mai înalt nivel. Astfel a fost premiat Eugen Simion, pe atunci preşedintele Academiei Române, pentru finalizarea publicării integrale a operei lui Eminescu, dar şi Baruţiu T. Arghezi, pentru propria activitate şi punerea în valoare a operei tatălui său, Tudor Arghezi.

  Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad continuă această tradiţie şi după trecerea la cele veşnice a regretatului Preşedinte, la iniţiativa Rectorului UVVG, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, astfel încât cu ocazia Zilei Mondiale a Scriitorilor, UVVG a acordat Premiul Literar „Ioan Slavici” scriitorului Andrei Lucian Mocuţa pentru merite deosebite în domeniul prozei şi istoriei literare. Comisia de jurizare a fost alcătuită din: prof. univ. dr. Marius Ioan Grec, director CUSMP – preşedinte; dr. Ioan Sinaci, directorul Bibliotecii Judeţene A.D. Xenopol; conf. univ. dr. Speranţa Milancovici, decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Educaţie Fizică şi Sport UVVG; dr. Virgiliu Jireghie, artist fotograf.

  Profesorul Andrei Lucian Mocuţa este prozator şi poet, fiul scriitorului Gheorghe Mocuţa şi al învăţătoarei Florica Mocuţa. Debutul editorial l-a făcut cu volumul „Povestiri din adânci tinereţi”, în 2006, care a obţinut Premiul pentru Proză la Concursul de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România. Au urmat premii la numeroase concursuri şi festivaluri naţionale de literatură.

  „Suntem onoraţi să continuăm tradiţia acestor premii, iniţiate de regretatul Preşedinte al UVVG, prof. Aurel Ardelean, care reflectă deschiderea Universităţii noastre către comunitatea arădeană. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad îşi exprimă, în continuare, sprijinul şi întreaga susţinere pentru talentele arădene în literatură şi pentru societatea arădeană şi pe viitor.” – a declarat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.