duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ultima săptămână a expoziției Art Safari la Arad

  de Special Arad | 26 iulie 2023, 2:50 PM | Cultură

  0

  O expoziție plină de emoție, culoare, o supradoză de bine. „Roșu, galben și albastru”, expoziția personală a artistei Irina Dragomir la Arad rămâne deschisă la Muzeul de Artă (str. Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II) până la finalul acestei luni, 31 iulie.

  Expoziția a fost vernisată în data de 10 mai, la redeschiderea Muzeului Artă de după renovare și este prima expoziție pe care Art Safari o organizează la Arad. Pe lângă expoziția semnată de artista Irina Dragomir, vizitatorii muzeului se pot bucura de Galeria de Artă Românească și de expoziția Onisim Colta (1952 – 2022).

  Programul de vizitare a muzeului: de marți până vineri între orele 10 și 18, sâmbătă și duminică între orele 11 și 19.

  Cum au ajuns lucrările Irinei Dragomir la o creștere fulminantă a cotei de piață

  Irina Dragomir este astăzi unul dintre cei mai colecționați artiști români și reprezintă o voce importantă pe scena artei contemporane europene. A cucerit inimile vizitatorilor Art Safari rapid, lucrările ei fiind ca un pansament în perioada tulbure a pandemiei în care ne aflam când numele ei a început să devină sonor. Irina a expus pentru prima dată în cadrul unei expoziții de grup dedicate artei Supercontemporane la ediția Art Safari din 2019. Publicul s-a îndrăgostit de lucrările ei, regăsindu-se în mesajele distincte transmise de artistă și fiind atras de paleta de culori folosită.

  În 2022, Art Safari a găzduit prima sa expoziție personală, „Roșu, galben și albastru”, curatoriată de Alexandru Rădvan, profesorul artistei și, la rândul lui, un artist apreciat. Expoziția a adus în atenția publicului lucrări create special pentru această expoziție, precum și opere și din colecții private.

  Interesul pentru lucrările mele a crescut începând cu 2019. În acel an, dar și în 2021, arta mea a împânzit tot orașul pentru a promova cel mai important eveniment din domeniul artelor vizuale din România, Art Safari. Picturile mele au apărut pe afișe imense care îmbrăcau clădirile, pe autobuze și chiar pe cartele de metrou. În niciun caz nu puteau fi ignorate”, spune Irina Dragomir despre momentul în care a simțit că arta ei începe să ia amploare.

  Cota de piață a artistei a crescut rapid, operele sale fiind în vizorul multor colecționari de artă. Dacă în 2020 lucrarea „Woman with Weapon” se vindea cu aproximativ 600 de euro, în 2022 lucrarea „Risky Situation” a fost adjudecată la 5.500 de euro, o evoluție rapidă și un pas imens pentru arta contemporană românească.

  Culoare, putere și feminitate

  Irina este o artistă atipică. La vârsta de 30 de ani a dat admiterea la Universitatea Națională de Arte din București și a început să se dedice din ce în ce mai mult timp pasiunii sale.

  Lucrările Irinei Dragomir se remarcă prin elementele din cultura pop, tendințe, simboluri și convenții contemporane, precum și prin compoziții simetrice și contraste cromatice.

  Personajele ei transmit povești despre lucruri pe care le-a trăit, gândit și simțit de-a lungul timpului. Femeile joacă un rol principal în arta ei, reprezentând voci ale feminității în diverse ipostaze. Claritatea și realismul mesajului pe care artista îl transmite vine din naturalețea cu care surprinde emoția feminină, pe care o trăiește la rândul ei.

  Cu ocazia redeschiderii Galeriei de Artă Românească, expoziția de mare succes de la Art Safari, „Roșu, galben și albastru”, se va vedea la Muzeul de Artă Arad, în perioada 10 mai – 31 iulie 2023. Iubitorii de artă sunt așteptați în număr cât mai mare să admire lucrările semnate de Irina Dragomir. Accesul publicului este pe bază de bilet.

  Despre Art Safari București

  Art Safari este organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 11-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. În cele 10 ediții de până acum a înregistrat peste 350.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro/.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.