UTA împlinește 75 de ani! Un foto-document este exponatul virtual al lunii aprilie la Muzeu | Foto • Video

  de Special Arad | 3 aprilie 2020, 2:36 PM | Cultură | Recomandările editorilor | Sport

  0

  Porțile Complexului Muzeal Arad fiind închise în această perioadă, instituția ne invită, totuși, să vizionăm online prezentarea exponatului lunii aprilie și povestea celui mai iubit club sportiv din Arad – UTA, care împlinește în curând (pe 18 aprilie) 75 de ani de activitate!

  „Exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal Arad este un foto-document din Colecția Iosif Sârbuț a muzeului, și reprezintă o secvență dintr-un meci de fotbal din 6 decembrie 1970 dintre echipele UTA, campioana României din acea vreme și formația de la malul mării, Farul Constanța. Dincolo de rezultatul acestui meci (3-0 pentru arădeni), muzeul dorește să marcheze o aniversare mult așteptată de arădeni.

  În urmă cu 75 de ani s-a înființat echipa de fotbal ITA. Atunci, pe 18 aprilie, Francisc Neuman Baron de Végvár «a scris» cea mai frumoasă poveste a orașului. Până la acea dată baronul sprijinea Clubul AMEFA, asociație care odată cu 25 martie 1945 a trecut la reorganizarea clubului. Baronul Francisc Neuman, sprijinit de prieteni, a redactat un Statut semnat de 64 de membrii fondatori, punând astfel bazele înființării echipei. Dintre cele 64 de persoane, multe au fost nume cunoscute ale Aradului din acele vremuri: Dr. Botiș Aurel, Herzog Andrei, Dvorzsak Francisc, Moșoiu Victor, Piroș Iuliu, Gerold Ferdinand, Varjas Alexandru, Szuhanek Iosif, Hărduț Ioan.

  La inițiativa baronului s-a construit în aproape un an stadionul cel mai modern de atunci din România. A alcătuit o echipă cu nume mari din fotbalul din regiune, care a câștigat primele două titluri de campionă și o cupă a României în competițiile de după cel de al doilea război mondial. După plecarea din țară a baronului, ITA, Flamura Roșie, UTA (denumiri în timp ale echipei), a mai câștigat patru titluri de campioană și o Cupă a României, devenind Campioana Provinciei.

  Cea mai răsunătoare performanță din fotbalul românesc până la acea dată a fost eliminarea celebrei echipe olandeze Feyenoord Rotterdam, câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni și a Cupei Intercontinentale.

  UTA a rămas și astăzi o piatră nestemată, lăsată arădenilor de baronul Francisc Neuman. Odată, de aici de la Arad se dădea ora exactă în fotbalul din România. LA MULȚI ANI, UTA!” – Ionel Costin, muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Arad.

  Promo-ul video a fost realizat de Ionel Costin (muzeograf) și Nelu Scripciuc (artist fotograf).

  2 aprilie 1946 – Lotul fotbaliștilor legitimați la Asociația Sportivă ITA (Industria Textilă Arădeană), număra 19…

  Posted by Complexul Muzeal Arad on Wednesday, April 1, 2020

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.