Umblă zvonul că se ştiu deja oraşele selectate pentru 2021. Ciudat, pentru că Ministerul Culturii „nu știe” nici măcar cine candidează…

  de [email protected] | 19 octombrie 2015, 5:06 PM | Culise | Recomandările editorilor

  1

  Dintr-o discuţie „între cățiva oameni de cultură” la festivalul de film documentar fARAD reiese că Aradul nu ar fi între cele 5 orașe din România selectate pentru faza finală a competiției „Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”.

  Zvonul este zvon, umblă din gură în gură și nu se știe câte deformări a suferit pe drumul lung până la Arad, la fel cum nu se știe dacă cel care a „ciripit” e o sursă credibilă sau nu.

  Cică se știe deja(!) până și lista cu orașele selectate. Acestea ar fi Craiova, București, Cluj-Napoca, Brașov și (cităm sursa incredibilă„încă una… probabil Alba Iulia”. Ei, vedeți? Alba Iulia nici măcar nu concurează. Cel puțin… dacă au depus dosarul, înseamnă că au făcut-o într-o manieră Top Secret, pentru că din anul 2013, de când au anunțat candidatura, nu s-a mai făcut nimic în acest sens în orașul Unirii.

  Zvon ca zvon, dar secretomania miroase a matrapazlâc

  Deocamdată este prematură orice prognoză, întâlnirea de preselecţie şi adoptarea listei scurte a oraşelor preselectate fiind programate între 7 și 10 decembrie. Abia după această perioadă vom afla care vor fi cele cinci orașe selectate să fie evaluate de comisia europeană. În momentul de față, juriul ales de Ministerul Culturii evaluează – sau ar trebui să evalueze – dosarele de candidatură care au fost depuse de orașele candidate (12 la număr) până la data limită de 10 octombrie. Asta-i tot despre care putem spune că este cert… pentru căci (am evitat cacofonia, ce vreți?) calendarul este public pe site-ul oficial capitalaculturala2021.ro. În schimb… atenție(!)

  …nici în ziua de azi, după nouă zile de când au trimis dosarele, nu avem o listă oficială cu numele orașelor care candidează. În mod miraculos, se pare că nimeni, nici măcar purtătorul de cuvânt al Ministerului Culturii, nu are nici cea mai vagă idee care sunt orașele candidate.

  Din informațiile noastre, aceste orașe sunt Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova, Sfântu Gheorghe, Brașov, Brăila, Baia Mare, Târgu Mureș, Bucureşti, Suceava și, desigur, Arad. Știm asta, centralizând toate articolele din presa locală legate de acest subiect. Vezi seria de articole Mușchii încordați și neuronii arși ai candidaților în „bătălia culturală 2021”, în care prezentăm, pas cu pas, toate cele 12 orașe candidate, prin tot ce au trecut până la momentul în care au depus dosarul de candidatură.

  Se pare că lista nu e oficială… pentru că Ministerul Culturii NU VREA să fie oficială!

  Jurnalistul Radu Hângănuț de la Transilvania Reporter (colaborator și la publicația Cațavencii) a încercat să afle numele orașelor pe cale oficială, apelând la Ministerul Culturii. Dialogul înregistrat de ziaristul clujean este… halucinant. De „să-ți dai palme culturale”.

  Cităm din articolul lui Radu Hângănuț, intitulat „Lista lui Minister cu orașele secrete ale culturii”:

  De la biroul de presă am fost rapid direcționați spre doamna Mariana Pavel, care, cu o seninătate dezarmantă ne-a explicat că, într-adevăr, dosarele au fost depuse, doar că numele orașelor aflate în competiție nu pot fi aflate.

  Mariana Pavel: Ați intrat pe site? Acolo ar trebui să se facă publice. Dacă nu s-a postat informația, vor fi postate. Eu nu am aceste informații.
  Reporter:. Eu vreau doar să știu numele orașelor și știu că data limită de depunere a candidaturilor a fost 10 octombrie.
  Mariana Pavel: Da, nu vă pot contrazice

  (…)

  „Ministerul Culturii: Comisia [n.r Da, există o comisie care citește numele de pe dosare și le va centraliza] va da un comunicat. Când se vor termina de analizat dosarele se va face un comunicat cu ce orașe sunt și câte sunt în competiție. Momentan nu vă putem da niciun fel de informații.

  Reporter: Înțeleg, dar eu am nevoie doar de lista cu numele orașelor.
  MC: Nu v-o pot da.
  Reporter: Dar măcar îmi puteți confirma numele orașelor pe care eu le am?
  MC: Dar dumneavoastră din ce surse aveți aceste nume?
  Reporter: Vreți să îmi spuneți că lista aceasta e ceva foarte secret? De ce ar fi?
  MC: Nu știu de unde știți dumneavoastră care sunt orașele.
  Reporter: Am sunat în fiecare județ și am întrebat dacă au depus candidaturi, așa am procedat.
  MC: Înțeleg, dar eu nu vă pot da aceste date. Nu au fost centralizate încă

  Cu adevărat spectaculos este faptul că nici măcar cei care au depus candidaturile nu au nici cea mai vagă idee ce s-a întâmplat cu dosarele și cine a mai intrat în cursă. Contactat telefonic pentru a ne da detalii despre proiect, reprezentantul municipalității din Suceava a avut la finalul convorbirii telefonice și o rugăminte: „Dar dumneavoastră știți cine a mai depus dosare? Noi știm de Cluj, Timișoara și Iași, dar de astea știam din presă. Dacă aveți ceva informații, vă rog… De la Minister nu au vrut să ne spună.”

  Fascinant, nu-i așa?

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.