luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Un satelit a avut sarcina de a scana România. Scopul și durata „vizitei”…?

  de Special Arad | 6 decembrie 2014, 12:08 PM | Naţional

  0

  Imaginea săptămânii dată publicităţii vineri de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) este dedicată României şi poartă numele de „Mozaic Românesc”, fiind rezultatul a 15 scanări radar făcute de satelitul Sentinel-1A între lunile octombrie şi noiembrie ale acestui an, timp de două săptămâni.

  Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), în imaginea satelitară furnizată de către ESA sunt vizibili Munţii Carpaţi şi fluviul Dunărea.

  Nu în ultimul rând, capitala României, Bucureşti, poate fi observată în partea sud-estică a ţării, ca un grup de reflecţii radar luminoase care pornesc din centru şi se extind spre exterior, susţine ROSA în comunicat.

  „România are cea mai mare zonă de păduri virgine din Europa şi bogăţii naturale impresionante. Urşi bruni şi lupi pot fi întâlniţi în zona montană, la poalele munţilor se află izvoare minerale şi termale, cărora li se adaugă varietatea extrem de bogată de păsări, peşti, animale şi plante din Delta Dunării. ESA aminteşte, de asemenea, ca Bucureştiul va fi în septembrie 2015 gazda unui curs de Land Training dedicat pregătirii următoarelor generaţii de oameni de ştiinţă din domeniul Observării Pământului”, aminteşte ESA.

  Seria de misiuni Sentinel a fost dezvoltată de către ESA cu scopul de a îndeplini nevoile operaţionale ale programului Copernicus, cea de-a doua iniţiativă spaţială emblematică a Uniunii Europene, după sistemul de poziţionare Galileo.

  Misiunile Sentinel sunt în număr de şase, iar fiecare dintre ele este bazată pe o constelaţie de doi sateliţi, fiecare cântărind 2.300 kg.

  Sentinel 1 este o misiune radar ce constă într-o constelaţie de doi sateliţi, Sentinel-1A şi Sentinel-1B, care vor furniza imagini cu suprafeţele de uscat şi cele de ocean din Europa, Canada şi regiunile polare indiferent de condiţiile meteorologice de zi şi de noapte şi în timp aproape real.

  La fiecare şase zile sateliţii vor furniza imagini ale întregului Pământ. Primul satelit, Sentinel-1A a fost lansat pe o rachetă Soyuz de la portul spaţial european pe 3 aprilie 2014.

  În afară de transmiterea datelor către staţiile de sol din întreaga lume pentru diseminare rapidă, Sentinel-1 este echipat cu un terminal laser pentru a transmite date prin intermediul sateliţilor din European Data Relay System aflaţi pe orbite geostaţionare.

  Datele de la sateliţii Sentinel vor fi furnizate în mod gratuit şi deschis. Datele brute vor fi analizate şi prelucrate de către furnizorii de servicii din sectorul public şi privat.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.