sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Un nou studiu stabilește „o legătură evidentă” între cancer și radiațiile emise de telefoane

    de Special Arad | 26 noiembrie 2018, 5:43 PM | IT

    0

    SAR – sau rata specifică de absorbție – măsoară nivelul de radiații absorbit de organism atunci când este expus la o frecvență radio, într-un câmp electromagnetic. Coeficientul SAR măsoară radiațiile emise de telefoanele noastre mobile. Au fost tot felul de studii, pro și contra, privind nocivitatea radiațiilor emise de telefoane. Acestea emit totuși radiații și se fac permanent studii pentru a se afla cât sunt de periculoase pentru sănătate.

    Un nou studiu făcut de cercetători a stabilit „o legătură evidentă” între cancer și radiațiile emise de telefoane, potrivit PhonAndroid. Cercetătorii au bombardat șobolanii cu doze mari de radiații electromagnetice mai mulți ani. „Șobolanii și șoarecii au fost iradiați cu mari cantități de radiații pe tot corpul”, spune John Bucher, un om de știință însărcinat cu studiul. „Mai mult de 9 ore pe zi, subiecții au primit o doză masivă de radiații și aceasta, pe toată durata vieții lor”.

    „Legătura dintre radiațiile electromagnetice și tumorile canceroase la șobolanii de sex masculin există”, avertizează cercetătorul. „Nu putem compara expunerea de la șobolani și șoareci cu ceea ce se întâmplă când folosim un smartphone”, spune John Bucher, reamintind că puterea și durata de expunere la radiații a fost de 4 ori mai mare în contextul studiului din laborator. Prin urmare, este cu mult peste valoarea maximă a ratei de absorbție (SAR) de 2 W / kg la nivelul capului, stabilit prin lege și de normele europene. Vă reamintim că unele smartphone-uri au aceste valori foarte mici, în general smartphone-urile Samsung și se încadrează în norme. Altele au valorile mult mai mari, chiar dacă sunt în limita legală.

    Studiul arată totuși că anumite părți ale corpului nostru sunt expuse mai des la radiațiile electromagnetice din apropiere, atunci când sunăm sau când ne păstrăm telefonul în buzunar. În aceste condiții, rata de radiații primite de corpul nostru este „egală cu cel mai mic nivel de expunere folosit în studiu”, avertizează realizatorii acestui studiu. Din fericire, există sfaturi pentru a vă proteja de radiațiile emise de smartphone-uri. Pentru a verifica SAR pe telefonul mobil, consultați documentația furnizată împreună cu telefonul, formați codul secret * # 07 #  (pe anumite modele) sau vizitați site-ul web al producătorului.

    Studiul efectuat s-a bazat pe radiațiile emise de rețelele 2G și 3G. Dacă modelul 4G este destul de similar în ceea ce privește emisiile generate, viitoarea rețea 5G pare complet diferită. „5G este o tehnologie emergentă care nu a fost încă studiată. Din ceea ce știm în prezent, aceasta diferă radical de ceea ce am studiat și testat până acum”, spune Michael Wyde, un alt cercetător. Potrivit celor 170 de oameni de știință care au semnat un moratoriu în 2017, noua rețea 5G va crește expunerea noastră la radiațiile emise de telefoane.

    În așteptarea concluziilor altor studii, Organizația Mondială a Sănătății clasifică momentan radiațiile emise de telefoane drept „eventual cancerigene pentru oameni”. În această categorie găsim alimente deosebit de inofensive și răspândite… cum ar fi murăturile, scriu ziariștii de la ziarul francez Le Figaro. În mod similar, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară, Alimentație, Mediu și Muncă din Franța a estimat în 2013 că nu există dovezi că radiațiile emise de smartphone-uri au „efecte dovedite asupra sănătății”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.