Update Adio, curse Blue Air la Arad! Consilierii județeni au votat întreruperea contractului cu operatorul aerian

  de Raluca Medeleanu | 30 august 2022, 2:14 PM | Administraţie | Știri Arad

  2

  După ce în iunie Consiliul Județean a semnat un contract prin care urma să acorde un ajutor de stat pentru ca operatorul Blue Air să activeze pe Aeroportul Arad și arădenii erau anunțați că în curând vor avea parte de zboruri directe din municipiu până în Milano, ori Paris, iată că astăzi consilierii județeni au votat încetarea acestui contract, iar toate aceste planuri s-au dus pe apa sâmbetei.

  „Consiliul Județean Arad își exprimă acordul pentru încetarea, prin acordul părților, a Contractului de acordare a ajutorului de stat pentru susținerea activității companiilor aeriene de pe Aeroportul Arad în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19 nr. 15.446/30.06.2022 încheiat cu operatorul aerian S.C. Blue Air Aviation S.A., începând cu data de 01.09.2022”, se arată în Hotărâre nr.315/30.08.2022.

  Rezilierea acestui contract a fost votat în unanimitate de consilieri județeni, în ședința CJ din această dimineață (din 31 consilieri prezenți, 2 fiind absenți).

  Compania Blue Air urma să opereze 14 curse către patru rute, în fiecare săptămână, de pe Aeroportul din Arad: Arad-Stuttgart (trei curse pe săptămână), Arad-Milano Bergamo (două curse pe săptămână), Arad-Paris Charles de Gaulle (două curse pe săptămână) şi Arad-Bucureşti Otopeni (şapte curse pe săptămână). Prin contractul semnat cu Consiliul Județean, Blue Air era obligat să efectueze aceste curse cel puţin 12 luni de zile de la primul zbor al companiei care era estimat să se facă în noiembrie 2022. Banii pentru ajutorul de stat era oferit de Comisia Europeană către Consiliul Judeţean Arad, care urma să fie oferit către companii de transport aerian care au fost afectate de pandemia de Covid, în acest caz companiei Blue Air care urma să primească, în două tranșe, un total de 600.000 de euro. O tranșă de 240.000 euro ar fi urmat să fie achitată în noiembrie 2022, iar cea de a doua, de 360.000 euro, în martie 2023.

  Între timp însă, Blue Air a fost implicată în numeroase scandaluri legate de curse anulate și bani nerestituiți pasagerilor, iar ANPC i-a chiar aplicat sancțiuni operatorului aerian. Mai mult, Blue Air deja a beneficiat de ajutor de stat din bani europeni în țară, astfel că decizia de încetare a contractului este motivat prin acest aspect.

  Cu contractul reziliat între Blue Air și Consiliul Județean, Aeroportul Arad va rămâne din nou doar cu zborurile de tip charter pe care agențiile de turism le au în sezonul estival către două destinații de vacanță: Turcia și Egipt.

  Update

  Vicepreședintele Consiliului Județean, Răzvan Cadar, oferă mai multe detalii despre decizia de astăzi a consilierilor:

  „Prin Hotărârea nr. 215 din 10.06.2022 Consiliul Județean Arad a aprobat încheierea Contractului de acordare a ajutorului de stat, cu SC Blue Air Aviation SA, acesta fiind semnat la data de 30 iunie 2022. Blue Air a fost singura companie care și-a manifestat interesul pentru un asemenea contract de subvenționare a zborurilor, iar valoarea contractului propus a fost de 600.000 de euro”, a precizat Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

  Poziția Consiliul Concurenței, raportată la contractul cu compania aeriană a fost că „Blue Air a mai beneficiat în anul 2020 de două ajutoare de stat sub formă de garanții autorizate de Comisia Europeană: unul a avut ca obiectiv salvarea societății, în vederea depășirii situației economice financiare dificile cu care s-a confruntat, iar al doilea a avut drept scop acoperirea pierderilor provocate de pandemia Covid-19. Valoarea totală a ambelor ajutoare a fost de aproximativ 62,13 de milioane de euro”.

  Având în vedere poziția Consiliului Concurenței, consilierii județeni au votat încetarea, prin acordul părților, a contractului cu Blue Air, respectiv mandatarea președintelui CJA în vederea semnării actului adițional de încetare a contractului încheiat cu operatorul aerian.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.