Universitatea Vasile Goldiș pregătește o afacere imobiliară în valoare zeci de milioane de euro pentru a-și salva „pielea” și viitorul | Foto + Document





În urmă cu exact o lună de zile, Special Arad anunța că în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad există tensiuni și că instituția se confruntă cu mari probleme financiare, mai ales în ceea ce privește salariile unor profesori și ale unor angajați din cadrul universității.
Ei bine, sursele noastre susțineau atunci că situația în care se află Universitatea Vasile Goldiș, din punct de vedere financiar, este „groasă rău” și că la mijloc este vorba despre un deficit de peste 2 milioane de euro. Mai mult, salariile nu sunt plătite (în totalitate) nici la această oră, ceea ce ne face să credem că instituția particulară de învățământ are nevoie urgentă de lichidități. Și de unde să le obțină dacă nu din propria ogradă…
Citește și: Tensiuni la Universitatea Vasile Goldiș! Există probleme la plata salariilor, „freamătul” educațional a ajuns la vârf, iar ANAF-ul stă la „ușă”…
Astfel, Consiliul de Administrație al UVVG (controlat de familiile Ardelean-Cotoraci precum Dragnea CEX-ul PSD) a votat și decis o mega mutare pentru a liniști apele cât de cât. O super „afacere” imobiliară se desfășoară în aceste zile în Arad și județ – peste tot unde sunt proprietățile Universității, prin care probabil că încearcă să „salveze” ce se poate… salva. Cum spuneam, Universitatea a ajuns la capitolul clădiri aflate în proprietate și care nu sunt deloc puține. Și deloc ieftine! Vorbim aici despre o listă de zece proprietăți imobiliare, clădiri impunătoare din municipiu și alte localități din județ, care în curând vor fi mutate – cu acte în regulă, adică la Cartea Funciară – din proprietatea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, în proprietatea Fundației Universitare „Vasile Goldiș” din Arad.
Această „inginerie” ne face să ne întrebăm de ce CA-ul a decis să mute, prin donație, cele zece proprietăți imobiliare, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” la Fundația Universitară „Vasile Goldiș”. Iar răspunsul acestui transfer ar putea fi că de pe universitate nu puteau fi vândute aceste proprietăți, în vreme ce de pe fundație se poate. Ba mai mult, fundația aflându-se sub un alt statut, proprietățile nu pot fi „atacate” de către Finanțe (și chiar auzim că sunt mișcări de trupe din cauza unor datorii de sute de mii de euro… ). Cine le va cumpăra ulterior, de pe fundație, nu știm… poate tot ei, dar cu siguranță valoarea acestor proprietăți este una destul de mare, de ordinul a zeci de milioane de euro. Însă, subliniem, ideea rămâne: multe trebuie vândute pentru a fi salvată instituția. Și, cu toate astea, sunt membri fondatori care se opun vânzării…
Iată lista despre care vorbim:
Cine sunt fericiții proprietari ai clădirilor de zeci de milioane, referindu-ne la membrii fondatori ai Fundației Universitare „Vasile Goldiș”. Conform unei adrese pe care am primit-o în anul 2015, de la Judecătoria Arad, în urma unei cereri făcute în baza legii informațiilor clasificate, cei de mai jos sunt membrii fondatori, cu precizarea că nu credem ca această listă să fi suferit modificări importante.
În continuare vă prezentăm clădirile pe care Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad vrea să le mute, prin donație, în patrimoniul Fundației Universitare „Vasile Goldiș” din Arad. Nu ne aducem aminte, deocamdată, cum au ajuns clădirile de mai jos în proprietatea universității.
Imobilul de pe strada Feleacului
Castelul de la Macea
Cabana „Gaudeamus” Izoi
Imobilul de pe strada Mihai Eminescu
Imobilul de pe Bulevardul Revoluției nr. 97
Imobilul de pe Bulevardul Revoluției nr. 85
Imobilul de pe strada Cocorilor
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)