Un simbol al Aradului, ros de vreme și neglijență

  de Raluca Medeleanu | 20 ianuarie 2017, 11:13 AM | Strada | Topic special

  2

  Pe lângă Cetatea Aradului, un simbol indiscutabil al orașului nostru este clădirea primăriei, iar după anul 1988, alături de impunătorul Palat Administrativ creat de arhitectul Francisc Pekar, adăugăm automat și platoul din fața lui, creat de arhitectul Miloș Cristea. Privit de sus, platoul ne dezvăluie o imagine feerică cu un Arad parcă desprins din basme: o cetate cu trei turnuri, cursul unui râu – Mureșul, întinse lanuri de grâu… doar că de mulți ani încoace, frumoasa imagine creată din marmură colorată a fost pusă în pericol de deteriorare.

  sursa foto: mytravellevel.ro

  sursa foto: mytravellevel.ro

  Ani de-a rândul, pe platoul din fața Primăriei s-au organizat concerte la care au participat mii de oameni. Ghiarele grele de fier ale numeroaselor scene și ulterior platforme pentru târgurile de Crăciun și Paști, montate în fiecare an, și-au lăsat amprenta pe frumoasa marmură, zgâriind-o, găurind-o.

  Începând cu anul trecut, municipalitatea a decis să nu mai monteze platforma pentru târguri, decizie luată pentru a salva un alt aspect al orașului care a avut de suferit din această pricină – spațiul verde din stânga și dreapta platoului. Căsuțe însă au rămas. La fel și scene. Un lucru normal, în fapt, căci orașul are viață și merge înainte. Ceea ce nu ne dăm seama însă este dacă cineva și ține cont că pe jos e o adevărată opera de artă care trebuie protejată. La cum am observat de-a lungul timpului că se mișcă lucrurile, noi tindem să credem că nu.

  Partea lipită de pavajul nou al trotuarului este deja foarte deteriorată. Într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, municipalitatea va trebui să ia în considerare o reabilitate a platoului, ținând cont că au trecut deja aproape 30 de ani de la montarea lui. Oricât de rezistent este un lucru, el tot trebuie întreținut pentru a trece cu bine testul timpului, chiar dacă este realizat dintr-un material atât de solid precum marmura.

  Un lucru e sigur: cândva, va trebui să se ia o decizie, iar noi sperăm să nu se procedeze ca în cazul frumosului labirint de arbuștri de lângă platou care când a devenit prea ofilit, s-a decis schimbarea completă a designului în loc de replantarea aceluiaș model. Ar fi păcat ca pe viitor să se constate că mișcarea mai facilă ar fi aplicarea unui beton simplu decât restaurarea mândriei noastre din centrul Aradului, căci a devenit deja parte a orașului, un adevărat simbol.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Nu stim daca este bine ori nu;;; In fata primariei ARAD acest finisaj al platoului a fost realizat de distinsul si de neuitat meserias <<< MOZAICAR <<< COSTICA COTOCIA d-zeu sa-l odihneasca a fost un meserias exemplu pentru multi tineri care si-au insusit meseria dansului,ca meserias coleg si prieten mare recunostinta ,nu-l vom uita niciodata ….

    +4 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.