Umor mortal, fără emoții intense. „Brazilieni, vizitați satul Voșlăbeni!”





Un film de promovare în Brazilia a satului Voșlăbeni, realizat de un ghid turistic din Harghita și de o actriță braziliană, a fost lansat oficial astăzi, cu prilejul începerii Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro.
Nu vă lăsați induși în eroare de faptul că exact în această captură video de pe YouTube, actrița ne spune „dacă vreți să trăiți o emoție intensă, veniți aici să petreceți o noapte”… în timp ce în spatele ei se observă un cimitir. Se pare că videoclipul de promovare a fost bine primit de brazilieni. Poate tocmai datorită acestui umor mortal involuntar.
Dar cum s-a realizat acest filmuleț (de altfel, deloc spectaculos în ceea ce privește montajul, muzica sau efectele) și mai ales, cum a ajuns să fie promovat în Brazilia, aflăm de la agenția de presă Agerpres:
Corneliu Țepeluș este originar din satul harghitean Voșlăbeni, zis și Voșlobeni (în maghiară Vasláb – și care înseamnă „picior de fier”), a trăit mult timp în Canada și SUA, iar de câțiva ani este instructor de schi în timpul iernii și ghid turistic pe timp de vară. Iubitor al locurilor natale, Corneliu a adus în Harghita turiști din toată lumea și a promovat tot timpul frumusețile zonei, cultura și tradițiile de aici.
Pe actrița braziliană Jacqueline Novak, din orașul Curitiba, a întâlnit-o anul trecut, în Poiana Brașov, la schi, și a aflat că este impresionată de Transilvania, de mitul lui Dracula, de legendele locului sau de castele din zonă. Harghiteanul i-a prezentat tinerei actriței o parte a atracțiilor turistice din Transilvania și pentru că i-au plăcut foarte mult Jaqueline a revenit în primăvara acestui an pentru a descoperi locuri, oameni, tradiții, povești. Așa s-a născut ideea de a realiza un film de promovare în Brazilia a satului Voșlăbeni, unde s-a născut Corneliu și care a fascinat-o pe Jaqueline din primul moment.
Îmbrăcată într-o ie românească, Jacqueline prezintă în limba portugheză locurile reprezentative din sat, de la biserica ctitorită în 1864, până la fântâna din localitate, care este considerată și vatra satului, dar și frumusețile naturale ale zonei.
Jaqueline a vorbit cu bătrânii din sat despre obiceiurile locului și a fost și oaspetele unei stâne din localitate, unde a fost răsfățată cu bucate tradiționale, respectiv bulz, tocană de miel sau caș proaspăt. Ultimele cadre din film îi arată pe Jaqueline și Corneliu ciocnind un pahar de palincă, în curtea casei părintești a harghiteanului.
Filmul este subtitrat în limba română, a fost regizat de Corneliu Țepeluș și a fost realizat cu ajutorul unor tineri din Voșlăbeni, având buget zero, și urmează să fie distribuit gratuit pe Internet și pe rețelele media.
Intitulat „O zi în Transilvania”, filmul este unul pilot, întrucât cei doi doresc să realizeze, în viitor, un film de promovare în Brazilia a zonei turistice Transilvania.
„Voșlăbeni este primul sat din România care va fi promovat oficial în Brazilia. Este un film pilot, care face parte dintr-un proiect mai mare, pe care dorim să-l realizăm, ori în toamnă, ori anul viitor, despre Transilvania, tradițiile românești, portul popular, istorie, legende, tot ce ține de România, de Transilvania. (…) Filmul este făcut pentru Internet și vor fi difuzate și secvențe la diferite televiziuni, dar este destinat cu precădere pentru Internet, ca să vedem care e reacția celor din Brazilia pentru proiectul mare, de promovare a Transilvaniei”, a declarat pentru AGERPRES Corneliu Țepeluș. Acesta a explicat că filmul a fost lansat vineri, 5 august, întrucât este ziua de începere a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro.
El mai spune că secvențe din film au fost deja prezentate de Jacqueline Novak la compania sa de teatru din Curitiba și la mai multe festivaluri și a fost foarte bine primit. Corneliu Țepeluș și-a exprimat speranța că turiștii brazilieni vor fi interesați, în urma vizionării filmului, să viziteze țara noastră.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)