duminicã, 8 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Pas spre normalitate la Arad. Trei aparate moderne vor ajuta stabilirea unui tratament individualizat pentru bolnavii de cancer

    de Raluca Medeleanu | 12 noiembrie 2024, 2:43 PM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    1

    Dacă până acum, investigațiile medicale în vederea stabilirii patologiilor oncologice erau „de suprafață”, în urma lor medicii având posibilitatea doar să stabilească tratamente generale, date în urma unor statistici, iată că în viitorul apropiat bolnavii de cancer din Arad nu vor mai fi nevoiți să fie puși pe drumuri, în alte orașe din țară. Grație câștigării unui proiect de 25,9 milioane lei pe fonduri europene, Spitalul Județean va avea în viitorul apropiat trei aparate ultramoderne: un PET-CT, un SPECT-CT și un mamograf digital cu softuri speciale care vor ajuta la diagnostice individualizate.

    „E doar începutul. Noi mai avem foarte mult de muncă în implementarea lor, dar când aceste proiecte vor fi finalizate, vom putea oferi pacienților servicii medicale noi indicate pentru patologia oncologică. Cu ajutorul echipamentelor, care se vor achiziționa prin cele două proiecte, și a personalului medical de specialitate, parte din el există și îl vom forma, parte din personal vom începe să îl căutăm încă de anul viitor, spitalul va putea efectua screening pentru tot mai multe categorii de neoplasme necesare în stabilirea diagnosticului cu certitudine, rapid și amănunți, dar și monitorizare pre și post tratament. Cunoaștem nevoia de îngrijiri medicale a județului Arad, întrucât din toate evidențele statistice făcute publice în ultimii 5 ani, ne menținem cu un număr de peste 14.000 de pacienți oncologici în evidență”, a spus Florina Ionescu, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgențe Arad.

    În județul Arad, la ora actuală, nu există asemenea aparatură, nici la clinicile private, pentru investigațiile amănunțite pacienții fiind îndrumați în alte orașe, cele mai apropiate centre fiind Timișoara și Oradea.

    Nu există nici suficienți medici pregătiți. Managerul SCJU a explicat că există un fizician al spitalului care a început să se formeze în medicină nucleară, plus 4-5 asistenți care se vor forma și ei, apoi pentru început va fi nevoie de un medic radiolog de medicină nucleară, iar pe viitor probabil și unul pe partea de teleradiologie. Dar și în țară sunt puțini specialiști formați pe aceste specializări, existând doar două centre de formare, unul la București și unul la Cluj-Napoca, iar conducerea SCJU este acum în legătură cu centrul din urmă menționat.

    Peste 14.000 arădeni bolnavi de cancer, în statisticile Spitalului Județean Arad

    Aceste aparate atât de necesare, plus o nouă clădire care va fi construită (până în 2027) în curtea Spitalului de Oncologie de pe str. Vicențiu Babeș, vor veni în sprijinul celor peste 14.000 de pacienți care suferă de cancer în Arad, un județ despre care se știe că este în capul listei când vine vorba de patologiile oncologice. Statisticile arată că anual apar câte 1000 cazuri noi, iar în ultimele 9 luni ale anului 2024 au fost deja înregistrate 850 de arădeni cu cancer, dintre care 300 fac lunar tratamente de chimio și imunoterapie.

    Iar datele sunt doar cele oficiale, înregistrate în statistici ca beneficiind de investigații și tratament la Arad, dar nu există un număr exact pentru totalul bolnavilor de cancer din județ, întrucât mulți optează pentru alte centre medicale, din Timișoara, Oradea, Cluj, București, sau chiar din străinătate. Motivul pentru acest lucru a fost, printre altele, și faptul că la Arad nu s-a putut stabili un prim diagnostic complet, fără echipamentele necesare.

    Oana Amza, medic șef al Laboratorului de Radiologie a oferit mai multe detalii despre beneficiile care le vor aduce aceste noi aparate obținute din fonduri europene: „În momentul de față, abordarea corectă a pacientului oncologic înseamnă un tratament personalizat. Personalizarea tratamentului nu se poate face decât dacă avem o privire clară asupra răspândirii bolii pentru fiecare pacient. Din acest motiv, pacientul oncologic are nevoie, atât în etapa de diagnostic, cât și apoi în perioada de tratament și de urmărire a evoluției, de evaluare imagistică. Până acum, suntem obișnuiți și avem în dotare evaluare imagistică de tip morfologic, dar în ultimii ani există ceea ce se numește imagistică medicală de înaltă rezoluție, imagistică moleculară. Această imagistică moleculară se realizează cu cele două aparte pe care le vom achiziționa, PET-CT și SPECT-CT. Problema este acum că deși avem foarte aproape niște aparate, totuși dacă trimitem pacienții de la Arad în alte județe, se suprapun peste populația oncologică din județele respective, iar pacientul oncologic este un pacient extrem de fragil, al cărei stare generală nu întotdeauna permite deplasări, nici măcar la 40-50 km. Din acest motiv ne străduim, deci nu este doar orgoliu, să rămână local, ci vrem să ajutăm pacientul să treacă cât mai ușor și cu bine peste perioada de boală oncologică”, a spus dr. Oana Amza.

    Aceste aparate de PET-CT și SPECT-CT (care au întrebuințări atât pentru patologii oncologice, cât și pentru cele neurologice și cardiace) vor fi amplasate într-o nouă clădire care va fi construită în curtea Spitalului de Oncologie de pe str. Babeș, întrucât fiind vorba de substanțe cu radioactivitate este nevoie crearea unor circuite speciale.

    Aparatul mamograf digital este unul de o mai mare performanță decât cele existente, fiind prevăzut cu software-uri dedicate și o aplicație nouă de mamografie cu substanță de contrast, abia apărută pe piață, plus un software pentru biopsii. Dr. Amelia Burlea, medic șef Serviciul de Anatomie Patologică din cadrul SCJU, (serviciu care a câștigat încă un proiect pentru modernizarea laboratorului) a declarat următoarele:

    „Cred că ambele proiecte aduc un beneficiu absolut uluitor pacienților, pentru creșterea gradului de complexitate și calitate diagnostică a profilului tumoral, lucru pe care nu le puteam face până acum, pentru diagnosticarea completă și amănunțită, la nivel molecular a acestora, pentru întărirea capacității spitalului de a depista cancerul în stadii incipiente”.

    Fondurile europene obținute prin programul european POS se ridică 25,9 milioane lei, fiind destinate dotărilor cu aparatura, iar construcția acestei noi clădiri (estimată la 6 milioane de lei) va trebui acoperită din bugetul Consiliului Județean Arad. În ceea ce privește cel de-al doilea proiect, pentru modernizarea Laboratorului de Anatomie Patologică, acesta se ridică la 5 milioane de lei.

    „Încercăm să scurtăm cât mai mult timpul de la diagnostic până la tratament. Trimiterea bolnavilor în alte județe însemna pierdere de timp, unii nu au nici aparținători… Tot gratuit se făcea, dar mult mai greoi și mulți bolnavi se pierdeau pe parcurs. Vreau să mulțumesc prin faptul că am câștigat foarte mult în confortul bolnavilor, în ceea ce găsesc ei în spital, prin mutarea secției în noul sediu de pe Vicențiu Babeș nr. 11-13. Acum vom câștiga și mai mult, prin faptul că vom reuși să ținem bolnavii aici, să îi tratăm cât mai repede și cât mai corect posibil, având aceste investigații mult mai complexe și având investigațiile de imunohistochimie și de testare genetică și biologie moleculară”, a spus dr. Ilie Cristiana , medic primar, șef de secție Oncologie Medicală.

    Încă în așteptarea unei secții de radioterapie

    La secția de Oncologie Medicală ajung pacienții după ce parcurg etapele din radiologie și anatomie patologică. Dacă pe partea de anatomie patologică, se va înființa un compartiment la etajul I din cadrul Spitalului Județean, grație câștigării unui al doilea proiect european, în valoare de 5 milioane lei, singurul serviciu care va rămâne neacoperit pentru tratamentul cancerului la Arad va rămâne în continuare, momentan, radioterapia, pentru care arădenii trebuie să se deplaseze în alte orașe la tratament.

    „Aceasta va fi ultima etapă, ultima bătălie care va închide cercul tratamentelor”, a explicat dr. Oana Amza.

    În acest an, Consiliul Județean împreună cu Spitalul Județean au depus un proiect în acest sens prin PNRR, însă nu a fost selectat, ci se află doar pe lista de rezervă. Rămâne de văzut dacă va reuși ulterior să fie selectat pentru finanțare europeană.

     

    • Citește și: „Noi suntem partea nevăzută a lucrurilor”. Drumul lung de la prelucrarea manuală a biopsiilor, la testările moderne · Special Arad

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. == IN FAPT E SECTZIA DE ONCOLOGIE A SPIT JUDETZEAN – CU 80 PATURI . SI E PT NOBILIMEA FANARIOTA DIN ARAD == CEI AMARATZI NICI NU O SA INTRE PE POARTA – SA FIM SERIOSI . –
      – BA CIONCA == HEMATOLOGIA DE LA JUDETZEAN DA CONSULTATZII LA SUBSOL PRINTRE TZEVILE DE CANALIZARE SI VOI VA FACETZI SPITAL PT VOI . == SCARBA MI E. ==SINGURUL SPITAL DIN TZARA CARE ARE CABINETE LA SUBSOL . == NICI IN OLTENIA NU VEZI ASA CEVA == – SA FACETZI UN ARTICOL LA HEMATOLOGIE . == INTRAREA PT PACIENTZI E PRIN SPATELE CLADIRII DE LA POARTA 1 .

      +9 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.