miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  USR Arad: Există viitor pentru Mureșel

  de - | 9 noiembrie 2018, 12:06 PM | Comunicate contra cost

  2

  În cadrul dezbaterii publice găzduite de USR Arad s-a agreat că principala urgență legată de canalul Mureșel este reducerea poluării, prin stoparea deversării de reziduuri menajere și a depozitării gunoaielor. Abia după aceea vom putea să visăm la transformarea zonei într-una care să aducă beneficii comunității.

  USR Arad a organizat joi o dezbatere publică, unde s-au reunit activiști de mediu, locuitori din vecinătatea canalului Mureșel, constructori care au participat la amenajarea cursului său în anii 80, membri și simpatizanți ai Uniunii. S-a discutat despre istoricul canalului, problemele actuale, potențiale soluții și pași concreți pentru implementarea lor.

  Cristina Borhan, USR Arad: „Avem acum în canalul Mureșel o zonă murdară, urât mirositoare, un incubator pentru țânțari și o potențiala sursă de boli. În perspectivă, această zonă poate deveni un loc agreabil, unde arădenii din apropiere să se relaxeze, să facă mișcare și să iasă la joacă alături de cei mici.

  Pentru a ajunge acolo, este obligatoriu să oprim deversarea de ape menajere către Mureșel, printr-un efort coordonat al Gărzii de Mediu și al Poliției Locale Arad. Altfel, orice acțiune de igienizare va fi zadarnică, mirosul și poluarea urmând să reapară.

  Pasul următor ar fi curățarea efectivă a albiei împreună cu lucrări de amenajare a malurilor și a zonelor adiacente. Autoritățile responsabile sunt ANIF (albie) și municipiul Arad (zonele adiacente), care vor trebui să colaboreze pentru a duce la final cele două proiecte sau un proiect comun. Partea bună este că sunt disponibile finanțări europene pentru ambele lucrări, pentru care s-a estimat un cost de aproximativ 2-3 milioane de euro și o durată de până la 3 ani. Pe termen lung, amenajarea canalului poate fi extinsă, pentru a lega orașul cu zona Ceala.

  Până atunci, USR va iniția demersuri pentru a sensibiliza autoritățile să ia măsuri de eliminare a deversărilor menajere ilegale. Suntem deciși să mergem pe acest drum, până când arădenii se vor putea bucura de un curs de apă curat și amenajat, așa cum o fac vecinii din Ungaria sau din alte orașe”.

   


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Mureșelul azi = o canalizare deschisă! … amintesc doar că suntem în anul de glorie 2000 și 18, după mai bine de 10 ani de domnie falcă (cel care a cheltuit bani să se concureze pentru titlul de „Capitală verde europeană”)
   Garda de Mediu știe că această cloacă deschisă este în conflict cu legile existente (cel puțin din 2007 de la intrarea în UE) dar …??? Nada!
   Agenția de Mediu a d-nei Dana, prietena lui fălcosu … așișderea.
   ANIF … trebuie scoasă din discuție și Canalul Mureșel, trebuie trecut în administrarea integrală la Primăriei, … după care concesionat spre administrare, cel mai bun caz, unei Fundații/ONG cu o singură activitate. Aceea de a realiza Proiectul și adminstra produsul finit.

   Asanarea albiei Mureșelului de la deversarea canalizării fostei „Vagoane Arad” este imperioasă, fiindcă mâlul de pe fundul albiei (așa vreo 1,5-2 m) conține metale grele … toxice!!! Sunt proceduri extrem de costisitoare și trebuie făcute de adevărați specialiști cu istorie dovedită în această specializare. Nu firme de buzunar. Atenție MARE!!! Altfel pânza freatică de suprafață este în mare pericol.
   Oprirea deversării de la diversele blocuri de locuințe, realizate în epoca lui Ceașcă, trebuie sincronizată cu racordarea acestora la sistemul de canalizare a orașului. Și asta este PROBLEMA, fiindcă este necesară corelarea proiectului Principal cu unul pornit de Apă și Canal, iar la ăștia este un viespar de cutre, ce șed cu curul lat pe scaune călduțe. Ei cunosc problema, doar că nu-i interesează. Se țin de spate unii pe alții. Și să nu mai vorbim de realitatea că tot ce mișcă la ei este ținut în hățuri de prealuminatul conducător din primărie.
   Așa că vă urez „succese” fără număr! 🙂
   Discuțiile continue pe această temă nu vor duce la un Proiect, fiindcă depind de o conducere politică coruptă și mincinoasă.
   Iar politicienii „noi”, Promit Marea cu Sarea … și când ajung să poată face ceva vor avea „Alte priorități!”.

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Daca ANIF ar fi avut directori competenti si profesionisti ,aceasta problema era rezolvata…..dar ce pretentii poti avea de la Vlaicu, om de casa a lui Falca si inginer de drumuri ,Pele, inginer horticol si de o incompetenta desavarsita sau acum Purcar, fost ofiter MAPN, habarnist total ! Iar idiotii astia au ocupat fotoliul de director vreme de 14 ani !

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.