joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Update Un vuiet sinistru îngrijorează arădenii. Acesta provine de la noua turbină CET

  de Raluca Medeleanu | 29 decembrie 2019, 11:48 PM | Știri Arad

  4

  De mai bine de o oră, liniștea obișnuită în care e cufundat Aradul noaptea a fost perturbată de un sunet atipic, care duce cu gândul la un viscol. Privind afară însă, copacii nu sunt mișcați din loc de vânt.

  Sunetul intens a fost auzit în mai multe cartiere, în Vlaicu, Grădiște și chiar pe străzile din centru, iar arădenii au început să își exprime îngrijorarea și nedumerirea pe grupurile de Facebook.

  Din primele informații, se pare că sunetul provine de la turbină achiziționată recent la Centrala Electrică de Termoficare Arad (CET Arad).

  Menționăm că CET a investit aproape 500.000 de euro în modernizarea turbinei de energie electrică şi termică, aceasta reîncepându-și în această iarnă furnizarea de energie termică la un an după ce activitatea de producţie a fost întreruptă.

  „Anterior investiţiei, capacitatea de producţie a CET Arad era concentrată preponderent spre energie termică. Odată cu modernizarea turbinei şi depunerea planului de reorganizare, planificat pentru primul trimestru al anului 2020, producţia de energie electrică a companiei va tinde spre 70% din întreaga producţie. Odată cu investiţia, societatea îşi schimbă linia principală de business din producţie de energie termică în producţie de energie electrică, o schimbare majoră atât în materie operaţională, cât şi în activitatea zilnică a angajaţilor”, notează bursa.ro.

  Am încercat să contactăm CET pentru a afla dacă este vorba de vreo defecțiune sau dacă acesta este pur și simplu sunetul pe care îl emite noua turbină, însă nu am reușit să găsim pe nimeni să răspundă la telefon la această oră.

  Vom reveni cu informații, îndată ce le vom obține.

  Update

  În urmă cu 2 minute, Primăria Arad a publicat pe pagina oficială de facebook următorul mesaj:

  „Datorită numeroaselor sesizări venite din partea cetățenilor, facem următoarea precizare:
  zgomotul din oraș provine de la CET ARAD (CET-ul din afara orașului) care a mărit capacitatea de producție a agentului termic, asta datorită scăderii temperaturilor exterioare. Această procedură a fost necesară pentru ca temperatura agentului termic să ajungă în parametrii optimi în casele arădenilor. Acest zgomot se va opri odată cu finalizarea procedurilor, în cel mult câteva ore.
  Vă mulțumim pentru înțelegere!
  Călin Bibarț – Primarul Municipiului Arad.”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Zgomotul se aude de ficare data cand se porneste cazanul de abur fierbinte care va genera la terminarea operatiunii de incarcare cu presiune o putere de actionare a turbinii.Una veche de cand lumea si modernizata in vara asta.DIn cauza ca vantul a batut din nord(dinspre fabrica spre oras) sunetul a fost mai puternic.Ati uitat sa specificati diferenta enorma de pret de productie agent termic intre cetul din oras a lui Falca si cel de pe 6 vanatori.diferenta este acoperita din banii primariei adica ai nostrii.Nu e panica mai cresteti impozitele si e ok.

   +7 voturi
   +1
   -1
  2. ce inseamna CET? centrala ELECTRICA si de termoficare,
   -centrala a fost gindita de prostii comunisti sa produca energie electrica,caldura deseu urmind sa fie livrata populatiei la un pret decent
   -de cind un mastodont de 50MW a fost rebranduit de prostii din democratie sa livreze in special agent termic iar energie electrica doar iarna,e clar ca preturile au explodat,in vremurile cind era „rau”cetul livra daca i-mi amintesc bine cam 2 000 000Gcal/luna,aveam industrie in arad
   -industria …..nu mai e acum se livreaza cam 40000Gcal/luna cu aceleasi costuri de productie
   -informarea domnului primar e o gogoasa,ne tine de cretini,de ce mai functioneaza cet hidrocarburi daca CET-ul mare a pornit?
   -domnule de la cet pastreaza-ti povestile pentru colegi sa le spui la pauza de masa

   --3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.