sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update 2Grădinițele de la privat, oficial închise! Până acum, unele și-au continuat activitatea, chiar dacă Aradul se află în scenariul roșu, iar Horea Timiș, directorul DSP Arad, explică situația

  de Andreea Daniela B. | 3 noiembrie 2020, 4:42 PM | Știri Arad | Telefonul cititorului | Topic special

  3

  (foto: edupedu.ro)

  În cursul zilei de marți am fost contactați de o mămică ce nu mai înțelegea exact care sunt regulile și cine trebuie să le aplice. Mai exact, aceasta are un copil înscris la o grădiniță particulară din Arad care, începând de săptămâna aceasta, n-a mai putut să meargă la grădiniță din cauza scenariului roșu. Cu toate acestea, M.C. are cunoștințe ai căror copii continuă să meargă la grădiniță (tot particulară) chiar dacă scenariul roșu rămâne în continuare în picioare.

  Redăm mai jos mesajul cititoarei noastre:

  Bună ziua! Numele meu este Corina M., iar prin acest e-mail doresc să vă fac cunoscută nelămurirea mea în ceea ce privește funcționarea grădinițelor sau centrelor în care se lucrează cu preșcolari. Sunt mama unui băiețel care este inscris la o grădiniță privată, mică, curată, cu doamne deosebite….dar care în această săptamână a trecut pe scenariul roșu în urma Hotărârii Consiliului Local nr. 67 din data de 30.10.2020 (am primit hotărârea de la directoare când ne-a informat de schimbarea pentru această săptămână). Acum, după ce am făcut introducerea, vă rog să lămuriți dvs. situația. Cum alte grădinițe funcționează desi sunt în Arad cu scenariul roșu și a noastra nu. Am cunoștințe care au copiii la una dintre grădinițele de acest gen și se întreabă și ele cum de copilul meu e acasă. Aceasta hotărâre nu este valabilă pentru toți cei care lucrează cu preșcolari sau este o chestiune politică?

  Ce spune Marius Göndör, inspector școlar general?

  Contactat telefon, Marius Göndör, inspector școlar general, ne-a declarat că aceste grădinițe nu se află în subordinea Inspectoratului Școlar Județean Arad, deci acesta nu răspunde de activitatea desfășurată acolo, fapt pentru care nu a știut să ne spună exact cum de unele dintre ele funcționează, pe când altele s-au închis din cauza scenariului roșu în care ne aflăm.

  Răspunsurile au venit din partea lui Horea Timiș, directorul DSP Arad

  Se pare că toate acestea au fost posibile din cauza unei erori de redactare a Hotărârii. Horea Timiș ne-a comunicat faptul că hotărârea nu era reglementată corect și că în cursul zilei de azi se va emite o nouă hotărâre de la Prefectura Arad care va impune închiderea tuturor grădinițelor private aflate în scenariul roșu, la fel cum s-a întâmplat și cu școlile.

  Așadar, sunt șanse mari ca începând de mâine toți preșcolarii aflați în zone cu scenariu roșu să rămână acasă, la fel ca toți ceilalți care deja au fost nevoiți să își întrerupă activitatea fizică. Totuși, în momentul de față încă nu există o hotărâre oficială, însă se pare că aceasta este în curs de redactare.

  UPDATE

  Nu au fost deschise ilegal, ci cu ajutorul unor reglementări diferite

  În mesajul cititoarei noastre se regăseau câteva nume de grădinițe care încă funcționează și pare că acestea o dau în ilegalități, însă trebuie explicat că, de fapt, nu este deloc așa. Multă lume confundă din neștiință termenul de „grădiniță” cu aceste locuri care funcționează drept „centre educaționale” și care de cele mai multe ori sunt într-un alt spațiu, separat de cel unde ar merge copiii în mod normal la grădiniță, deci nu au nicio legătură unele cu altele.

  Situația lor poate fi considerată un fel de „portiță legislativă” prin care oamenii au reușit să își continue activitatea cu copiii, dar nu ca și într-o creșă sau grădiniță normală, ci ca un club pentru copii, unde ei sunt duși contra cost și unde stau câteva ore și fac diverse activități, se joacă, desenează ș.a.m.d.

  Este de menționat faptul că este complet legal ceea ce fac ei, iar toate celelalte grădinițe particulare aflate în scenariul roșu au fost închise pentru că acestea nu aveau o astfel de „portiță” de scăpare, ele funcționau strict ca grădinițe și se conformează tuturor regulilor impuse de Minister.

  În concluzie, angajații acestor centre educaționale trag cât de mult pot de timp și încearcă să își continue activitatea într-un cerc mai restrâns, în condiții speciale, atât pentru binele lor, cât și al părinților care își duc copiii acolo. Funcționează pe baza unor autorizații și nu se pune problema încălcării unor legi, atât timp cât în acte sunt încadrate drept „centru educațional”.

  UPDATE 2

  Articolul 13 din Hotărârea nr. 68 se specifică faptul că scenariul roșu pentru unitățile de învățământ se aplică inclusiv grădinițelor din sistemul privat, în localitățile unde incidența cazurilor COVID-19 la 1000 de locuitori depășește pragul de 3. Așadar, începând de miercuri, 4 noiembrie, indiferent de grădiniță, fie de stat, fie privată, dacă aceasta este inclusă în scenariul roșu, trebuie să își sisteze activitatea fizică, la clasă. Există, totuși, așa cum spuneam, anumite situații în care o anumită grădiniță privată este, în fapt, încadrată juridic sub un alt format, nu ca grădiniță, iar acest lucru permite în continuare funcționarea ei. Astfel, îndemnăm părinții, în caz că au nelămuriri, să contacteze conducerea acestor centre educative și să afle concret care este situația.

  Lista oficială emisă astăzi de CJSU cuprinde următoarele grădinițe în scenariul roșu:

  Citește și:

  A fost actualizată lista cu situația fiecărei școli din Arad și județ. Vezi în ce scenariu se află

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • :))) chiar așa. Somnoroase păsărele… mamica, Corina M. Daca moara capra ta…de ce n-ar crăpa și cea a vecinului..nu?
    Vai lume…rai am devenit. Noi parintii, cu cibe sa lasam copiii? Da, al meu e la Litlle Star si noroc ca se gandesc la noi si facem sa mearga afacerile, ca multi dintre aradeni sa aiba un venit.

    +10 voturi
    +1
    -1
  1. Corina M. – vedeta României. Sa crape si capra vecinului. Probabil o mamaica analfabeta, cu scoala făcută mai rar, eventual pe bani, care a reușit sa facă rău celor care încă puteau fi oameni normali. Copii acasa…în online, o generație de tâmpiți…nu mai știu sa scrie, sa socializeze

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.