„Noi suntem partea nevăzută a lucrurilor”. Drumul lung de la prelucrarea manuală a biopsiilor, la testările moderne
Spitalul Județean Arad a câștigat fonduri europene de 5 milioane de lei prin care va înființa și dota un laborator, în cadrul Serviciului de Anatomie Patologică, un domeniu adesea necunoscut publicului larg, dar care are o importanță capitală, prin prelucrarea biopsiilor, în stabilirea unui diagnostic cât mai exact bolnavilor de cancer.
„Suntem foarte fericiți, noi ca medici anatomopatologi. A fost o adevărată oportunitate. În sfârșit, cineva s-a aplecat și asupra anatomiei patologică. E și complicat de rostit așa o combinație de cuvinte. Noi suntem partea nevăzută a lucrurilor, un fel de placă turnantă într-o echipă întreagă care se ocupă de evoluția și de posibilitatea unui pacient oncologic de a supraviețui”, a spus dr. Amelia Burlea, medic șef Serviciul de Anatomie Patologică din cadrul SCJU.
De asemenea, printr-un alt proiect, Spitalul Județean a obținut finanțare și pentru achiziționarea a trei aparate performante, un PET-CT, un SPECT-CT și un mamograf digital (care va putea face mamografii cu substanță de contrast, fiind dotat în plus cu un software special pentru biopsii), acestea urmând să fie amplasate pe viitor la Spitalul de Oncologie.
De la biopsia prelucrată manual, la un viitor cu testări moderne
Dr. Amelia Burlea a dat mai multe detalii despre situația actuală a Serviciului Clinic Anatomie Patologică, explicând că există în total 8 medici anatomopatologi în tot județul Arad, dintre care 6 la sediul central din clădirea Spitalului Județean și 2 la secția din fostul Spital Matern. Deși în ultimii ani s-au adus îmbunătățiri acestor servicii de analiză, Aradul este încă rămas în urmă în ceea ce privește tehnologia care ar trebui să fie capabilă să arate o imagine cât mai amănunțită asupra biopsiilor efectuate.
Până în anul 2019, la Arad fiecare biopsie efectuată se făcea manual. Apoi, în 2019, Consiliul Județean a achiziționat din fonduri proprii și fonduri de la Primărie un aparat care efectua biopsii automatizate, însă doar de prelucrare bazală uzuală a mostrelor primite de pe secțiile de chirurgie și radiologie intervențională.
În 2023, Serviciul de anatomie patologică a reușit să încheie un contract separat cu casa de asigurări pentru furnizarea de servicii medicale în ambulatoriu, disponibile și pentru pacienții exteriori spitalului, nu doar cei internați, de la alte spitale, alte cabinete private, care pot avea acces la serviciile de anatomie patologică gratuit, în limita fondurilor alocate. Dar și în acest caz, serviciile oferite erau doar cele uzuale, de rutină, de diagnostic preliminar al tuturor biopsiilor, fără posibilitiatea de a duce până la capăt diagnosticul pentru o terapie personalizată exact pe tipul de tumoră pe care o aveau pacienții respectivi.
Acum, odată câștigat acest proiect în cadrul programului național pe sănătate, diagnosticul cancerului va putea fi unul complex, în vederea oferirii pacientului un tratament personalizat.
„Toată lumea începe să audă în orice discuție medicală despre tratamentul personalizat în funcție de profilul tumoral identificat. Din păcate, din 2019 am reușit doar trecerea de la prelucrarea manuală a fiecărei piese, fiecărui pacient, fiecărei biopsii la o punere în funcțiune a unei linii automatizate standardizabile și de o calitate mult diferită și importantă pentru rezultatul final anatomopatologic al tumorelor maligne, în special al pacienților, dar nu numai. Această linie automatizată ne-a permis doar activitățile de prelucrare și de diagnostic a tuturor produselor biologice de rutină. Și aici este marea diferență pentru câștigul unui asemenea proiect. Pentru că vom trece de la munca uzuală de rutină, la testările suplimentare de imunohistochimie și de biologie moleculară tisulară care sunt la ora actuală extrem de necesare și, de multe ori, obligatorii pentru terapia personalizată a unui bolnav oncologic, indiferent ce tip de tumoră ar avea”, a spus dr. Amelia Burlea.
Peste 20.000 biopsii prelucrate pe parcursul anului 2023. Dintre acestea, mai mult de 1000 au scos la iveală prezența cancerului
Laboratorul de anatomie patologică a prelucrat peste 20.000 de biopsii pe parcursul anului trecut. Anual, în județul Arad sunt depistați câte o mie de noi pacienți care suferă de cancer. Dacă pentru aceștia, până acum soluția era de cele mai multe ori să fie nevoiți să se îndrepte către alte orașe pentru obținerea unui diagnostic mai amănunțit, odată cu implementarea acestui proiect câștigat de Serviciul de Anatomie Patologică, respectiv un al doilea proiect, câștigat de Spitalul Județean pentru Spitalul de Oncologie (prin care obține un PET-CT, un SPECT-CT și un mamograf digital care are un soft special pentru biopsii), calitatea diagnosticelor și, implicit, stabilirea tratamentelor vor fi mai de calitate, mai complexe și personalizate după nevoile individuale.
„Pacienții oncologici pot să aibă tumori cu genetică și biologie moleculară absolut diferită și atunci trebuie să știi exact profilele tumorilor respective și să le tratezi exact pe acel tip de proliferare malignă. Din punct de vedere statistic, doar pentru 2023, la nivelul sediului central în laboratorul spitalului județean, au fost prelucrate și realizate și diagnosticate 20.981 de blocuri de parafină cu fragmente tisulare. Nu toate tumorale. Din acestea, profilerări turmorale maligne am avut pentru 1207 pacienți nou diagnosticați în 2023, asta diagnosticați doar la nivelul sediului central, lăsând la o parte patologia ginecologică de la punctul de lucru de la fostul spital matern. Noi spunem că e mult! Pentru că, dacă ajungi la 1000 și ceva de pacienți noi pe ani, încărcătura malignă este extrem de mare și cred că ambele proiecte aduc un beneficiu absolut uluitor pacienților, pentru creșterea gradului de complexitate și calitate diagnostică a profilului tumoral, lucru pe care nu le puteam face până acum, pentru diagnosticarea completă și amănunțită, la nivel molecular a acestora, pentru întărirea capacității spitalului de a depista cancerul în stadii incipiente.
Și pentru noi și pentru partea radiologică și pentru oncologi este foarte important să ai un aparat extrem de performant, pentru că știi exact de unde intri, de unde prelevezi. E vorba de biopsii cam de un centimetru lungime și doi milimetrii diametru. Deci vă dați seama, sunt fragmente foarte mici și sunt pacienți, din păcate, din ce în ce mai tineri care au o grămadă de probleme tumorale maligne și terapiile sunt din ce în ce mai personalizate pentru tipul profilului tumoral malign al fiecăruia dintre ei și ne dorim ca să supraviețuiască toți, să poată să-și reia munca și locul în societate și să fie stabili”, a mai spus șefa Serviciul de Anatomie Patologică din cadrul SCJU.
Laboratorul de Anatomie Patologică va fi înființat în spații de la etajul I al clădirii principale care găzduiește Spitalul Județean Arad.
Comentariile portalului
Daca tot sunteți la subiectul asta, căutați despre cura cu apa caldă. Scrieți un articol. Sănătate!
Nicio problemă, doriți să vă indicăm publicații gen Realitatea și România TV? Adică deținute de condamnați fugiți din țară care învârt rahatul (...)
Da, povestea este adevărată, dar incompletă. Swinton a lucrat pentru Times, pe urmă pentru Sun, primul și cel mai mare nume pentru așa zisul jurnalism galben (jellow journalism). (...)