miercuri, 23 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Cât de pregătită e România de un incendiu major? 5 paturi la Arad, doar pentru arsuri minore, și transferuri în alte orașe

    de Adriana Barbu | 20 martie 2025, 4:52 PM | Sănătate | Știri Arad

    2

    Un incendiu devastator într-un club de noapte din Macedonia de Nord a provocat moartea a 59 de persoane și rănirea altor 150 şi a redeschis în România discuţia despre cât de pregătiţi suntem, la nouă ani de la Colectiv, în cazul în care un nou incendiu cu victime multiple va avea loc.

    Tragedia din Macedonia de Nord a avut loc în orașul estic Kocani, în timpul unui concert al trupei de rap DNK. Incidentul a izbucnit în Clubul Pulse, un local care găzduia frecvent evenimente cu sute de participanți, deşi nu era autorizat. Printre victimele din incendiul din Macedonia de Nord se numără și membrii trupei DNK.

    Unul singur a supravițuit, în fapt, fiind grav rănit, asemeni cazului Colectiv. Cele mai multe victime ale incendiului din clubul Pulse sunt tineri, ca și la Colectiv. Câţiva dintre decedați sunt minori.

    Autorităţile investighează acum posibilele legături între incendiu şi corupţie, mită. O anchetă similară a avut loc şi în România, acum nouă ani. Ultimele sentințe sunt încă așteptate. Câţiva politicieni şi-au dat demisia în Macedonia.

    Ajutor pentru transferarea celor arși spre spitale din străinătate

    Incendiul din Macedonia de Nord pare tras la indigo cu cel din clubul Colectiv, de acum peste nouă ani, așa că era inevitabil ca discuția despre cât de pregătiți suntem să tratăm marii arși să revină în prim-plan. Mai ales în condițiile în care țara noastră s-a oferit să acorde ajutor Macedoniei de Nord, nu în ceea ce priveşte tratarea pacienților arși, ci când vine vorba de transportarea acestora către spitale din străinătate. Patru dintre victimele incendiului din Macedonia de Nord au fost transportate de români la un spital din Lituania.

    Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a recunoscut, tot atunci, că în spitalele din România paturile pentru eventuali pacienţi sunt „foarte limitate”.

    Declarațiile vin însă la 9 ani de la momentul la care autorităţile au anunţat că au pus pe mişcare procedurile pentru construirea a patru spitale pentru marii arşi, dintre care unul pentru copii. Suntem, în pofida promisiunilor de atunci, ţara cu cei mai mulţi arşi, dar în continuare cu niciun centru pentru tratarea marilor arși.

    România nu este nici acum pregătită pentru un incendiu de mari dimensiuni, aşa cum a fost incendiul de la Colectiv sau cel de săptămâna trecută din Macedonia de Nord.

    24 de paturi pentru cei care prezintă arsuri medii și grave există în toată România. Aceleași ca acum un an, doi.

    În fapt, în urmă cu un an, Hotnews scria că „La nivelul țării avem doar 24 de paturi de spital pentru arsuri medii, transferurile pacienților cu arsuri grave în străinătate rămân o raritate, chiar dacă avem un Mecanism de transfer aprobat prin Ordin de ministru, iar, recent, Ministerul Sănătății a încercat să transforme «din pix» paturile pentru tratarea pacienților cu arsuri medii pe care le avem în țară în centre de arși, „îndulcind” pe hârtie standardele”.

    În realitatea anului 2025, la cele 24 de locuri pentru cei cu arsuri medii și cele 13 locuri pentru copiii care prezintă astfel de arsuri, nu se adaugă, pe mai departe, niciun pat pentru marii arşi, decât pe hârtie, iar numărul transferurilor către străinătate e aproape la fel de mic ca în urmă cu câțiva ani, în pofida noului mecanism.

    Tot potrivit Hotnews, „România are, în acest moment, o structură aprobată, pe hârtie, ca centru pentru mari arși: o secție cu 6 paturi la Spitalul de Urgență Floreasca din București. Medici consultați de HotNews au explicat, însă, de-a lungul timpului, că nici aceste 6 paturi nu întrunesc 100% standardele de paturi pentru mari arși.”

    Unde pot fi internați pacienții cu arsuri medii și grave?

    Lista unităţilor specializate în tratamentul pacienților critici cu arsuri severe, furnizată de Ministerul Sănătăţii şi prezentată de mass media națională în urmă cu mai bine de un an vorbea de următoarele unități funcționale pentru arși, care tratează doar pacienți cu arsuri până la o anumită complexitate, adică arsuri medii:

    6 locuri – Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca);

    5 locuri – Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, București – Spital monodisciplinar (chirurgie plastică și ATI);

    3 locuri – Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, București;

    5 locuri – Unitatea de Arși, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara;

    5 locuri – Unitatea de Arși, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași;

    2 locuri – Unitatea de Arși, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, desființate ca urmare a unor lucrări de renovare;

    10 locuri – Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” ;

    3 locuri – Unitatea de Arși, Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iași.

    spitalul

    66 de pacienți cu arsuri de până la 20% din suprafața corpului, tratați la Arad, în 2024

    Cinci dintre locuri sunt la Timişoara. La Arad nu avem niciun pat destinat celor cu arsuri medii.

    Potrivit informaţiilor furnizate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, în cadrul unităţii medicale avem cinci paturi pentru arși în cadrul Compartimentului de Chirurgie Plastică. Anul trecut aici au fost tratați 66 de pacienți, în timp ce anul acestea, în perioada ianuarie-februarie, 12.

    La cel mai mare spital din Arad sunt tratați însă doar pacienții cu arsuri de până la 15%-20% din suprafața corpului.

    Cei care au arsuri mai mari sunt transferați la unul dintre spitalele de care aminteam mai sus. Cel mai des, dacă e liber unul din cele cinci locuri aflate aici, pacienții arși din Arad sunt transferați la Timișoara. Dacă nu sunt locuri, aceștia sunt direcționați spre alte spitale, în București, dacă sunt locuri, la Brașov sau Iaşi, dacă a rămas vreunul liber.

    Potrivit conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Arad, anul trecut au fost transferați doi pacienți la alte spitale. În acest an, nu a avut loc niciun transfer.

    Pe lângă locurile rezervate celor cu arsuri medii şi severe, mai sunt, potrivit datelor, undeva la 300 de paturi pentru pacienții arși în spitalele din țară. Aradul are cinci paturi din cele 300 de mai sus.

    Peste 10.000 de pacienți se prezintă, anual, în spitalele din România cu leziuni de arsură, cel puțin un sfert dintre aceștia necesitând internare.

    În București, paturile pentru marii arși sunt mai mereu ocupate. Medicii spun că se întâmplă în mod excepțional să fie un pat liber, durata de spitalizare medie fiind şi ea destul de lungă: în jur de 23 de zile. Un pat liber exista, au spus medicii, la Timișoara, imediat după tragedia din Macedonia de Nord, şi aici putea fi transferată una dintre victimele din club, dacă acest lucru ar fi fost solicitat.

    În ce stadiu de realizare sunt cele patru spitale pentru marii arși

    Cele patru centre pentru marii arși din România, promise de Guvern și parafate printr-o hotărâre a acestuia, dintre care două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș, mai au mult până la finalizare. Proiectarea acestor spitale au început în anul 2018, dar până la finalul anului 2021 întreaga procedură a fost blocată. Doar în anul 2023 a început construcția efectivă a primului spital de mari arși, cel de la Timișoara, unde acum, spune Ministerul Sănătății, lucrările sunt realizate în proporție de 60%.

    La celelalte spitale, procentul de realizare nu a trecut de 20%. Deși trebuiau finalizate încă din 2023, adică din momentul la care abia a început construcția, termenul de finalizare al lucrărilor a fost prelungit, după negocieri cu Banca Mondială, până în primăvara anului viitor.

    Citeşte şi:

    „Colectiv în Macedonia”. Cel puțin 51 de tineri și-au pierdut viața și 118 sunt răniți în urma unui incendiu produs într-un club din orașul Kokani

     

    ISU cere bani înapoi victimelor din tragedia de la Colectiv

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. == ROMULANIA ARE UN DEFICIT URIAS LA PATURI ATI SI VOI VORBITZI DE PATURI PT MARI ARSI ? == ROMULANIA ESTE DE DEPARTE PE ULTIMUL LOC IN EUROPA LA PATURI ATI == 72 PATURI ATI /100 MII LOCUITORI == CROATZIA 122 PATURI ATI /100 MII LOC == UNGARIA 141 PATURI ATI /100 MII LOC == CIFRE EUROSTAT == SA FACI UN ARTICOL CU PATURILE ATI DIN JUD ARAD – SA VEZI DEZASTRUL DIN SIST SANITAR ARADEAN .== E USOR DE AFLAT . /

      +16 voturi
      +1
      -1
    2. Este adevarat ceea ce scrieti,insa nu trebuie omis faptul ca Spitalul s-a dotat cu un sistem inteligent de acces,de plata a accesului,asa ca sa nu minimalizam eforturile conducerii si ale luminatului Consiliu Judetean,care fac totul pentru imbunatatirea calitatii actului medical,lucru ce desigur incepe cu accesul in unitatea sanitara.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.