marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Andrei G. Fuliaş: Forţat să iubesc un kitsch

  de Andrei Fuliaș | 2 aprilie 2014, 1:35 PM | Opinii

  6

  Pornind de la ideea că SCU (Suporter Club UTA) a anunțat, pe la mijlocul lunii martie, că s-a decis ca numele, sigla și culorile UTA-ei (a adevăratei UTA) să fie cedate spre folosință UTA-ei Bătrâna Doamnă, mă simt ca și cum m-ar obliga cineva ca pe viitor să iubesc un kitsch. Totodată mă simt forțat de împrejurări să șterg cu buretele orice fel de amintire legată de echipa care cândva era Mândria Aradului și să susțin un hibrid născut contra naturii.

  Simpla idee că UTA, aflată în moarte clinică – mă refer la ce-a mai rămas din ea după artificiul din 2006, când echipa retrogradase în Liga a 3-a, iar sezonul următor a jucat în Liga 1 – ar putea să dispară și că noi, fanii, ar trebui să considerăm o echipă făcută pe genunchi și introdusă direct în Liga a 4-a la limita legii ca fiind, de fapt, adevărata UTA, e o insultă la adresa spiritului oricărui microbist din lume. Niciuna dintre cele două UTE (scuzați anomalia acroninimică, dar vina e a lor) nu e cea care în ’47 triumfa pentru prima oră în Campionatul României, sau care în ’71 elimina din Cupa Campionilor Europeni pe Feyenoord, deținătoarea trofeului.

  Nu sunt fanul lui Marțean, care mi se pare mai mult un mafiot de mâna a doua, nici al lui Giovani, cel care din ospătar (o spun alții, eu nu-i cunosc istoricul) a ajuns patronul Campioanei Provinciei, dar nici nu pot să mă gândesc că, peste câțiva ani, când îmi voi duce copilul pe von Neumann, voi fi nevoit să-i explic care-i diferența dintre kitsch și legendă. Nu-mi pot imagina cum eu, sau alți suporteri ai adevăratei UTA, ne vom duce copiii pe stadion și îi vom învăța să iubească echipa… o echipă formată în 2013, dar care se va lăuda că are 6 titluri de campioană a României, 2 Cupe ale României, un sfert de finală în Cupa UEFA și o dublă memorabilă cu Feyenoord în CCE!?

  De cei de la SCU n-aș vrea să spun prea multe, cel puțin nu aici și nu acum. Aș vrea doar să le aduc aminte că, în urmă cu doar câțiva ani, le transmiteau timișorenilor mesaje de genul: AEKK…; Cine sunteți? Ce doriți?; Acesta nu este derbiul nostru; Ce onoare să avem atâtea domnișoare la a 8-a aniversare; Decizia TAS ați contestat pentru un palmares nemeritat; ACS Recaș nu e Poli și închei cu Azi am găsit ce am pierdut și poate nu-i târziu, farmecul fularului alb-roșu din ’70 dăruit din tată în fiu.

  Eu, personal, nu voi susține niciodată UTA BD, sau cum se va numi după combinația respectivă. Eventual o voi susține care pe o echipă locală, la fel cum aș susține și Progresul Pecica, dar NICIODATĂ nu o voi considera ca fiind adevărata UTA, acea UTA care a scris istorie, acea UTA care făcea ca sângele să-mi fiarbă atunci când urlam în peluză, acea UTA care i-a dat mulțimii pe Petschovschi și Bonyhádi…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Andrei, tu ai venit in peluza doar cand UTA a fost in A si atunci adus de Mario.
   Cum a venit declinul cum ai disparut de nu te-am mai vazut in ultimii ani pe la stadion asa ca da-le o idee mai scurte si mai slabeste-ne cu morala ta caci nu esti tu in masura sa ne dai noua lectii de utism.
   Tu acum cativa ani umblai cu tricou cu Steaua prin oras si ai vrea ca SCU sa tina cont de tine? Esti haios rau mai baiatule 🙂

   Toate cele bune si cum ti-am spus si ieri, cum ti-am spus si pe Facebook: cand umblam in toamna sa strangem bani la club, sa facem rost de alimente, de medicamente pentru ca Martian era de negasit si competitia respectiv baremurile nu iertau pe nimeni, unde erai?

   Caravana trece, cainii latra!

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Nu, Kidule, eu am venit în peluză când UTA era în liga a 2-a, am început să merg la meciuri de la returul cu cei de la Câmpia Turzii, din deplasare, în sezonul în care echipa retrogradase în Liga a 3-a. Și da, am fost adus de Mario, ce-i rău în asta?
    Nu am dispărut cum a venit declinul, ci nu am mai fost meci de meci în peluză, iar motivul pentru care nu am mai mers în peluză(și nu sunt singurul, au mai fost Dario, Mario etc.) a fost „restructurarea SUR”, când s-a luat decizia ca cei care nu pot(sau nu vor, de la caz la caz) să meargă meci de meci să nu mai facă parte din SUR.
    Nu e o morală pentru tine sau pentru altcineva, e o simplă opinie, de altfel publicată la rubrica „OPINII”…
    Da, e adevărat că în trecut eram (mai mult sau mai puțin) fan Steaua, iar de acest lucru nu mă pot dezice… când ești copil ții cu echipa cu care țin părinții/rudele/prietenii etc. Abia mai târziu, când începi să pricepi fenomenul cu adevărat îți dai seama cu cine vrei tu de fapt să ții. Cât despre „haios rău măi băiatule”, nu cred că e cazul să fii ironic… mă rog… până la urmă e decizia ta să ai atitudinea pe care vrei să o ai 🙂
    Nu cred că e cazul să-mi „scoți ochii” pentru problemele pe care le-a avut clubul, cel puțin nu mie… Faptul că nu am fost cu voi să adun bani nu înseamnă că nu am ajutat… cu cât am putut eu… Că m-am dus la meciuri, că am cântat sau nu, că mi-am plătit biletele la meciuri chiar dacă puteam să intru gratis cu legitimația de presă… Am ajutat când și cât am putut, iar dacă am făcut asta nu cred că trebuia să mă laud… am făcut-o pentru că am vrut. Ți-am explicat și ieri, că eu nu scriam articole despre sport, pentru că aveam doi colegi care făceau asta, în responsabilitatea mea erau „politica” și „administrația”. De altfel nici acum nu fac asta, am scris doar această opinie.
    Până la urmă nu vreau să creez o dispută între mine și tine sau între mine și altcineva. Mi-am exprimat punctul de vedere, așa cum o poate face oricine prin diferite mijloace!
    Toate bune! 🙂

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.