luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  UTA împlinește 75 de ani! Un foto-document este exponatul virtual al lunii aprilie la Muzeu | Foto • Video

  de Special Arad | 3 aprilie 2020, 2:36 PM | Cultură | Recomandările editorilor | Sport

  0

  Porțile Complexului Muzeal Arad fiind închise în această perioadă, instituția ne invită, totuși, să vizionăm online prezentarea exponatului lunii aprilie și povestea celui mai iubit club sportiv din Arad – UTA, care împlinește în curând (pe 18 aprilie) 75 de ani de activitate!

  „Exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal Arad este un foto-document din Colecția Iosif Sârbuț a muzeului, și reprezintă o secvență dintr-un meci de fotbal din 6 decembrie 1970 dintre echipele UTA, campioana României din acea vreme și formația de la malul mării, Farul Constanța. Dincolo de rezultatul acestui meci (3-0 pentru arădeni), muzeul dorește să marcheze o aniversare mult așteptată de arădeni.

  În urmă cu 75 de ani s-a înființat echipa de fotbal ITA. Atunci, pe 18 aprilie, Francisc Neuman Baron de Végvár «a scris» cea mai frumoasă poveste a orașului. Până la acea dată baronul sprijinea Clubul AMEFA, asociație care odată cu 25 martie 1945 a trecut la reorganizarea clubului. Baronul Francisc Neuman, sprijinit de prieteni, a redactat un Statut semnat de 64 de membrii fondatori, punând astfel bazele înființării echipei. Dintre cele 64 de persoane, multe au fost nume cunoscute ale Aradului din acele vremuri: Dr. Botiș Aurel, Herzog Andrei, Dvorzsak Francisc, Moșoiu Victor, Piroș Iuliu, Gerold Ferdinand, Varjas Alexandru, Szuhanek Iosif, Hărduț Ioan.

  La inițiativa baronului s-a construit în aproape un an stadionul cel mai modern de atunci din România. A alcătuit o echipă cu nume mari din fotbalul din regiune, care a câștigat primele două titluri de campionă și o cupă a României în competițiile de după cel de al doilea război mondial. După plecarea din țară a baronului, ITA, Flamura Roșie, UTA (denumiri în timp ale echipei), a mai câștigat patru titluri de campioană și o Cupă a României, devenind Campioana Provinciei.

  Cea mai răsunătoare performanță din fotbalul românesc până la acea dată a fost eliminarea celebrei echipe olandeze Feyenoord Rotterdam, câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni și a Cupei Intercontinentale.

  UTA a rămas și astăzi o piatră nestemată, lăsată arădenilor de baronul Francisc Neuman. Odată, de aici de la Arad se dădea ora exactă în fotbalul din România. LA MULȚI ANI, UTA!” – Ionel Costin, muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Arad.

  Promo-ul video a fost realizat de Ionel Costin (muzeograf) și Nelu Scripciuc (artist fotograf).

  2 aprilie 1946 – Lotul fotbaliștilor legitimați la Asociația Sportivă ITA (Industria Textilă Arădeană), număra 19…

  Posted by Complexul Muzeal Arad on Wednesday, April 1, 2020

  91865781 4245307122161921 2083795119860875264 o

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.