duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Complexul Muzeal Arad este prezent la cel mai important eveniment dedicat artei din România cu 3 opere valoroase

  de Special Arad | 28 martie 2023, 12:41 PM | Cultură

  0

  Comunicat. Art Safari găzduiește în inima Capitalei o amplă expoziție de artă dedicată pictorului român Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), unul dintre cei mai importanți artiști din perioada interbelică. Cu această ocazie, Complexul Muzeal Arad a împrumutat Art Safari 3 lucrări din colecția sa pentru a fi parte din această retrospectivă națională.

  În total, 150 de lucrări au fost reunite la București, provenind de la muzee din toate colțurile țării, dar și din colecții private, multe dintre ele expuse pentru prima dată publicului. Expoziția poate fi văzută în cadrul Art Safari până pe 14 mai, de joi până duminică, în centrul Bucureștiului.

  Un pictor care a luptat pentru idealul Marii Unirii

  Chiar dacă a trăit doar 57 de ani, Ion Theodorescu-Sion a fost un pictor de mare succes în perioada interbelică. Artistul a avut 14 expoziții personale, a participat la aproape toate saloanele oficiale din București și a expus alături de marii maeștri români din epocă.

  Ion Theodorescu-Sion a produs senzație prin picturile sale, adevărate simfonii dedicate definirii „specificului românesc”. A fost un unionist convins și un erou-militar al Primului Război Mondial. Alături de picturile sale, la Art Safari sunt expuse și decorațiile și medaliile primite de acesta pentru eroismul său în Marele Război.

  Sion a studiat în România și la Paris și a experimentat în toate stilurile artistice ale vremii sale (Impresionism, Pointilism, Fovism, Cubism, Simbolism). Dacă pe atunci a fost criticat pentru lipsa unui stil unitar, astăzi acest caracter eclectic îl face special. Compoziții Neo-românești monumentale, țărani portretizați grandios, femei înfățișate ca zeițe ale pădurii și naturi statice bogate în detalii, acestea sunt doar câteva dintre surprizele pe care expoziția le dezvăluie vizitatorilor, într-o scenografie aparte.

  Expoziția „Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste” este curatoriată de Elena Olariu și poate fi văzută la Art Safari până pe 14 mai, de joi până duminică, în centrul Bucureștiului.

  Trei lucrări din colecția Complexului Muzeal Arad, în inima Capitalei

  Din colecția Complexului Muzeal Arad au sosit la Art Safari 3 lucrări de artă: „Flori”, „Compoziție” și „În fața hanului”.

  „În lucrarea „Compoziție” regăsim tema maternității, foarte des întâlnită în operele cu țărani ale lui Ion Theodorescu-Sion. Femeia, țăranca româncă, este subiectul central al compoziției. Ea se ocupă de copii, de gospodărie și are grijă de continuitatea comunității rurale. În viziunea lui Sion, ea este adevărata păstrătoare a tradițiilor românești. Lucrarea este intitulată „Compoziție”, deoarece este un adevărat exercițiu al desenului. Chipurile alungite ale femeilor conferă eleganță tabloului, iar cadrul natural al fundalului plasează personajele într-o lume idilică, a vieții rurale românești de vis pe care Sion o aduce la realitate în pictură”, declară Maria Munteanu, ghid Art Safari.

  Program și bilete

  Toată țara este invitată la Art Safari, într-un city break cultural la București, pe strada Lipscani 18-20. Pavilionul de artă poate fi vizitat de joi până duminică, între orele 12:00 și 21:00. În fiecare seară de vineri și sâmbătă, între 22:00 și 1:00, au loc Night Tours, vizite ghidate nocturne în expoziții, cu muzică live și prosecco.

  La Art Safari mai pot fi văzute și alte 3 expoziții de artă:
  „Maeștrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea și apariția Impresionismului”, curator dr. Helena Alonso – o expoziție construită în jurul renumitului impresionist spaniol Joaquín Sorolla (1863-1923), „Maestrul luminii”, în contextul celebrării internaționale a centenarului său, și a lui Mariano Fortuny (1871-1949) – artist versatil care s-a bucurat de un mare succes internațional.
  „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize”, curator Daria de Bauvais, asistată de dr. Lisa Colin, o expoziție realizată în parteneriat cu Asociația pentru Difuzarea Internațională a Artei Franceze și Institutul Francez. Prix Marcel Duchamp este unul dintre cele mai prestigioase premii din lume acordat artei contemporane.

  „Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?”, curator Mihai Zgondoiu – o radiografie a artei Supercontemporane, care cuprinde 65 de artiști din marile orașe ale României, dar și din Republica Moldova. De la picturi, video art, artă digitală, până la instalații, obiect și artă textilă.

  Biletele sunt disponibile pe artsafari.ro.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.