vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  ExclusivUniversitatea Vasile Goldiș pregătește o afacere imobiliară în valoare zeci de milioane de euro pentru a-și salva „pielea” și viitorul | Foto + Document

  de Andrei Fuliaș | 22 iunie 2018, 10:24 AM | Investigaţii | Topic special

  7

  În urmă cu exact o lună de zile, Special Arad anunța că în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad există tensiuni și că instituția se confruntă cu mari probleme financiare, mai ales în ceea ce privește salariile unor profesori și ale unor angajați din cadrul universității.

  Ei bine, sursele noastre susțineau atunci că situația în care se află Universitatea Vasile Goldiș, din punct de vedere financiar, este „groasă rău” și că la mijloc este vorba despre un deficit de peste 2 milioane de euro. Mai mult, salariile nu sunt plătite (în totalitate) nici la această oră, ceea ce ne face să credem că instituția particulară de învățământ are nevoie urgentă de lichidități. Și de unde să le obțină dacă nu din propria ogradă…

  Citește și: Tensiuni la Universitatea Vasile Goldiș! Există probleme la plata salariilor, „freamătul” educațional a ajuns la vârf, iar ANAF-ul stă la „ușă”…

  Astfel, Consiliul de Administrație al UVVG (controlat de familiile Ardelean-Cotoraci precum Dragnea CEX-ul PSD)  a votat și decis o mega mutare pentru a liniști apele cât de cât.  O super „afacere” imobiliară se desfășoară în aceste zile în Arad și județ – peste tot unde sunt proprietățile Universității, prin care probabil că încearcă să „salveze” ce se poate… salva. Cum spuneam, Universitatea a ajuns la capitolul clădiri aflate în proprietate și care nu sunt deloc puține. Și deloc ieftine!  Vorbim aici despre o listă de zece proprietăți imobiliare, clădiri impunătoare din municipiu și alte localități din județ, care în curând vor fi mutate – cu acte în regulă, adică la Cartea Funciară – din proprietatea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, în proprietatea Fundației Universitare „Vasile Goldiș” din Arad.

  Această „inginerie” ne face să ne întrebăm de ce CA-ul a decis să mute, prin donație, cele zece proprietăți imobiliare, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” la Fundația Universitară „Vasile Goldiș”. Iar răspunsul acestui transfer ar putea fi că de pe universitate nu puteau fi vândute aceste proprietăți, în vreme ce de pe fundație se poate. Ba mai mult, fundația aflându-se sub un alt statut, proprietățile nu pot fi „atacate” de către Finanțe (și chiar auzim că sunt mișcări de trupe din cauza unor datorii de sute de mii de euro… ). Cine le va cumpăra ulterior, de pe fundație, nu știm… poate tot ei, dar cu siguranță valoarea acestor proprietăți este una destul de mare, de ordinul a zeci de milioane de euro. Însă, subliniem, ideea rămâne: multe trebuie vândute pentru a fi salvată instituția. Și, cu toate astea, sunt membri fondatori care se opun vânzării…

  Iată lista despre care vorbim:

  lista proprietati

  Cine sunt fericiții proprietari ai clădirilor de zeci de milioane, referindu-ne la membrii fondatori ai Fundației Universitare „Vasile Goldiș”. Conform unei adrese pe care am primit-o în anul 2015, de la Judecătoria Arad, în urma unei cereri făcute în baza legii informațiilor clasificate, cei de mai jos sunt membrii fondatori, cu precizarea că nu credem ca această listă să fi suferit modificări importante.

  membrii fondatori

  În continuare vă prezentăm clădirile pe care Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad vrea să le mute, prin donație, în patrimoniul Fundației Universitare „Vasile Goldiș” din Arad. Nu ne aducem aminte, deocamdată, cum au ajuns clădirile de mai jos în proprietatea universității.

  Imobilul de pe strada Feleacului

  feleacului 2

  Castelul de la Macea

  macea castel

  Cabana „Gaudeamus” Izoi

  moneasa cabana izoi

  Imobilul de pe strada Mihai Eminescu

  eminescu

  Imobilul de pe Bulevardul Revoluției nr. 97

  revolutiei 97 2

  Imobilul de pe Bulevardul Revoluției nr. 85

  revolutiei 85 2

  Imobilul de pe strada Cocorilor

  cocorilor

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cum au putut ajunge cladiri ale statului (ale noastre de fapt) in proprietatea unei universitati particulare? De ce nu s-au dat in folosinta? Cine a semnat si votat? Lista membrilor fundatiei contine o multime de persoane decedate si un calugar, care nu ar trebui sa aibe interese financiare. Mortii vor vota si ei?

   +18 voturi
   +1
   -1
  2. Cine a pus mâna pe acele imobile din municipiu și judetaj, va fi mai departe stăpân pe ele. Cine se află în spatele acestor aranjamente, nu prea curate se știe. Pe mai departe tot prin manevre obscure, sau poate prin cumpărarea din nou acestor imobile, va fi stăpân, proprietar pe aceste imobile. Asemenea jonglerii cu aceste imobile sa putut face numai cu complicitatea administrației locale, ce avut acest municipiu și judet.

   +13 voturi
   +1
   -1
  3. Am incercat sa postez si ieri, dar comenariul meu nu a fost aprobat.
   Spuneam ca nu sunteti bine informati. Salariile la Goldis au fost platite de cateva zile, inainte de aparitia acestui articol.
   Cei care au spus acest lucru, probabil incercau sa se sustraga de la a va plati pentru scrierea articolului.😉😂😂😂
   „Iti platesc cand iau banutii! Stii, inca nu ne-au platit!”

   --3 voturi
   +1
   -1
   • V-am aprobat comentariul doar pentru ca unii dintre colegii dumneavoastra – care nu au fost atat de norocosi în a-și completa portofelul- să vada „minunătiile” pe care le spuneti. În al doilea rand, l-am aprobat pentru ca ne-ati platit să o facem. Și știți cum ne-ați plătit? Accesand Special Arad, la fel ca si cititorii (sursele – cum spuneti dumneavoastră) care ne-au furnizat informatiile. Va multumim pentru asta.
    P.S. Sa stiți ca mai avem cateva zeci de mii de cititori care ne platesc, accesand ziarul, sa scriem despre orice. Iar unii dintre ei ne-au contactat, inclusiv ieri, pentru a ne furniza și alte informații. Inclusiv despre unirea facultatilor, din 6 ramanand 3, despre datoria de la Finante, despre examenele trecute de unii dintre studenti, despre acordurile de recunoastere a vinovatiei care curg pe bandă și nu se stie unde se ajunge (pe cine au „servit” faptasii), despre controlul la Liceul particular Goldiș, despre colegii de catedră Stoenescu și Falca. Asadar, va multumim pentru comentariu inca o dată și daca doriti sa nu ne mai platiti, va rog sa nu mai accesati ziarul.

    +20 voturi
    +1
    -1
  4. Toata partea vinei este una singura ,din nefericire sint romani si trebuie contabilizati.Daca erau tigani nimeni nu graia nimic si totul era nevazut de toata lumea inclusiv de drogati sub acoperire.Daca tot doriti niste reportaje de mai condimentate plimbativa putin pe strada Iakob Kardos ,Emil Garleanu si intrebati toate autoritatile din judet daca cunoaste aceasta zona sau poate le este frica sa intre pe aici de clanurile de tigani adunati din alte judetel

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.