joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Un altfel de #Colectiv, blocat între două stații de metrou. „Coborâm la prima” – un film despre regăsirea umanității în întuneric…

    de Tomck@t | 5 noiembrie 2018, 5:33 PM | Cultură | Film | Recomandările editorilor

    0

    Filmul inspirațional regizat de Tedy Necula rulează deja în cinema și la Arad!

    Un tânăr regizor care suferă de tetrapareză își învinge boala în fiecare zi. Lupta sa trece însă dincolo de barierele personale. Prin „Coborâm la prima”, primul lui film de lungmetraj, el a oprit pentru noi timpul și un întreg vagon de metrou… ca să ne cunoaștem mai bine. „Nu este un film despre Colectiv, dar viața nu poate nega evenimentul”, spune Tedy Necula.

    Tragica poveste denumită generic #colectiv este arhicunoscută. Totul a pornit dintr-o scânteie, care a ars apoi corpuri și suflete umane blocate după ușile de metal ale clubului bucureștean. Flama devastatoare a prins însă o amploare și mai mare dincolo de aceste uși. A încins spiritele, a revoltat o țară întreagă și arde în continuare în candele micuțe, ca un memento pentru o amintire dureroasă… dar și ca o fragilă și neputincioasă urmă de speranță. Însă viața – nu-i așa? – merge mai departe.

    O defecțiune pe linia de metrou, petrecută la a doua zi după incendiul de la Colectiv, pune în lumină un alt tip de „scânteie”, un alt moment de spaimă și nesiguranță, precum și o oportunitate de introspecție și relaționare umană. Acesta este laitmotivul și, practic, sufletul filmului „Coborâm la prima”, regizat de Tedy Necula, un tânăr care suferă de o formă de paralizie care îi afectează mâinile, picioarele și, parțial, vorbirea. Filmul rulează deja în cinematografele din România, inclusiv la Arad, iar astăzi, echipa filmului se află chiar în orașul nostru.

    „Coborâm la prima” este o poveste inspirațională despre natura umană și despre comportamentul în situații de criză, dar și despre cum poți să descoperi cu adevărat pe cineva dacă ai timp să-l asculți. Nevoiți să petreacă împreună câteva ore pentru că metroul se opreşte între stații, călătorii încep să se descopere, să înlăture judecățile și prejudecățile pe care le au față de cei cu care, din întâmplare, sunt colegi de călătorie.

    Filmul îi are în distribuție pe unii dintre cei mai îndrăgiţi actori români: Constantin Cotimanis, Adrian Păduraru, Teodora Mareş, Victoria Cociaş, Constantin Drăgănescu, Emilian Oprea, Ela Ionescu, Dan Murzea, Tudorel Filimon, Gavril Pătru, Tomas Otto Ghela, Cezar Grumăzescu, Francesca Leonte, Andrei Eftene, Dana Porlogeu, Iulia Dumitru şi Sonia Teodoriu.

    Regizorul și actorii sunt astăzi la Arad și vă așteaptă la Cinema City

    Actorul Adrian Păduraru și regizorul Tedy Necula au vorbit astăzi, la Consiliul Județean, despre importanța unor momente care leagă și întăresc relații cu semenii noștri, dar și despre importanța filmului românesc și al filmului în general, ca o formă de artă, care depinde de un fir de ață subțire în încercarea de a „relaționa” cu adevărat cu publicul.

    „Mi-am dorit să fac de șapte ani acest film, mai ales povestea cu metroul care se oprește între stații. Partea de dimineață de după Colectiv a intervenit în scenariu după. Filmul acesta este finanțat exclusiv prin business-uri care au avut încredere în mine, bugetul fiind 80.000 de euro pentru producție și încă 40.000 pentru promovare, pentru că eu cred foarte mult în business-ul de film, iar cât mai multă promovare înseamnă cât mai multe bilete vândute, cât mai mulți spectatori”, a spus regizorul la Arad. Acesta a mai subliniat și faptul că din cauza comodității și a pirateriei, din păcate, tot mai puțină lume vizionează filmele la cinematograf, iar acest lucru dăunează nu numai industriei de film, ci și interacționării dintre oameni. El a ales să investească masiv în promovarea filmului său deoarece a observat că un film românesc beneficează de un public numeros numai atunci când echipa de filmare e prezentă la proiecție, oferind astfel spectatorilor șansa de a primi autografe și de a se poza cu vedetele.

    Tedy Necula s-a gândit însă la o promovare mai sinceră și mai puțin „bombastică”…

    Atât el, cât și actorul Adrian Păduraru, plus încă doi actori care joacă în film, vor fi prezenți în această seară alături de publicul arădean la Cinema City, la proiecția filmului de la ora 18:10, dar nu va fi nicio prezentare prealabilă, nicio sesiune de Q&A. Aceștia se vor așeza pur și simplu printre spectatori în sala de cinema.

    „De ce? Pentru că suntem împreună în vagonul ăla de metrou, așa cum suntem și în lume”, a spus regizorul Tedy Necula.

    Actorul Adrian Păduraru și regizorul Tedy Necula la CJ Arad

    Promovare și în școli, doar că la Arad… nu s-a putut 

    Filmul este promovat și difuzat și în anumite licee în cadrul turneului național, cu participarea echipei de filmare, în schimb la Arad nu s-a reușit acest lucru din cauza unei neînțelegeri cu un anumit liceu. Tedy Necula a menționat acest lucru în treacăt, nu a vrut să intre în detalii și nu a putut să spună cu exactitate despre care liceu arădean este vorba.

    O minte sclipitoare și un adevărat luptător

    Tedy Necula a învăţat încă de la naştere că trebuie să lupte cu durerea în fiecare secundă. Din cauza unui ginecolog neglijent, Tedy Necula suferă de o formă de paralizie care îi afectează mâinile şi picioarele, potrivit Digi24. A rămas orfan de mamă când avea 5 ani. A transformat însă loviturile date de viață în impuls pentru triumf. Al lui şi al persoanelor cu dizabilităţi, pe care le ajută generos: este autorul unor campanii şi filme motivaţionale care speră să schimbe vieţi.

    El a jucat în copilărie în filmul „Noro”, al lui Radu Gabrea, o oportunitate despre care Tedy spune că i-a schimbat viața. De atunci, el a regizat numeroase filme documentare, scurtmetraje și filme de publicitate şi, nu în ultimul rând, este un cunoscut speaker motivaţional.

    Primul său film de cinema, „Coborâm la prima”, a câştigat de curând, printre numeroase alte premii, Trofeul IPIFF 2018 și Premiul UPFAR- ARGOA pentru cel mai bun debut în filmul de lung metraj indie de ficțiune.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.